Strony

niedziela, 10 sierpnia 2014

Lody jabłkowo - rumowo - waniliowe / Rum, vanilla and apple ice-cream


W wielu miejscach na Ziemi upał zwalcza się upałem, czyli gorącymi i pikantnymi daniami i napojami. Ja jednak wciąż nie mogę się do tego sposobu przekonać i upał skutecznie pokonuję lodami i to nie byle jakimi, bo rumowo-waniliowo-jabłkowymi. To wersja alkoholowa, dla dorosłych. Wersja przyjazna dzieciom niech będzie bez alkoholu, ale za to z większą ilością wanilii. Obie wersje są pyszne i wspaniale poradzą sobie z upałem :-)

Some of you beat scorching heat with...scorching heat such as hot and spicy food and beverages. But I still opt for cold solutions. Let vanilla, darm rum and apple ice-cream be a perfect example, also available without dark rum in child-friendly version. Both versions are delicious and both will tackle hot weather efficiently :-)




Składniki scroll down to English version
przepis własny
6 papierówek średniej wielkości
6 łyżek cukru
1-2 łyżki ekstraktu z wanilii
2 łyżki ciemnego rumu (nie warto dodawać więcej alkoholu, bo lody się nie zamrożą)
200 ml śmietany 36%
3-4 łyżki wody

Przepis dla osób posiadających maszynę do robienia lodów
1.Obierz papierówki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój na małe kawałki
2. Umieść pokrojone jabłka, cukier i wodę w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu, kiedy powstanie gęsty jabłkowy mus.
3. Odstaw mus jabłkowy do ostygnięcia, najlepiej do lodówki
4. Ubij śmietanę, wmieszaj dobrze schłodzony mus jabłkowy oraz rum 
5. Umieść masę na lody w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów

Przepis dla osób nie posiadających maszyny do robienia lodów 
1.Obierz papierówki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój na małe kawałki
2. Umieść pokrojone jabłka, cukier i wodę w garnku i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż do momentu, kiedy powstanie gęsty jabłkowy mus.
3. Odstaw mus jabłkowy do ostygnięcia, najlepiej do lodówki
4. Ubij śmietanę, wmieszaj dobrze schłodzony mus jabłkowy oraz rum

5. Umieść masę na lody w pojemniku i włóż do zamrażarki
6. Kilka razy, dopóki masa mocno nie zgęstnieje,
mniej więcej co pół godziny wyjmuj masę lodową i miksuj, żeby rozbić kryształki lodu i nadać lodom puszystości

English version
Ingredients
my own recipe
6 medium sized apples
6 tablespoons of sugar
1-2 tablespoons of vanilla extract
2 tablespoons of dark rum (it's not advisable to add more alcohol, since ice-cream won't freeze properly)
200 ml of 36% cream
3-4 tablespoons of water
 

Version for ice-cream maker users  
1. Peel apples, remove pits and cut into small pieces.
2. Place apples, sugar and water in a pot and simmer on a low heat, stirring occasionally until thick apple mousse is formed
3. Cool well in a refrigerator
4. Whip cream, mix in apple mousse and dark rum into it 
5. Place ice-cream mixture in the cooling bowl of your ice-cream maker and proceed according to the user manual 

Version for those of you who do not have ice-cream maker 
1. Peel apples, remove pits and cut into small pieces.
2. Place apples, sugar and water in a pot and simmer on a low heat, stirring occasionally until thick apple mousse is formed
3. Cool well in a refrigerator
4. Whip cream, mix in apple mousse and dark rum into it 

5. Place ice-cream mixture in a container and freeze
6. Few times and until ice-cream thickens, remove it from the freezer and mix well in order to crush small ice crystals and make the texture smoother 


29 komentarzy:

  1. Ale piękne gałki, zamawiam pięć! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. This must be.so.good; I love both.apples and rum;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. łał! jestem niesamowicie ciekawa smaku!

    OdpowiedzUsuń
  4. super połączenie!:) takich lodów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na dobre lody z % :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno jestem wystarczająco dorosła na dużą porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kusisz :) Mam ochotę na lody jabłkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusząca propozycja smakowa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusisz, kusisz, tym przepisem i zdjęciami. Za tydzień zaczynam 'plazowy' urlop. Czy powinnam jednak przygotować mala porche tych lodow? Odpowiedz jest tylko jedna! Tak!

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie upałów nie ma, ale są lody i czekają na sesję zdjęciową i jedzeniową. Twoje natomiast czekają w kolejce na wypróbowanie następnym razem :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. jeszcze takich nie jadłam ale jeśli Asia je robi to muszą być pyszne!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lody jabłuszkowe - już wyobrażam sobie ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam jabłkowych lodów. Muszą myć pyszne i z dodatkiem rumu...ummm. Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, bardzo podoba mi się ten pomysł! ; )
    Lody prezentują się wspaniale! *.*
    Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm, ciekawe połączenie składników. Dla mnie zdecydowanie wersja z rumem ;)
    Mój Tato jest fanem pierwszego sposobu - w upały namiętnie pije gorącą herbatę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziecię me starsze lubi jabłkowe lody, ale zna tylko takie z miejscowej cukierni. Błee :/ Chyba mu zrobię po Twojemu, tylko ten rum jakoś tak pominę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla Dziecięcia to of kors bez alkoholu;) Dodaj ciut więcej ekstraktu waniliowego i będzie git :-)

      Usuń
  17. Mam dylemat, bo jabłka kocham a rumu nie lubię, ale sam pomysł jabłkowch lodów zniewala! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz więc przygotować wersję virgin: pomiń alkohol i dodaj ciut więcej ekstraktu waniliowego :-)

      Usuń
  18. Boskie :) Pyszne połączenie rumu i jabłek!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jestem gotowa na jedną porcję! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kochaaaana, na jednej porcji to się u mnie nie skończy, szykuj wielką miskę :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Zostało coś dla mnie? :D Zjadła bym wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniammmmm....
    Ja też robiłam jabłkowe lody!
    Inne,ale fajnie,że tak nam razem wyszło.
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  23. Już po przeczytaniu tytułu dostałam ślinotoku... Lody jabłkowe? To musi być cudo!

    OdpowiedzUsuń
  24. jabłko, rum, wanilia. bardzo fajne, lodowe połączenie : )

    OdpowiedzUsuń