Strony

środa, 8 października 2014

Bakłażan w sosie jogurtowym / Eggplant in yoghurt sauce


Czuć już jesień, ale dni są jeszcze ciepłe, więc to idealna pora na bakłażana w jogurcie. Ten przystojniak o ciemnofioletowej skórce jest już bardzo jesienny, ale orzeźwiający sos jogurtowy jeszcze niesie ze sobą wspomnienie ciepłego lata. Na pewno Wam zasmakuje to połączenie, nawet jeśli nie przepadacie jakoś szczególnie za bakłażanem. Sekretem jest tu mocno doprawiony jogurt, który nadaje całemu daniu charrrrrakteru, warto się więc skusić :-) 

This is one of my fave eggplant dishes. It's a bit autumnal yet still quite summery thanks to refreshing yoghurt sauce. Even those of you that are not big fans of eggplant will like it, trust me :-)




Składniki (3-4 porcje) scroll down to English version
2 średnie bakłażany
400 ml greckiego jogurtu
pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
pęczek szczypiorku, drobno posiekanego
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
kilka kropel soku z cytryny
sól
oliwa z oliwek
skórka z całej cytryny
pieprz

1. Pokrój bakłażana na 1cm plastry i podsmaż każdy plasterek z obu stron na rozgrzanej oliwie z oliwek
2. Ostudź przesmażone plastry bakłażana i pokrój je na mniejsze kawałki
3. Wymieszaj składniki sosu jogurtowego, czyli jogurt grecki, natkę pietruszki, szczypiorek, czosnek i skórkę cytrynową
4. Dopraw sos jogurtowy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny
5. Wymieszaj kawałki bakłażana z sosem jogurtowym i odstaw na godzinę, żeby smaki dobrze się połączyły
6. Podawaj ze świeżą bagietką

English version
Ingredients (3-4 servings)
2 medium sized eggplants 
400 ml greek yoghurt
half of bunch of fresh parsley, chopped
bunch of chives, chopped 
1 clove of garlic, finely chopped
few drops of lemon juice
salt
olive oil
lemon zest (from 1 lemon)
freshly ground pepper

1. Cut eggplants in 1 cm thick slices and fry each slice on both sideon hot olive oil
2. Allow to cool and then cut slices in one bite size pieces
3. Mix all ingredients of yoghurt sauce ie. greek yoghurt, parlsey, chives, garlic and lemon zest
4. Season yoghurt sauce with salt, pepper and lemon juice
5. Mix eggplant pieces with yoghurt sauce and set aside for at least an hour, so that all flavours can mix well
6. Serve with fresh baguette


29 komentarzy:

  1. Tak przygotowanego bakłażana jeszcze nie jadłam, jestem ciekawa jak smakuje, bo wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam Twoją babę ghanoush, genialna :) To zapewne ten bakłażanik też będzie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo prawdopodobne :-) Cieszę się, że baba ganoush smakowała :-)

      Usuń
  3. Jeszcze tak przygotowanego bakłażana nie jadłam, jestem bardzo ciekawa jak smakuje? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite danie :) Zgłodniałam na myśl o nim!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię bakłażana z jogurtem.Robię podobny sos ale z grillowanego bakłaża. Polecam bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie bakłażan nie jest moim ulubionym warzywem, ale z dobrze doprawionym jogurtem to chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze... Chyba pora to nadrobić i spróbować tych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super propozycja! sosy z jogurtów greckich bardzo lubię !

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy pomysł :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. jak dobrze , ze mam składniki w lodówce, gnam do niej i robię te pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam tę sałatkę, tylko dodaję jeszcze trochę pasty tahini

    OdpowiedzUsuń
  12. połączenie idealne ! musi smakować nieziemsko !!
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ to musi smakować :) Pięknie ten przystojniak się prezentuje pocięty w plasterki z takim pysznym sosem. Ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mnie nie musisz namawiać, biorę cały talerz, trudno będę samolubna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zabieram takiego bakłażana!; )

    OdpowiedzUsuń
  16. Pan bakłażan znalazł u Ciebie wspaniałe towarzystwo! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie towarzystwo dla bakłażana!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bakłażana uwielbiam, ale w wersji z jogurtem jeszcze nie miałam okazji jeść. Czas to zmienić;-|))

    OdpowiedzUsuń
  19. Bakłażan to i moja miłość, w tej odsłonie prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Skąd wiedziałaś, że kupiłam większą ilość :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne zdjęcia i danie! :)) Zdecydowanie za rzadko jem bakłażan!

    OdpowiedzUsuń
  22. mmm,.... idealne danie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Rewelacyjnie wygląda ten bakłażan :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Moja przyjaźń kulinarna z bakłażanem trwa od dość niedawna :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie odliczyłam wszystkie składniki z listy.... jutro je robię :)!

    OdpowiedzUsuń
  26. Rewelacja! Zrobiłam z miętą i granatem... w takim wydaniu będzie się często pojawiał na moim stole :)! Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatek granatu i mięty to świetny pomysł. Cieszę się, że smakowało :-)

      Usuń