Strony

środa, 22 października 2014

Jesienne ciasto śliwkowo - rozmarynowe / Autumnal rosemary and plum cake


Miałam pokazać Wam przepis na smarowidło na kanapki, w którym zakochałam się po uszy, ale z powodu przebrzydkiej pogody postanowiłam jednak w zamian podnieść Wam poziom cukru jesiennym ciastem, uznając, że pasta na chleb spokojnie może poczekać w kolejce. Nie muszę Was chyba przekonywać, że ciasto wyszło genialne, bo sami widzicie. Pyszne, niezbyt wilgotne mimo śliwek, aromatyczne i aż ciężkie od ilości kalorii. Polane gęstym winno-rozmarynowym sosem stanie się zapewne jednym z Waszych ulubionych jesiennych ciast. 

If you have not yet adjusted to autumnal weather and mood I hope that this plum and rosemary cake will ease this difficult process. This cake is absolutely marvelous and will most probably become one of your favourite autumnal cakes.  





Składniki (ciasto o średnicy 23cm) scroll down to English version
Inspiracja: Kukbuk nr 11 
Składniki na winne śliwki rozmarynowe i sos winno-rozmarynowy do polania ciasta
5 dużych śliwek lub 10 węgierek
200 ml czerwonego wina
sok z 1/2 cytryny
liść laurowy
2 gałązki rozmarynu
2 łyżki miodu 

Składniki na ciasto
200 g masła w temperaturze pokojowej
75 g orzechów laskowych
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
150g jasnego cukru muscovado
4 jajka
ziarenka z jednej laski wanilii
125 ml maślanki

1. Usuń pestki ze śliwek i przekrój je na pół
2. W rondelku umieść wszystkie składniki na soso winno - rozmarynowy poza śliwkami
3. Podgrzewaj na małym ogniu aż miód się rozpuści
4. Dodaj śliwki i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut aż śliwki zmiękną, ale pozostaną jędrne i nie rozpadną się 
5. Odcedź śliwki i zachowaj sos na później
6. Upraż orzechy laskowe na patelni lub w piekarniku (ja prażyłam je w piekarniku)
7. Po uprażeniu, z jeszcze gorących staraj się usunąć jak najwięcej skórki
8. Ostudź orzechy i zmiksuj je w malakserze
9. W misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz zmielone orzechy
10. Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C
11. Dno foremki do zapiekania (o średnicy 23cm) wyłóż papierem do pieczenia a boki posmaruj masłem
12. W dużej misce ubij masło z cukrem muscovado
13. Jak już masa będzie puszysta stopniowo dodawaj po jednym jajku i kontynuuj miksowanie
14. Dodaj ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii oraz maślankę i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksuj
15. Stopniowo dodawaj mąkę i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką do momentu, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą
16. Na dnie foremki do pieczenia umieść śliwki
17. Na śliwki wylej masę
18. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut aż do suchego patyczka. Jeżeli ciasto będzie się przypalać z wierzchu, przykryj je folią aluminiową
19. Po upieczeniu ostudź
20. W trakcie studzenia ciasta przygotuj gęsty sos do polania. W tym celu podgrzewaj na małym ogniu sos winno - rozmarynowy aż zgęstnieje
21. Ostudź sos, wyłóż ostudzone ciasto na paterę, polej sosem i podawaj

English version
Ingredients (diameter: 23cm )
Inspiration: Kukbuk No 11 
Ingredients for wine and rosemary sauce
5 big or 10 small plums
200 ml red wine
juice from half of lemon 
1 bay leave
2 rosemary strigs
2 tablespoons of honey

Ingredients for a dough
200 g butter, at room temperature 
75 g hazelnuts
300 g flour
1 teaspoon of baking powder
pinch of salt
0,5 teaspoon of bicarbonate soda
150g light brown muscovado sugar 
4 eggs
beans from 1 vanilla pod 
125 m buttermilk 

1. Remove pits from plums and cut them in half
2. In a small pot place all ingredients for a sauce except plums
3. Simmer on a low heat until honey dissolves
4. Add plums and simmer on a low heat for 10-15 minutes or until plums are softer, but still firm
5. Drain plums and keep the liquid 
6. Roast hazelnuts either on a hot frying pan or in the oven (I roasted them in the oven)
7. After roasting, allow to cool a bit and try to remove as much of dark skins as possible by rubbing hazelnuts in your hands
8. Allow to cool and process in food processor until hazelnut flour is made 
9. Mix flour, salt, baking powder, bicarbonate soda and hazelnut flour in a bowl
10. Preheat the oven up to 180°C
11. Line the bottom of the baking dish with baking paper and spread some butter on the sides of the baking dish.
12. In a big bowl beat butter with sugar 
13. Gradually add eggs, one by one and continue to beat the mixture
14. Add seeds from vanilla pod as well as buttermilk and mix well again
15. Gradually add flour mixture and mix delicately with a wooden spoon only until all ingredients are well combined
16. Place plums on the bottom of the baking dish
17. Pour batter over plums
18. Bake in the oven for 50-60 minutes. If the top of the cake starts to brown too fast, cover it with aluminium foil 
19. Allow to cool
20. When the cake is set aside to cool, prepare thick sauce by heating up wine in which plums were heated at the beginning.
21. Allow to cool, place on the serving plate and pour over wine and rosemary sauce over it before serving

28 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis na ciasto, wygląda pysznie :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale puszyste i mega wyrośnięte! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super wygląda, dla mnie musiałabym je nieco zmodyfikować, ale od czego są eksperymenty! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz sie w nim zakochalam! Wielkie MNIAM! ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kawałeczek by się przydał do kawy oj przydał. Może coś zostało.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe polaczenie smakow.
    Ciasto wyglada bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Z tymi orzechami i śliwkami już mi się podoba, a pewnie i smakuje wybornie:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale super połączenie... musi być obłędne w smaku !
    http://filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale obłędne! Jestem ciekawa dodatku rozmarynu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomysł z rozmarynem bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak pięknie wyrosło! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. winno-rozmarynowe klimaty? ooo lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  13. Z takim sosem musiało smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis :)
    zapraszam do mnie na bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  15. genialne połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis zapisany, na pewno doczeka się realizacji, bo ciasto wygląda nader apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. musi być wspaniałe - szkoda ze piekarnika nie mam

    OdpowiedzUsuń