Strony

niedziela, 26 października 2014

Rozpływające się w ustach ciasteczka waniliowo - maślane / Melt in your mouth butter and vanilla cookies


Te ciastka naprawdę rozpływają się w ustach. Są mocno maślane, waniliowe i przepyszne. Jedne z najlepszych jakie jadłam, a jak się pewnie domyślacie, jadłam sporo. Zostawiam Wam przepis, a sama idę się zakocykować w moim ulubionym fotelu z fascynującą książką, kubkiem gorącej herbaty i pudełkiem wypełnionym tymi pysznymi ciasteczkami. Coś mi się wydaje, że znikną zanim skończę kolejny rozdział ;-)

These cookies really melt in your mouth. They are really delicious, buttery and have  strong vanilla flavour. One of the best cookies I have ever eaten and, as you may expect, I have eaten quite a few varieties. Since these cookies are the best and pair so well and so beautifully with my fave cup of tea they deserve the right to take part in The Great Denby Cake Off :-) I leave the recipe below and now I gotta go, so please excuse me. I have to bundle up in a warm blanket in my favourite armchair with fascinating book, a cup of great tea and a box filled to the top with these delicious cookies. I'm afraid that I will not manage to finish next chapter of the book before the box is empty ;-) 




Składniki (ok. 40 szt.) scroll down to English version

Inspiracja: klik 
220 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
230 g masła, w temperaturze pokojowej
40 g cukru pudru
6 łyżeczek ekstraktu waniliowego
Dodatkowo ok. 100 g cukru do obtoczenia gotowych ciasteczek 

1. Dobrze wymieszaj mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i solą
2. Ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę
3. Dodaj ekstrakt waniliowy i kontynuuj ubijanie
4. Dodaj mąkę wymieszaną z solą i mąką ziemniaczaną i szybko wymieszaj, tylko do połączenia składników 
5. Schładzaj w lodówce przez około 2 godziny
6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C
7. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia
8. Za pomocą łyżki do lodów lub łyżki formuj szybko małe kuleczki i układaj je w odstępach na papierze do pieczenia
9. Piecz przez 10-12 minut aż do momentu, kiedy brzegi lekko się zarumienią
10. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, tylko na 10 minut
11. Delikatnie obtaczaj ciastka w cukrze pudrze  i umieść na kratce i poczekaj do całkowitego ostygnięcia
12. Kiedy ciastka są już całkowicie ostudzone, obtocz je jeszcze raz w cukrze pudrze.


English version

Ingredients (around 40 pc.)
Inspiration: click
220 g of flour
60 g of potato starch
a pinch of salt
230 g butter, at room temperature
40 g of powdered sugar
6 teaspoons pure vanilla extract
Additionally around 100g of powder sugar for dusting baked cookies 

1. Mix flour with potato starch and salt
2. Beat butter with sugar until fluffy
3. Add vanilla extract and beat well again
4. Add flour mixture and mix quickly only until combined.
5.Chill in the fridge for approxiamtely 2 hours
6. Preheat the oven to 180 °C
7. Line 2 baking sheets with parchment paper
8.  Using an ice-cream scoop or spoon form small balls of dough and place them on prepared baking sheets
9. Bake for 10-12 minutes, until cookies brown slightly at the edges
10. Cool for only 10 minutes
11. Gently roll them in powdered sugar and then transfer onto the wire rack so that they cool completely
12. Once cooled completely, roll them once again in powder sugar



31 komentarzy:

  1. Asia, jak mamę kocham, Twoja strona powinna się nazywać Skoraq Czaruje :) Samo Gotuje nie oddaje tutaj całego klimatu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Są cudowne Joasiu, chyba będę musiała je upiec. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobają mi się zdjęcia i...ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem strasznie ciekawe tych ciastek. A te zdjęcia takie piękne, lekkie, ach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne te twoje śnieżynki :-))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wyglądają tak delikatnie... Pyszne muszą być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taką leniwą niedzielę można sobie słodzić ciasteczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale śliczne maleństwa, wyglądają jak śnieżynki. Zapisuje sobie przepis i z checią wypróbuję, wyglądają obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już po przeczytaniu nagłówka poleciała mi ślinka;)
    Oczywiście nadrabiam stracone chwile...te dynie,bakłażany i inne pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  10. śliczne maleństwa :) przydałaby się porcja takich ciach dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też bym się z nimi zakocykowała. ojjj :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mocno maślane i rozpływające się w ustach - ojj, tak bardzo dla mnie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ zrobić muszę natychmiast :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowne, takie lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj, smacznie wyglądają. Skusiłabym się na kilka sztuk:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Photos of these cookies are so delicate... Great work!

    OdpowiedzUsuń
  17. Urocze zdjecia i urocze ciasteczka :) Prosze mi przeslac kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. achh jakie piękne:) ślinka cieknie mi do samej ziemi!

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę przystopować ze słodyczami bo niedługo trzeba będzie poszerzać drzwi :) Ale zapisuję do wykonania bo są zjawiskowe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmm, maleńkie pyszności :)
    A co czytasz? :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zimowe, śliczne. Poproszę mi tu przysłać kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Chętnie skorzystam z przepisu i ustawiam się w kolejce po kilka ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepis fantastyczny, zdjęcia obłędne. Po prostu cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. smakowite, tylko strasznie mi się rozpłynęły w piecyku. jest na to jakaś rada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooooo a to niespodzianka :-0 Skoro się strasznie rozpłynęły, to ja na Twoim miejscu mocno schłodziłabym masę na ciasteczka przed formowaniem, potem ekstraszybko uformowała ciastka i biegusiem do piekarnika. To powinno zdecydowanie pomóc :-)

      Usuń
  25. Obłędnie wygląda i obłędnie smakuje!!

    OdpowiedzUsuń