Strony

niedziela, 9 listopada 2014

Owsiane ciasteczka Jamiego Olivera / Jamie Oliver's oat cookies


Piekę te ciasteczka regularnie już od kilku lat, bo są pyszne, ale i proste do zrobienia. Wszystkie składniki najczęściej mam w domu, więc jak nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, to nie muszę biec do sklepu po brakujące produkty. Zachęcam więc i Was do upieczenia tych ciasteczek. Na pewno poprawią Wam humor i będą świetnym dodatkiem do dobrej książki lub filmu :-)

I bake these  cookies quite often, because they are not only delicious but easy to prepare. Usually I have all ingredients at home, so I don't have to run to the nearest grocery store to buy missing items. They are perfect mood enhancers and taste best as a snack while reading a good book or watching a movie :-)






Składniki scroll down to English version
Inspiracja: Jamie Oliver
125 g masła, w temperaturze pokojowej
50 g cukru demerara
50 g cukru
1 duże jajko
100g mąki
25g płatków owsianych
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
skórka otarta z dwóch małych pomarańczy

1. Zmiksuj masło z cukrem demerara i zwykłym cukrem na puszysty krem
2. Dodaj jajko i jeszcze raz dobrze zmiksuj
3. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj
4. Przełóż ciasto na folię spożywczą, uformuj wałek o średnicy ok. 7 cm, zawiń folią i wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut
5. Wyjmij rulon ciasta i pokrój ostrym nożem na plastry (0,7-1cm). układaj na blaszkach do pieczenia przykrytych papierem do pieczenia w odstępach, bo ciastka w trakcie pieczenia rozjadą się na boki
6. Piecz w temperaturze 190°C przez około 8-10 minut, aż brzegi nabiorą złotobrązowego koloru
7. Ostudź i podawaj ze szklanką mleka

English version
Ingredients
Inspiration: Jamie Oliver
125 g butter, at room temperature
50 g demerara sugar
50 gsugar
1 large egg
100g flour
25g oats
1/4 teaspoon of baking powder
1/4 teaspoon of salt 
zest from two small oranges

1. Beat butter with sugar and demerara sugar until pale and fluffy
2. Add egg and beat again
3. Add remaining ingredients and mix well
4. Place the dough on the cling film, form a roll of a diameter of around 7cm, wrap and place in the freezer for approximately 30 minutes
5. Remove from the freezer and cut into 07-1cm thick slices. Place on the baking trays lines with parchment paper, leaving some space between the cookies, because they're gonna rise a bit during baking.
6. Bake at 190°C  for approximately 8-10 minutes, or until cookies turn golden brown at the edges.
7. Allow to cool and serve with a glass of milk



28 komentarzy:

  1. Ciasteczka bardzo mi się podobają!
    Z mlekiem(bez laktozy) chętnie bym zjadła.
    Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał! brak mi słów! poezja smaku! uwielbiam jego przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, dobre połączenie, ciasteczka, mleko i dobra książka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być idealnie kruche! Bardzo podoba mi się ich delikatny kolor; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabieram sobie przepis, ciacha wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłaś mi apetyt na takie jakże proste ciasteczka. A zdjęcia ....super!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Joasiu piękne ciasteczka, cudna buteleczka i zdjęcia miodzio!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Owsiane najlepsze! Z ciepłym mleczkiem oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wyglądają, u nas w rodzinie najlepsze ciastka owsiane robi... mój tata! :) nie ma pojęcia o gotowaniu, ale akurat te wychodzą mu wyśmienicie. A wszystko zaczęło się, kiedy spróbował ich od kolegi z pracy. Potem poprosił o przepis jego żonę i tego samego dnia już siedział w kuchni! Och..., jak zabawnie odmierzał składniki... :)

    OdpowiedzUsuń
  11. w miniony weekend piekłam owsiane, chyba teraz moje ulubione. te też chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie coś tak małego i słodkiego za mną chodzi...;)

    OdpowiedzUsuń
  13. a ja z innej beczki - czy masz książkę Jaimiego? jeśli tak, to jak ją oceniasz? Szukam powoli prezentów świątecznych dla najbliższych, więc chętnie poznam Twoją opinię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izabelo, książki Jamiego nie posiadam, a ten przepis pochodził z jednego z "jego" dodatków do Gazety Wyborczej sprzed kilku lat, więc nie mogę Ci pomóc, tym bardziej, że ja raczej nie kupuję książek kucharskich. Najczęściej korzystam z zasobów internetu.

      Usuń
  14. Piękne ciacha, poezja normalnie...

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak na poprawę humoru odbieram kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. częstuję się tu i teraz bo zaraz nie będzie ...;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. jestem wielką fanką domowych ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. rece opadają :) szukam komentarza : zrobiłem/łam są pyszne,
    zrobiłem/łam sa beznadziejne :)
    a tu ... same wpisy ludzi, którzy ćwiczą wyobraźnie. nie wnikają w efekt samodzielnego wykonawstwa :( :(

    OdpowiedzUsuń