Strony

niedziela, 7 grudnia 2014

Duńskie ciasteczka świąteczne Pepper nodder / Pepper nodder - Danish Xmas cookies


Kolejny pomysł na świąteczne prezenty przywędrował z mojej ukochanej Danii. Ciasteczka są przepyszne, dość łatwe do zrobienia, ale przede wszystkim pięknie pachną cynamonem i kardamonem. 


Another Christmas inspiration comes from my beloved Denmark. Peppernodder cookies are not only delicious and easy to bake but also have wonderful flavour of cinnamon and cardamon.







Składniki (ok. 60 szt) scroll down to English version
Inspiracja: Sweet Paul magazine
230 g masła, w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki
2 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
cukier puder

1. Nastaw piekarnik na 180ºC
2. Blaszki do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
3. Ubij masło z cukrem na puszystą masę
4. Dodaj jajka i jeszcze raz dobrze ubij
5. Wmieszaj cynamon i kardamon i dobrze wymieszaj, najlepiej łyżką
6. Wmieszaj mąkę
7. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem w dużych odstępach. Ciastka się rozjadą na boki. Ja układałam nie więcej niż 12 kulek na blaszkę. Jeżeli kulki niezbyt łatwo się formują, można na kilka minut wstawić ciasto do lodówki.
8. Piecz przez około 10-15 minut lub do zezłocenia. 
9. Odstaw do ostygnięcia
10. Posyp cukrem pudrem 

English version
Ingredients (around 60 pc)
Inspiration: Sweet Paul magazine
230 g butter, at room temperature 
1 cup sugar 
2 1/2  cup of flour 
2 large eggs
1 teaspoon cinnamon 
1 teaspoon ground cardamom 
caster sugar 

1. Preheat the oven to 180ºC
2. Line baking trays with non-stick baking paper
3. Beat sugar with butter unitl creamy 
4. Add eggs and mix again 
5. Add cinnamon and cardamon and mix well 
6. Mix in flour 
7. Roll the dough into walnut-sized balls and place on a baking tray lined with baking paper leaving some distance between cookies. I usually arrange not more than 12 cookies on each tray. If it is difficult to toll the balls, you can place the dough in the fridge for a couple of minutes.
8. Bake for approximately 10-15 minutes or until golden brown. 
9. Allow to cool
10. Dust with caster sugar  

31 komentarzy:

  1. jadłam takie są smaczne i jaki śliczne wiaderko super zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie, szybciutkie a do tego jakie muszą być smakowite :)
    Święta to coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny i szybki przepis - może zrobię dla męża do pracy na wigilię, jak się okaże, że on przynosi słodkie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmniam! są śliczne! i pyszne....

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale masz wiaderko czaderskie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdybym tylko mogła, cynamon dodawałabym wszędzie :)
    Ciasteczka cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają, jakby były oprószone śniegiem, świetne są! No i cynamon<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna stylizacja, smakowite ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Urocze ciasteczka, i jak finezyjnie podane. Pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastycznie podane, a i samym ciasteczkom niczego nie brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie wyglądają :-) super zdjęcie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. O! I to są ciastka dla mnie! Dziękuję :))

    OdpowiedzUsuń
  13. kuszące ciacha :) wystarczy ładnie zapakować i mamy prezent świąteczny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie maślane ciastka, pycha

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam skandynawskie wypieki, więc na pewno wypróbuję. Wyglądają mega! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smaczniusie ;) Prosze przeslac mi takie wiaderko ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Super ciasteczka ;) fajnie, że już się pojawiają świąteczne przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  18. ślicznie się prezentują w tym wiaderku! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają tak delikatnie i zimowo!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie śliczne zdjęcia :) Ciasteczka bombowe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. pięknie wyglądają:) chcę takie ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  22. Są urocze, i tak pięknie sfotografowane...

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudowne są te ciasteczka. Wyglądają tak pięknie zimowo-świątecznie. Zachwycają.

    OdpowiedzUsuń
  24. To co najpierw rzuca się w oczy - śliczne. Nie wątpię, że smaczne. Właśnie mam ochotę na coś słodkiego do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

    OdpowiedzUsuń