Strony

wtorek, 2 grudnia 2014

Ciasteczka lawendowe / Lavender cookies




Lawendowe gwiazdki to pierwszy z wielu skoraqowych pomysłów na świąteczne prezenty. Od dzisiaj aż do Wigilii będę Was inspirować na różne sposoby do przygotowania świątecznych podarunków we własnej kuchni, bo wiem, że takie prezenty własnoręcznie przygotowane sprawiają najwięcej przyjemności, choć tylko tym, którzy potrafią to docenić ;-) Na pierwszy ogień idą proste w przygotowaniu, ale niebanalne ciasteczka o zapachu lawendy. Ja się nimi zachwyciłam już od pierwszego ciasteczka i zachwyt nie minął wcale po zjedzeniu ostatniego ;-)

Lavender cookies are the first out of many skoraq's gift ideas for Christmas that will be presented on the blog before Christmas. But I have to warn you that these little sweet treats will be perfect gift only for those that can appreciate the value and magic of hand-made presents. These cookies are simple to prepare and their not so obvious lavender flavour makes them marvellously delicious. 






Składniki (ok. 100-120 szt. bardzo cienkich małych ciasteczek) scroll down to English version
185 g miękkiego masła
220g cukru pudru
375 g mąki pszennej + dodatkowo do obsypania blatu
1 całe jajko
1 żółtko
3 czubate łyżki suszonych kwiatów lawendy

Składniki na lawendowy cukier puder
1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
3 łyżki cukru pudu
1. Ubij masło z cukrem za pomocą miksera
2. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto
3. Zawiń ciasto  w folię i schładzaj przez ok. 0,5 godziny
4. Po półgodzinnym leżakowaniu wyjmij ciasto z lodówki
5. Nastaw piekarnik na 180ºC
6. Blaszki do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
7. Bardzo cienko rozwałkuj małą porcję ciasta na blacie posypanym mąką
8. Wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce 
9. Piecz przez około 10-12 minut lub do zezłocenia. Ciasteczka są bardzo cienkie, więc sprawdzaj co chwila, czy się nie przypalają. 
10. Przygotuj lawendowy cukier puder: rozetrzyj kwiaty lawendy w moździerzu, lub zmiel w młynku i wymieszaj z cukrem pudrem
11.  Delikatnie obtaczaj ostudzone ciastka w lawendowym cukrze pudrze 


English version
Ingredients (around 100-120 pc, depending of thickness and size of cookies)
185 g butter, at room temperature
220g caster sugar
375 g flour + additional amount for dusting the counter  
1 whole egg
1 egg yolk
3 tablespoons of dried lavender flowers


Ingredients for lavender caster sugar
1 tablespoon of dried lavender flowers
3 tablespoons of caster sugar

1. Beat butter with caster sugar
2. Add remaining ingredients and knead in order to create a dough
3. Wrap in plastic wrap and refigerate for around 0,5 hour
4. After half an hour remove the dough from the fridge
5. Preheat the oven to 180ºC
6. Line baking trays with non-stick baking paper
7. Roll out the dough on the counter dusted with flour until very thin
8. Cut the dough with cookie cutters of your choice and place on the baking tray
9. Bake for around 10-12 minutes or until golden. Cookies are very thin, so check them constantly to avoid burning  
10.  Prepare lavender sugar: grind dried lavender flowers in a mortar or in a grinder and mix with caster sugar
11. Dip cooled cookies in lavender caster sugar 


27 komentarzy:

  1. wyglądają bajecznie :) fajnie dostać taki prezent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Joasiu, one są śliczne. To idealny świąteczny upominek. :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podrzuć kilka sztuk, wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja średnio lawendowa, ale fotą mnie powaliłaś!

    OdpowiedzUsuń
  5. mm fajnie by było dostać takie ciasteczka,wyglądają bajecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne :) rozrzucone niczym płatki śniegu :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają rewelacyjnie:) na pewno są smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! ciekawie :) nie wpadłabym nigdy na taki pomysł z lawendą ;)

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Lawendowe ciasteczka sa pyszne! Urocze gwiazdeczki Skoraczku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne ciasteczka. Z chęcią bym kilka ukradła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Słyszałam o tych ciasteczkach, ale nigdy ich nie próbowałam. Ależ one muszą być aromatyczne:) Świetny pomysł na prezent.

    OdpowiedzUsuń
  12. A skąd ja Ci teraz lawendę wezmę? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ze sklepu ze zdrową żywnością na przykład :-P

      Usuń
    2. No dobra, przekonałaś mnie :D

      Usuń
  13. Bardzo podoba mi się w nich to, że są takie jaśniutkie; ))

    OdpowiedzUsuń
  14. Obłędne :) i smak i zapach zapewne zniewalający :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Już sobie wyobrażam ten zapach... Coś pięknego!

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają cudnie a pewnie jeszcze lepiej smakują!
    Pozdr i zapraszam do nas

    OdpowiedzUsuń
  17. urocze gwiazdeczki :) na prezent idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. So far, I had just the lavender ice cream, and it was perfect...
    Putting flowers into cookies is divine idea - and they look just like that :)

    OdpowiedzUsuń