Strony

niedziela, 1 lutego 2015

Pieczona marchewka z pomarańczami i rodzynkami / Roasted carrots with orange and raisins


Kiedy natrafiłam na ten przepis na kanale River Cottage, od razu wiedziałam, że muszę go przygotować, bo zapowiadał się nie tylko bardzo prosto, ale także pysznie, jak wszystkie przepisy Hugh. I wpadłam po uszy. Marchewka przygotowana w ten sposób pojawiła się na moim talerzu już kilka razy i ciągle się zachwycam jej smakiem i najchętniej to jadłabym tylko to i nic więcej. Mnie najlepiej smakuje z ugotowaną na słodko kaszą jaglaną z migdałami, ale mięsożercy na pewno docenią jej smak jako dodatek do mięsa.

When I saw this recipe on River Cottage you tube channel, I knew that I have to prepare it, cause it appeared not only simple but delicious, as all Hugh's recipes. And I fell for these carrots. I have prepared this recipe a couple of times already and I'm still amazed that such a simple dish can be so full of flavours and so delicious. I like to serve it with millet cooked with a bit of sweetener and almonds but if you're not a vegetarian, you can serve it as a side dish with meat.




Składniki (2 porcje) scroll down to English version
Inspiracja:  River Cottage you tube channel

4 duże marchewki, obrane
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sezamu
sól i świeżo mielony pieprz
sok i skórka z połówki pomarańczy
garść rodzynek
1 łyżeczka miodu
płatki migdałów - do dekoracji
natka pietruszki - do dekoracji

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200ºC
2. Pokrój marchewki na nieregularne kawałki
3. Wyłóż marchewki na blachę do pieczenia przykrytą papierem do pieczenia. Ułóż je tak, żeby w miarę możliwości się ze sobą nie stykały
4. Posyp ziarnami sezamu, solą i świeżo mielonym pieprzem i skrop olejem rzepakowym
5. Zapiekaj przez 30-40 minut, aż marchewka będzie lekko przypalona na brzegach
6. Na 10 minut przed końcem pieczenia przygotuj sos pomarańczowo -rodzynkowy. Do garnuszka wlej sok z pomarańczy, dodaj skórkę pomarańczową, miód i rodzynki. Doprowadź do wrzenia i odstaw,żeby rodzynki mogły nasiąknąć sokiem pomarańczowym
7. Na suchej patelni upraż lekko migdały - uważaj jednak, bo migdały bardzo szybko się przypalają. 
8. Podawaj marchewki polane sosem pomarańczowym z rodzynkami, posypane prażonymi płatkami migdałów i grubo posiekaną natką pietruszki


English version
Ingredients (2 servings)
Inspiration:  River Cottage you tube channel

4 large carrots, peeled 
3 tablespoons of rapeseed oil
2 tablespoons of sesame seeds 
salt and freshly ground pepper
juice and zest from half of the orange
a handful of raising 
1 teaspoon of honey
almond fakes - for decoration 
flat leave parsley - for decoration

1. Preheat the oven to 200ºC
2. Chop carrots roughly into irregulars bits and pieces
3. Arrange chopped carrots on a baking tray lined with baking paper, so that they do not touch one another.
4. Sprinkle rapeseed oil, sesame seeds, freshly ground pepper and salt on top of carrots. 
5. Bake for 30-40 minutes until they turn brown at the edges
6. 10 minutes before the end of baking start preparing orange sauce. In a small saucepan bring orange juice to a boil together with orange zest, honey and raisins. Set aside so that raising can adsorb a bit of liquid. 
7. On a dry frying pan roast almond flakes. Be aware that almond flakes like to burn quickly
8. Serve roasted carrots with orange raisin sauce, sprinkled with almond flakes and roughly chopped flat leave parsley

41 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na marcheweczkę. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis- zapisuję, by nie zapomnieć aby zrobić - uwielbiam pieczoną marchewkę, a z pomarańczą musi smakować jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko te marchewki wyglądają genialnie :D Ciekawa nietypowa odsłona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, jakie to połączenie musi być pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności!
    Też robiłam to danie,i cieszę się, że smakują nam podobne potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Powiem Ci, że bardzo mi się ten sposób na marchewkę spodobał i niewątpliwie będę musiała je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie sie zapowiada Skoraczku. Zjadlabym porcyjke ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. OOO tak, zostałam kupiona tą propozycją :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda i zapewne tak samo smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Intrygujące połączenie, ale ja nie lubię rodzynek ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawe połączenie :) bardzo lubię do Ciebie zaglądać i wykorzystywać Twoje pomysły w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczna! Chętnie poczęstowałabym się! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak coś czuję, że ja też się w takiej marchewce zakocham :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Burczy mi w brzuchu jak na to patrzę! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. ŁAŁ! Mogę zjeść Twoje zdjęcia!:D

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 5800 blogów z 22 kategorii.
    zBLOGowani to największy polski serwis skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do rejestracji.

    OdpowiedzUsuń
  18. Rozumiem co miałaś na myśli pisząc, że Musiałaś je zrobić :)!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ to znakomicie wygląda! Takie połączenie musi być przepyszne. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Marchewka i pomarańcza ciekawe i pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam marchewkę w takich kreatywnych daniach :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo ciekawy przepis. Niebanalny i czuję że tak przygotowana marchewka z pewnością by mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Genialne zdjęcie! Aż chce się jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Marcheweczka w wybornym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  26. fantastyczne połączenie, to musi smakować! nie wytrzymam jak nie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  27. ciekawy sposób na podanie marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. uwielbiam pieczoną marchewkę, czuję, że wyląduje w tym tygodniu na moim talerzu :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo fajny pomysł! cudne połączenie składników.

    OdpowiedzUsuń