Strony

poniedziałek, 2 lipca 2018

Sernik na zimno z mango


Uwielbiam takie serniki na zimno. Na kruchym spodzie, maziste ale jednocześnie niebywale lekkie. Ten na dodatek ma smak mojego ulubionego mango. Trudno się od takich pyszności oderwać i jeszcze trudniej uniknąć sernikowego uzależnienia. 



Składniki (na foremkę o średnicy 23cm)
Źródło: klik

Składniki na ciasteczkowy spód
150 g ciasteczek digestive (koniecznie takie ciastka. Inne nie wychodzą tak dobrze)
70 g masła

Składniki na masę sernikową 
400 g sera twarogowego, tłustego, zmielonego trzy razy lub zmielonego w malakserze (jak wybieram tę drugą opcję i dzięki temu ser jest aksamitny i gładki. Bez ani jednej grudki)
250 ml schłodzonej tłustej śmietany 36%
2 łyżki soku z cytryny
500 g pulpy z mango z puszki
22 g żelatyny
130g cukru pudru

70 ml  zimnej wody

Do dekoracji (opcjonalnie):
plasterki mango
kwaśne owoce np, maliny, porzeczki, granat czy marakuja

Sposób wykonania ciasteczkowego spodu 
1. Roztop masło i pozwól, żeby odrobinę ostygło 
2. Zmiksuj ciastka na proszek w malakserze 
3. Dodaj roztopione masło i jeszcze raz wszystko zmiksuj 
4. Wyłóż formę na sernik masą ciasteczkową i wyrównaj 
5. Schładzaj w lodówce w trakcie przygotowywania masy sernikowej

Sposób wykonania masy sernikowej
1. W misie miksera umieść zmielony lub przepuszczony przez malakser ser biały, pulpę z mango, cukier puder i sok z cytryny i dobrze zmiksuj pazurkami do ubijania śmietany
2. Wymieszaj żelatynę z zimną wodą i odstaw na 10 minut
3. Podgrzej żelatynę, cały czas mieszając, do momentu kiedy żelatyna całkowicie się rozpuści.
4. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodaj łyżkę masy serowej. Wymieszaj i sprawdź czy nie ma grudek. Dodaj jeszcze w ten sam sposób kilka łyżek masy serowej
5. Przelej całą żelatynę do masy serowej i szybko i dobrze zmiksuj,
6. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno 
7. Dodaj  ubitą śmietanę do masy serowej w dwóch seriach i delikatnie wymieszaj
8. Przelej masę sernikową na uprzednio schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównaj i schładzaj przez minimum 5 godzin a najlepiej przez całą noc
9. Opcjonalnie przed podaniem udekoruj cienkimi plastrami mango ułożonymi w kwiat i kwaśnymi owocami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz