Strony

piątek, 30 lipca 2010

lody czekoladowe - afrodyzjak na talerzu / Easy and sexy David Lebovitz's chocolate popsicles

Super proste i super szybkie w przygotowaniu lody pomimo swojej lodowatości potrafią podnieść temperaturę;-) Odpowiedni dobór składników (większość z nich to afrodyzjaki) połączona została w afrodyzjak idealny. Ze względu na obecność alkoholu deser dozwolony tylko dla dorosłych. Oryginalną wersję, bez mojej małej modyfikacji w postaci chilli, znajdziecie na stronie Davida Lebovitza, mojego kuchennego guru.

Super easy, super quick and .... super sexy. Originally prepared by David Lebovitz this ice-cream with small modification on my side is a perfect summer option, but for grown-ups only (!!!) due to alcohol content. Smart combination of ingredients makes the ice-cream texture very smooth and creamy so that ice-cream maker is totally unnecessary. The same smart combination of ingredients, being most of them aphrodisiacs of different kinds, create a luscious dessert option, perfect for a romantic rendez-vous. Somehow I find this chocolate ice-cream very, very sexy :-)

Remember that it takes 4 hours for ice-cream to set in the freezer so plan accordingly. 


Składniki (6 lodów) / Ingredients(6 popsicles):
1 duży bardzo dojrzały banan obrany ze skórki / 1,5 very ripe bananas, peeled - please refer to David Lebovitz's manual ;-)
55 g czekolady gorzkiej lub deserowej / 55 g bitter or semisweet chocolate
6 łyżek mleka / 6 tbsp of milk
6 łyżek likieru Baileys / 6 tbsp of Bailey liquor
1 łyżka ciemnego rumu (np. czeski Tuzemak) / 1 tbsp of dark rum (e.g. Czech Tuzemak)
szczypta chilli (mogą być dwie lub trzy) / pinch of chilli (or maybe two or three) - up to your taste

1. Rozpuść czekoladę z mlekiem (w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej) / Melt chocolate and milk in a bowl (you can do it in microwave, on the steam or on the radiator in the winter)
2. Rozgnieć widelcem banana na gładką masę / Mash bananas by means of a fork
3. Połącz ze sobą wszystkie składniki / Combine all ingredients together
4. Przelej do foremek na lody, lub do pojemnika i włóż do zamrażarki na co najmniej 4 godziny /
Place the mixture in popsicles' moulds or simply in any plastic or metal container and freeze for at least 4 hours before serving

wtorek, 27 lipca 2010

Finger food kwartału

Pewnego upalnego lipcowego dnia zdarzyło mi się znaleźć na pewnej imprezie kwartału w pewnym mieszkaniu kwartału......gdzie jadłam finger food kwartału - banalnie proste i pyszne ogórkowe miseczki.



Składniki:
3 lub 4 ogórki
opakowanie bryndzy lub fety
mały słoiczek kawioru
100 g gorgonzoli lub sera lazur
kilka orzechów włoskich
miód - opcjonalnie
jeżeli masz ochotę poeksperymentuj z innymi składnikami :-) 

1. Obierz ogórki ze skórki i pokrój w grube 1,5 cm plastry
2. Łyżeczką delikatnie wybierz część miąższu ogórka na grubość 1 cm, w taki sposób, żeby nie przedziurawić "ogórkowej miseczki"
3. Do części ogórkowych miseczek nałóż bryndzę (ewentualnie fetę) i kawior
4. Do pozostałych ogórków nałóż gorgonzolę, orzechy i jak lubisz odrobinę miodu

czwartek, 22 lipca 2010

Egzotycznie nieegzotyczny budyń z tapioki / Tapioca pudding

Jest niewyobrażalnie gorąco i właśnie w takich chwilach jak ta nachodzi mnie ochota na mocno schłodzony słodki budyń z tapioki. Tutaj w wersji egzotycznie (kokos) nieegzotycznej (powidła śliwkowe z domowej spiżarni). Sposób przyrządzenia tapioki podpowiedział dawno temu Pascal Brodnicki a powidła śliwkowe to moja własna inwencja twórcza.


Składniki (4 porcje):
- 200 ml wody
- 400 ml mleka kokosowego
- 50  - 70 g drobnych perełek tapioki
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 80 g cukru
- 4 łyżki powideł śliwkowych lub jakichkolwiek innych

1. Zagotuj mleko kokosowe z wodą
2. Dodaj tapiokę i gotuj około 10  15 minut aż perełki zrobią się miękkie
3. Dodaj cukier i wiórki kokosowe
4. Jeszcze gorące przelej do naczyń, w których będziesz podawać i wstaw do lodówki
5. Przed podaniem udekoruj powidłami śliwkowymi