Strony

środa, 29 września 2010

Tarta ze szpinakiem, kurkami i kozim serem

Szpinak, dość mocno dosmaczony czosnkiem, aromatyczny kozi ser i przywołujące jesienne skojarzenia kurki to mistrzowskie połączenie smaków i aromatów, na idealnie kruchym cieście. Dzięki takim kulinarnym odkryciom jak ta tarta, życie staje się natychmiast piękniejsze i pełniejsze.  


Składniki na tartę:
245 g przesianej mąki
szczypta soli
105 g masła lub margaryny
2-3 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie do tarty:
750 g szpinaku mrożonego (koniecznie mrożone liście a nie szpinak rozdrobniony) lub świeżego
3 ząbki czosnku
kurki podsmażone uprzednio na prawdziwym maśle
kilka plastrów dojrzewającego, koziego sera
olej ryżowy
sól
pieprz

1. Wymieszaj sól z mąką i zagnieć z masłem aż powstaną grudki ciasta. 
2. Dodaj wodę i wyrób kruche ciasto
3. Schładzaj w lodówce około 0,5 godziny
4. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim tortownicę o średnicy 24 cm
5. Nakłuj ciasto widelcem w kilku miejscach, rozłóż folię aluminiową i przysyp ciasto fasolą, żeby je obciążyć i żeby nie uniosło się podczas pieczenia
5. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut
6. Zdejmij fasolę i folię i piecz jeszcze około 5 minut, tak aby tarta się zrumieniła
7. Podsmaż czosnek na oleju
8. Dodaj szpinak i duś przez kilka minut. Pozwól, żeby cały płyn odparował z masy szpinakowej, żeby nie rozmoczyć kruchego ciasta
9. Rozłóż duszony szpinak z czosnkiem na podpieczonym kruchym spodzie
10. Na szpinaku ułóż kurki i plastry koziego sera
11. Zapiekaj w piekarniku jeszcze około 10 - 15 minut.

niedziela, 26 września 2010

Tajskie curry z fasolką szparagową


Jeszcze tylko chwila i moja ukochana, zielona fasolka szparagowa zniknie na długie miesiące, żeby pojawić się z powrotem dopiero za niecały rok. Już teraz wiem, że będę tęsknić i niecierpliwie czekać aż znowu pojawi się na straganach, świeża, młoda i jędrna. Tegoroczną fasolkę żegnam po tajsku, na ostro, tak jak lubię najbardziej. 


Składniki (1porcja):
żółta lub czerwona tajska pasta curry
garść gotowanej ciecierzycy
mała cebulka
garść zielonej fasolki szparagowej
pół czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
kilka różyczek kalafiora
100 ml mleka kokosowego
olej ryżowy 

1. Podsmaż cebulę na oleju
2. Dodaj warzywa i smaż dalej aż warzywa zmiękną
3. Dodaj pastę curry i mleko kokosowe i gotuj aż smaki dobrze się połączą.
4. Na sam koniec, tuż przed podaniem dodaj ugotowaną ciecierzycę

poniedziałek, 20 września 2010

Luksusowa prażona owsianka na dobry początek dnia

Wiem, podobnie jak Wy, że moja owsianka bardziej przypomina karmę dla ptaków niż pyszne śniadanko, ale pamiętajcie, że pozory lubią mylić. Prażona owsianka z dodatkami nie tylko przepięknie pachnie, ale także jest idealnie chrupka i oczywiście pożywna i zdrowa. Dostarcza dużo energii, tak potrzebnej, żeby mieć siłę i chęć wyjść z domu i uśmiechnąć się do świata. Przygotowuje się ją szybciutko, a z jogurtem  owocowym i świeżymi owocami smakuje wyśmienicie. 

Składniki (1 porcja)
garść lub dwie płatków owsianych/orkiszowych/żytnich
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
łyżka wiórków kokosowych
około 10 migdałów/ garść płatków migdałowych
opcjonalnie: inne orzechy, sezam, daktyle, rodzynki, suszona żurawina itp
250 g jogurtu owocowego
garść świeżych malin/ śliwek, jagód/ truskawek itp.
opcjonalnie: miód 

1. na suchej patelni upraż płatki ciągle mieszając, przesyp do miseczki
2. na tej samej patelni upraż pestki słonecznika i dyni, gotowe przesyp do miseczki
3. upraż migdały i przesyp do miseczki
4. na dosłownie kilka sekund wsyp na patelnie wiórki kokosowe. Uważaj, żeby się nie przypaliły. Uprażone wiórki przesyp do miseczki
5. Wymieszaj płatki owsiane, pestki słonecznika i dyni, migdały i wiórki kokosowe
6. polej jogurtem owocowym i posyp świeżymi owocami
7. Jeżeli chcesz możesz jeszcze dosłodzić całość miodem

piątek, 17 września 2010

Zupa dyniowo-pomarańczowa z tymiankiem / Pumpkin and orange soup with thyme


Zupa dyniowa z dodatkiem pomarańczy i tymianku jest odrobiną słońca na talerzu, tak istotną podczas smutnych, szarych, jesiennych dni. Nie wszyscy zdołają polubić tę zupę, gdyż jej smak jest dość charakterny, dzięki nietypowemu połączeniu smaków słodkiego, kwaśnego i gorzkiego. Pozostali mogą się do woli cieszyć zdrową dawką słonecznego optymizmu.



Składniki (2 porcje)
1 kg dyni pokrojonej w kostkę
2 pomarańcze
duża cebula
bulion warzywny (własnej roboty, lub kostka rosołowa)
świeży tymianek
sól 
pieprz
prażone pestki dyni do dekoracji 
olej ryżowy

1. Podsmaż cebulę na oleju
2. Dodaj czosnej i dynię i podsmażaj jeszcze przez chwilkę
3. Dodaj wrzątek, bulion, tymianek, skórkę i sok z pomarańczy
4. Gotuj aż dynia będzie miękka - około 10 do 15 minut
5. Zmiksuj wszystko na gładką masę
6. Podawaj zupę posypaną prażonymi pestkami dyni i z chlebem chrupkim

wtorek, 14 września 2010

Aromatyczna i aksamitna zupa z kurek

Wszędzie dookoła mnie grzyby. Podgrzybki, borowiki, kurki, maślaki. Pełna dowolność. Nie lubię ich zbierać, nigdy nie lubiłam i raczej nie polubię. Nie bawi mnie to, nie odpręża, nie odstresowuje, nie podnieca, ale grzyby jeść uwielbiam. Dla mnie, podobnie jak dynia, kojarzą się z jesienią, naszą polską, złotą jesienią. 
Na pierwszy ogień idą kurki. Najczęściej raz w sezonie, bo dopiero po roku udaje mi się zapomnieć o bólu pleców i kolan po ich uciążliwym i pracochłonnym myciu, tak, aby piasek i ziemia nie chrzęściły potem w zębach. Zdecydowanie warto się poświęcić, ale tylko raz w roku. Chociaż zupa z kurkami była tak pyszna, tak aromatyczna i tak aksamitna, że może w tym roku będzie inaczej...;-)

Składniki (2 porcje):
5 dużych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
ok. 50 gram boczku
ok. 100ml esencjonalnego wywaru warzywnego
cebula
czosnek
ok. 400 g. kurek 
odrobina masła 
odrobina świeżego tymianku

1. Uduś kurku na maśle.
2. W drugim garnku podsmaż cebulę z boczkiem. Użyj tylko część boczku. a drugą część zostaw do dekoracji.
3. Dodaj ziemniaki, tymianek, wywar warzywny i wrzątek.
4. Gotuj zupę, aż ziemniaki będą miękkie około 10-15 minut.
5. 2 minuty przed końcem gotowania dodaj kurki, ale nie wszystkie. Te najładniejsze zostaw do dekoracji.
6. Zmiksuj wszystko na aksamitną zupę.
7.Udekoruj podsmażonymi kawałkami boczku, listkami tymianku i kilkoma kurkami zostawionymi z duszenia.

sobota, 11 września 2010

Figi w doborowym towarzystwie


Wybaczcie, ale dzisiaj znowu figi. Nic nie poradzę na to, że je kocham. Na sam ich widok dostaję gęsiej skórki, serce mi trzepocze a w brzuchu latają motyle. Dzisiaj moja miłość występuje w nie byle jakim towarzystwie, bo w połączeniu z zieleniną, szynką prosciutto i kozim serem. I znowu dzięki figom dzień staje się lepszy. Jako dodatki polecam świeżą, chrupiącą bagietkę oraz delikatne, niezobowiązujące czerwone wino.


Składniki (1 porcja)
1 figa
3 plastry dojrzewającego, koziego sera
2 plastry szynki prosciutto
mieszanka różnych rodzajów sałat
oliwa z oliwek
sok z cytryny

1. Na umytych liściach sałaty rozłóż pokrojoną figę, rulony prosciutto i kawałki koziego sera.
2. Skrop kilkoma kroplami soku z cytryny i oliwy z oliwek

środa, 8 września 2010

Arcyzupa miso

Arcyprosta w przygotowaniu i arcytrudna w spożywaniu. Szybkie i bezproblemowe przygotowanie zupy nie stanowiło i nie stanowi dla mnie żadnego problemu, ale umiejętność jej spożywania to już zupełnie inna historia. Mimo wprawy w używaniu pałeczek, sposób na jej jedzenie bez uszczerbku na wszystkim, co znajduje się w pobliżu miski z zupą, jest dla mnie zagadką. Wychodzę jednak z założenia, że uczymy się  przez całe życie i z każdym dniem stajemy się lepsi. Ćwiczę więc wytrwale, tym bardziej, że zupa miso jest nie tylko pyszna i pożywna, ale i bardzo zdrowa. 
Należy pamiętać, że dobór warzyw zależy od upodobań. Można więc dowolnie łączyć składniki wedle smaku i ich dostępności.

Składniki (1 porcja)
około 100 g chińskiego makaronu jajecznego - długie nitki 
pasta miso
sos sojowy
pół pora
5 różyczek kalafiora
50 g fasolki szparagowej
tofu pokrojone w kostkę (opcjonalnie)
wodorosty hijiki przygotowane zgodnie z przepisem na opakowaniu (opcjonalnie)
do wyboru inne warzywa (brokuł, marchewka, papryka, groszek zielony, cukinia, pieczarki itp.)

1. Zalej makaron wrzątkiem i zostaw na 3 minuty
2. Po 3 minutach odsącz makaron i ułóż na dnie miski, w której będzie zupa
3. Wszystkie warzywa zalej wrzątkiem i pozostaw na 3 - 10 minut w zależności czy lubisz warzywa al dente czy nie
4. Odsącz warzywa i ułóż na makaronie
5. Jeżeli używasz tofu i wodorostów - rozłóż je na warzywach
6. Rozmieszaj pastę miso i sos sojowy z gorącą wodą w takich proporcjach, żeby Ci smakowało
7. Zalej makaron z warzywami przygotowanym bulionem miso

Instrukcja spożywania zupy miso ;-)
Pałeczki służą do wyjadania długich nitek makaronu i warzyw. Jeżeli jesteś praworęczny/a to pałeczki trzymasz w prawej dłoni. W lewej trzymasz łyżeczkę taką jak na zdjęciu lub zwykłą i popijasz ciepły bulion miso.

niedziela, 5 września 2010

Figa z prosciutto - duet idealny

Po wielu miesiącach tęsknoty, oczekiwania i niecierpliwości doczekałam się. Wreszcie, nareszcie, po długiej, prawie rocznej nieobecności ponownie się pojawiły. Świeże, dojrzałe i jędrne. Figi. Uwielbiam je, kocham i tęsknię za nimi przez cały rok, bo tylko we wrześniu mogę się do woli cieszyć ich smakiem. Jest w ich wyglądzie i smaku coś tajemniczego, podniecającego, erotycznego, wyrafinowanego i luksusowego... Cieszcie się nimi póki są. Niedługo znikną i każą na siebie czekać kolejny długi rok.

Świeże figi i długo dojrzewająca szynka prosciutto to połączenie doskonałe. Słodka, dojrzała figa i słona, aromatyczna szynka idealnie się uzupełniają tworząc duet idealny. Do tego kieliszek dobrego czerwonego wina i do chwili szczęścia nie potrzeba nic więcej. Chyba, że ...;-)


Składniki (2 porcje)
2 figi
2 plastry długo dojrzewającej szynki prosciutto

1. Przetnij figę na krzyż nie dochodząc nożem do samego końca. rozchyl ćwiartki figi i do każdej włóż zwinięty w kwiat plaster prosciutto