Strony

środa, 16 maja 2012

Rabarbarowo-różany dżem / Rhubarb and rosewater jam

Sezon rabarbarowy w pełni więc korzystam z niego jak tylko mogę. Eksperymentuję z nowymi smakowymi mariażami i ciągle odkrywam coś nowego. Tak jest i tym razem. Zainspirowana poczynaniami Heidi z 101cookbooks do zwykłego "szybkiego" dżemu rabarbarowego postanowiłam dodać wody różanej. Na początku trochę nieśmiało, kropla po kropli, wszystko próbując, czy aby nie za dużo, czy aby niezbyt aromatyczne. Skończyło się jednak na sporym chluście i na uzależnieniu od tego połączenia smaków i zapachów. Warto jednak być uważnym przy dodawaniu wody różanej, bo bardzo łatwo można z dżemu zrobić perfumy. Dżem wyszedł niezbyt gęsty, nieziemsko aromatyczny i słodki. Jest tak dobry, że nie potrzebuję do niego zbyt wielu dodatków. Wystarczy dobra herbata i poręczna łyżeczka;-) Ja postanowiłam przy tej okazji wyciągnąć z najwyższej półki, z najbardziej zapomnianej szafki w kuchni stary serwis do herbaty, który dostałam od mojej babci. Zaparzyłam sobie herbatę w czajniczku, położyłam dżem na talerzyku i przeniosłam się do przeszłości, kiedy do herbaty właśnie serwowało się dżemy i konfitury domowej roboty. Dobrze jednak wiem, że dżem również świetnie się też sprawdzi w dużo mniej staroświeckim wydaniu, czyli na kanapce z białym serem. Można też takim dżemem polać naleśniki lub lody śmietankowe.

Składniki 
ok. 0,5 kg rabarbaru
ok. 1,5  kubka cukru
sok z cytryny
woda różana

1. Pokrój rabarbar na kawałki, wymieszaj z cukrem i odstaw na około godzinę, żeby puścił sok
2. Wszystko podgrzewaj na wolnym ogniu aż do utworzenia dżemu (mniej więcej 0,5 godziny w zależności od pożądanej konsystencji)
3. Dopraw sokiem z cytryny
4. Na samym końcu, po skończonym gotowaniu przypraw wodą różaną. 



English version

Rhubarb and rosewater jam 
   
Currently I enjoy rhubarb season at its best. I experiment with new flavors and I discover new tastes and aromas. This time I was inspired by Heidi of 101cookbooks and prepared simple, "quick" rhubarb jam with an addition of rose water. At the beginning I added rosewater carefully, drop by drop, tasting all the time and taking care not to add to much. But I ended up adding quite a generous splash. While experimenting with rosewater it is advised to be very careful. Otherwise it can easily turn into perfume. The jam came out not so thick, unimaginably fragrant and sweet. It is so good that I only need a good cup of tea and a handy teaspoon to go along with it but I know that the jam is also great on a sandwich with while cheese or on pancakes or ice-cream. 

Ingredients
0.5 kgof  rhubarb
approximately
1.5 cups of sugar
lemon juice

rose water



1. Cut rhubarb into chunks, mix with sugar and allow to sit for about an hour
2. Slowly simmer the rhubarb and sugar on a low heat (approximately 30 minutes or so, depending on the desired consistency)
3. Season with lemon juice
4. At the very end, after finishing simmering season with rose water.

42 komentarze:

  1. Fantastyczny!
    U mnie w tym roku rabarbaru w kuchni mniej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A cóż to się stało Aniu? Jakaś kłótnia? Niesnaski z panem rabarbarem? ;-)

      Usuń
  2. O, świetny pomysł! Mam wodę różaną.Może kupię rabarbar i zrobię taki dżemik? Czekam też na truskawki, chętnie zrobię znowu dżem z rabarbaru i truskawek, coś wspaniałego:)
    Pozdrowienia Joasiu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, dżem z truskawek i rabarbaru to też pyszności, tylko tych truskawek prawdziwych jeszcze brak. Ja też czekam na nie z niecierpliwością, bo to moje ukochane owoce. Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Mmm... aż zapachniało rabarbarem przy czytaniu tego wpisu! Domyslam się, że już niewiele go zostało... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczny Kąsku, w istocie ostało się prawie nic :-)

      Usuń
  4. What lovely jam! I love rhubarb but I've never cooked with rose water. I'm now on the hunt for my new ingredient! Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wodę różaną b. lubię. Wyobrażam sobie jak pięknie pachnie i smakuje Twój dżem;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do naleśników w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Własnie sobie uświadomiłam, że chyba nigdy nie jadłam rabarbarowego dżemu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Różane akcenty w deserach mnie zawsze ekscytują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj, to może dzięki temu przepisowi przekonam się do rabarbaru

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam wiosnę.. m.in. wtedy można zjeść rabarbar ;-D A ten dżem? Mhmh.. ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam wiosnę, ale jednak kocham lato :-)

      Usuń
  11. Fajny pomysł z tą wodą. Musi świetnie pasować

    OdpowiedzUsuń
  12. Rhubarb is such a great in spring! But it doesn't grow here, it's too hot for it...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. What a pity then. You can't enjoy its taste. But then on the other hand you have lots of other possibilities that I don't have here in Poland :-)

      Usuń
    2. I found rhubarb! I am making it!!!!! I don't have rose water but it's ok, Thanks for the recipe!! :)

      Usuń
    3. Great!!! I can assure you that it will be equally good without rosewater :-) Trust me :-D

      Usuń
  13. Niestety dżemu z rabarbaru jeszcze nie robiłam i pewnie to błąd!

    OdpowiedzUsuń
  14. Just mouthwatering...looks so easy to prepare and delicious!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalyan, I confirm it is in fact easy to prepare and soooo delicious. Definitely worth a try :-)

      Usuń
  15. Robiłam podobny ale bez róży i był zbyt słodki. Fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam rabarbar, kojarzy mi się z dzieciństwem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulino, skoro uwielbiasz rabarbar, to i ten dżem na pewno Ci zasmakuje :-)

      Usuń
  17. Nie robiłam jeszcze ani dżemu rabarbarowego, ani konfitury różanej, więc najwyższa pora na połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O taaak! Rabarbar i roza bardzo sie lubia, eksperymentowalam w zeszlym roku :)

    Pozdrawiam serdecznie Joanno!
    I milej niedzieli zycze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam Ci w smak. Pozdrawiam Cię również cieplutko Bea :-D

      Usuń
  19. Z dżemami rabarbarowymi polubiłam się dwa lata temu, teraz jakoś wolę kompocik i ciacha rabarbarowe, ale Twoja propozycja z wodą różana intrygująca;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, niekoniecznie w dżemie. Można dodać kilka kropel do innych rabarbarowych deserów:-)

      Usuń