Strony

wtorek, 11 września 2012

Faszerowane papryki / Stuffed yellow and red peppers

Ten całkowicie autorski farsz do papryki powstał zupełnie przypadkiem jak wiele przepisów i pomysłów w mojej kuchni. Postanowiłam troszkę zaszaleć z przyprawami i dodatkami do standardowego ryżowego farszu a efekt to pyszne i aromatyczne danie. Nie dość, że wyjątkowo jak na łasuchowe standardy w środku papryki znajdziecie boczek wędzony i kawałki kurczaka, to do tego jeszcze słodkie daktyle, aromatyczne goździki i cynamon. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi mięso na słodko, ale jeżeli ktoś nawet kurczaka lubi w odrobiną słodyczy na pewno się nie zawiedzie. Danie jest pyszne i aromatyczne zaraz po wyjęciu z piekarnika ale jeszcze pyszniejsze i jeszcze bardziej aromatyczne następnego dnia, bo wszystkie smaki mają ciut więcej czasu na przegryzienie się ze sobą i lepsze poznanie. 

Składniki (2 porcje) (scroll down for English)
4 papryki
1 pierś kurczaka pokrojona w kostkę
ok. 200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
ok. 200 g ryżu basmati
8 - 12 daktyli 
4 całe goździki
pół łyżeczki cynamonu
cebula pokrojona w kostkę
garść ziaren słonecznika
ok. 50-75 g tartego sera (np. cheddara) 
sól i pieprz

1. Ugotuj ryż wraz z ziarnami słonecznika (ja używam garnka do gotowania ryżu)
2. W tym samym czasie odetnij czapeczki z papryk i oczyść wnętrza z gniazd nasiennych
3. Jeżeli tak jak ja lubisz miękką paprykę obgotuj każdą paprykę przez ok. 8 - 10 minut w garnku z wrzącą wodą. Jeżeli nie przeszkadza Ci, że papryka będzie twardawa, możesz pominąć tę czynność
4. Na patelni podsmaż boczek, z której powinien wytopić się tłuszcz. 
5. Do smażącego się boczku dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę i cebulę
6. Dodaj daktyle pokrojone na drobne kawałeczki oraz cynamon i goździki. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, żeby dać szansę wszystkim aromatom dobrze się połączyć
7. Na patelnię, na której smażą się kurczak i boczek z przyprawami dodaj ugotowany ryż i wszystko starannie wymieszaj
8. Nafaszeruj farszem papryki
9. Posyp z wierzchu farsz startym serem cheddar i przykryj paprykowymi czapeczkami
10. Zapiekaj w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez ok. 20 minut. Na ostatnie chwile prze końcem pieczenia zdejmij czapeczki paprykowe i ustaw piekarnik na opcję grilla, żeby zrumienić ser.


English version
Stuffed yellow and red peppers

If you like meat to be on a sweet side, you will definitely like this autumnal recipe. I completely fell in love with this combination of tastes and flavours and I'm sure you gonna like it too. Preparation is in fact quite time consuming, but whenever I do it, I prepare a big batch, so that I have lots of leftovers for the coming days, since those stuffed peppers are even better the day after, since all the flavours and aromas can combine well while resting in the fridge :-)

Ingredients (2 servings)
peppers (red or yellow)
1 chicken breast cut into cubes
200 g smoked bacon, diced
200 g basmati rice
8 - 12 dates
4 whole cloves
half a teaspoon of cinnamon
diced onion
a handful of sunflower seeds
approximately 50-75 g grated cheese (such as cheddar)
salt and pepper


1. Cook rice together with sunflower seeds (I use rice cooker)
2. At the same time, cut off the upper part of peppers and remove all seeds from the inside of the peppers
3. If, like me, you like soft peppers, boil each of them for about 8 - 10 minutes in a pot with boiling water. If you do not mind that the peppers will be rather crisp, you can skip this step
4. Fry bacon in a frying pan.
5. Add diced chicken and onion to the bacon and continue frying
6. Add dates, chopped into small pieces, cinnamon and cloves. Fry for a while so that all flavours mix well
7. Add cooked rice to the pan and mix everything thoroughly
8. Stuff pappers with prepared stuffing
9. Sprinkle grated cheese on top and cover with upper part of the peppers
10. Bake in the oven  at 180 centidegrees for about 20 minutes. At the end of baking remove the caps and turn the oven for grill in order to slughtly brown the cheese layer.

42 komentarze:

  1. Ja tak średnio lubię mięso z cynamonem, ale mojemu M. to danie pewnie przypadło by do gustu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, to połączenie nie sprawdzi się dla Wszystkich, ale na pewno znajdzie się wielu "odważnych" ;-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gzik i Pyry spróbuj koniecznie :-) Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  3. Papryka nadziewana nie jest moim ulubionym daniem, ale to nadzienie brzmi kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-D oj tak, nadzienie warte jest spróbowania Ivko :-)

      Usuń
  4. tak! trzeba korzystać póki papryka jeszcze w dobrej cenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak Olu. Teraz jest najtańsza ale i najlepsza :-D

      Usuń
  5. świetnie się prezentują, z tymi zamienionymi kapeluszami :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To niesamowite,bo u mnie dzisiaj na obiad papryki faszerowane fetą!
    Może się wymienimy?
    Twoje prezentują się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niesamowite, ale wyczucie :-) Oj chętnie bym się wymieniła, bom przesłodzona swoją wersją troszeczkę, chętnie bym spróbowała czegoś bardziej wytrawnego:)

      Usuń
  7. Ależ niecodzienne i oryginalne nadzienie! :) Musi cudownie pachnieć! A na dodatek jak pięknie wyglądają papryki z pozamienianymi 'czapeczkami'!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pachnie cudownie, przecudownie wręcz Głodomorku :-)

      Usuń
  8. pysznosci:)
    swietne polaczenie przypraw :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. A gdyby tak bez kurczaka,zamiast może tofu?.
    Ograniczam mięso jak mogę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Igo robiłam te papryki z tymi samymi przyprawami ale w wersji wegetariańskiej. Zamieniłam kurczaka i boczek na fasolkę szparagową dla koloru. Można też zamienić mięsko na zielony, mrożony groszek albo na tofu albo na cieciorkę ugotowaną. Jest mnóstwo możliwości a wszystkie wersje są pyszne :-)

      Usuń
    2. To chyba skusze sie na tofu i groszek:)
      Chyba nie pisałam wcześniej?Robiłam twoje tosty z figą wyszły super!!

      Usuń
    3. Super Igo, cieszę się, że Ci smakowały:-D

      Usuń
  10. Zupełnie niespodziewane połączenie smaków:)
    Jak dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że trafiłam w Twój gust :-)

      Usuń
  11. Świetny farsz i pyszne papryczki :)
    Mięsko z cynamonem i goździkami brzmi pysznie i pachnąco.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Majanko, to jest pyszne i pachnące :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  12. farsz obłędny:) pysznie się to wszystko prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  13. Your peppers are gorgeous! I love how you alternated the tops and bottoms of the peppers. Delicious!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thanks Tessa. I have to admit that they are in fact deliciously delicious :-)

      Usuń
  14. uwielbiam takie papryczki! mniaaaam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawy przepis :} Papryka wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Joanna, this peppers are mouthwatering, and I am not exaggerating... They look absolutely wonderful and delicious! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Boskie! ulubione moje danie "mamine", zawsze robiła na odświętne obiady, czekałam z niecierpliwością aż wyjdą z pieca. Co dziwne lubię te zielone z lekką goryczką:) Co dziwne sama jeszcze nie robiłam! ale ze mnie leń..

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam niedawno takie, tyle że z mięsem mielonym. Ale z kurczaczkiem na pewno są przeboskie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham faszerowane warzywa, papryki to jedne z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiej papryki faszerowanej jak gołąbki nie jadłam chyba z 2 lata. Ale Twoja propozycja jest trochę inna od klasycznej i bardziej mi się podoba. Dodatek daktyli zaskakujący :)
    Pięknie, smacznie i kolorowe, to lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bo ja zawsze muszę skręcić, coś dodać od siebie niebanalnego ;-) W istocie daktyle zaskakują, ale mnie zaskakują bardzo pysznie :-) Cieszę się, że się podoba:-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń