Strony

niedziela, 3 marca 2013

Pieczone warzywa z tahini / Baked root vegetables with tahini

Przyzwyczajeni do tego, że pietruszka korzeniowa, seler i marchewka najczęściej zostają ugotowane na śmierć w rosołach i wywarach, zapominamy jak pyszne mogą być te warzywa. Najczęściej nam nie smakują, są mdłe, niesmaczne i mają dziwny posmak. Ale czy na pewno? Jeżeli są źle przygotowane, przegotowane, to są zaiste niesmaczne. Te same warzywa upieczone w piekarniku zyskują jednak zupełnie inne oblicze. Są lekko chrupkie, mają ciekawy smak a pietruszka i marchewka są na dodatek przepysznie słodkie, co przełamuję odrobiną goryczy ukrytej w sezamowej paście tahini. Takie pieczone warzywa korzeniowe to wspaniała propozycja na koniec zimy, kiedy jesienne warzywa się już dawno skończyły a wiosenne jeszcze nie wyrosły. Ja je uwielbiam, choć odkryłam je dość niedawno, kiedy będą na diecie wegańskiej poszukiwałam nowych smaków i od tej pory temu połączeniu smaków jestem wierna.



Some of you might not like root vegetables at all since they are pretty often overcooked in all sorts of broths and stews and simply not tasty at all. Some of you even don't treat some of them as eatable and you're discarding roots as soon as the fresh, green part is gone. What a mistake. These vegetables can be delicious if only treated properly. When baked they are deliciously crispy. Their surprising sweetness is very well balanced by tahini that is slightly on the bitter side. A perfect, simple and healthy side dish.


Składniki (2 porcje) scroll down for English
4-5 marchewek, obranych
4-5 pietruszek, obranych
1 seler, obrany
2-4 łyżki tahini
olej ryżowy

1. Obrane marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na pół apotem jeszcze raz na pół
2. Obranego selera pokój na małe ćwiartki lub w większą kostkę
3. Wymieszaj  warzywa z olejem ryżowym 
4. Zapiekaj w piekarniku przez około 30 - 40  minut w temperaturze 180 °C obracając warzywa w połowie pieczenia, żeby równomiernie się zrumieniły i upiekły.
5. Gorące warzywa polej pastą tahini 

English version
Ingredients (2 servings)
4-5 peeled carrots
4-5 peeled root parsley
1 peeled celeriac  
2-4 tablespoons tahini 
rice oil

1. Cut carrots and parsley roots lenghtwise 
2. Cut celeriac in smaller pieces
3. Mix vegetables with rice oil so that they are well coverec in thin oil film. 
4. Bake vegetables for around 30 - 40  minutes at 180 °C. After around 15 minutes turn vegetables upside down so that they bake evenly.
5. Pour tahini over hot vegetables and serve

24 komentarze:

  1. Ja ostatnio wszystkich zadziwiam jedzeniam selera :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe zastosowanie tahini

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tahini, więc chętnie spróbowałabym warzyw z dodatkiem tej pasty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj warto spróbować Magdo, zwłaszcza jeżeli lubisz tahini :-)

      Usuń
  4. bardzo ciekawa propozycja:) chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności!
    Ja wolę właśnie upieczone,niż gotowane.
    I z tego powodu rzadko korzystam z gotowania na parze.
    A z dodatkiem tahini brzmi doskonale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowane mają zupełnie inny smak. Są mdłe i nijakie a pieczenie wydobywa z tych warzyw całkiem niezły charrrakterek :-) Pozdrawiam cieplutko Amber :-)

      Usuń
  6. Uważam, że takie pieczone warzywa to świetny pomysł. Masz rację, że marchewka i pietruszka kojarzą się głównie z wkładką rosołową, którą później przerabia sie na nieśmiertelną sałatkę jarzynową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj świetny, świetny. Wart spróbowania Droczilko :-)

      Usuń
  7. Z taki dodatkiem musiały być przepyszne:-) Lubię pieczone warzywa:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, tahini dodaje zupełnie inny wymiar:-)

      Usuń
  8. pysznie wygląda to danie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kupuję to! Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  10. Warzywa w nowej odsłonie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lovely combination of flavors!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. And its healthy too Tessa :-) Perfect for spring detox :-)

      Usuń