Tę sałatkę można przygotować zarówno z buraków pieczonych jak i kiszonych. Jest pyszna, prosta i zdrowa. Najczęściej przygotowuję ją z buraków kiszonych właśnie, których mam obecnie w nadmiarze, bo nastawiam je na zakwas buraczany do czerwonego barszczu, ale świetnie nadają się do tego i buraki pieczone. Sałatka jest wtedy delikatniejsza w smaku.
This salad is delicious, simple and healthy. It can be prepared both from baked beets and then it will have more delicate taste or from leftover beets from preparation of sour pickled beet juice.
Składniki (1 porcja) scroll down for English
ok. 200 g buraków pozostałych po kiszeniu zakwasu na barszcz, drobno i cienko pokrojonych lub buraków upieczonych wcześniej wg tego przepisu
ok. 100 - 150 śmietany (od krowy w wersji wegetariańskiej, sojowej w wersji wegańskiej)
pół pęczka natki pieteruszki drobmo posiekanej
pęczek szczypiorku drobno posiekanego
opcjonalnie można dodać łyżkę majonezu dla ostrzejszego smaku.
świeżo mielony pieprz oraz sól do smaku
2. Dopraw solą i pieprzem i podawaj
English version
Ingredients (1 serving)
around 200 g of sour pickled beets - leftovers from the recipe for sour pickled beet juice, or beets baked according to the this recipe, cut into small and thin pieces
100 - 150 ml of cream (it can be vegetarian if using dairy cream or vegan if using soy cream)
half of a punch of fresh parsley, chopped
bunch of chives, chopped
optionally you can add 1 tablespoon of mayonnaise
optionally you can add 1 tablespoon of mayonnaise
freshly ground pepper and salt to taste
1. Mix all ingredients except spices
2. Season with salt and pepper and serve
2. Season with salt and pepper and serve
Wygląda i na pewno smakuje wspaniale :)!
OdpowiedzUsuńJest przepyszna i tyle :-)
UsuńBuraki obrzydzono mi w przedszkolu i jakoś do tej pory ich nie lubię ;)
OdpowiedzUsuńHa ha ha, wiem coś o tym. U mnie to były ryby ;-)
Usuńuwielbiam buraki :) sałatka wygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSkoro uwielbiasz buraki Łucjo, to ta sałatka jest idealna dla Ciebie :-)
UsuńZdecydowanie dla mnie, uwielbiam buraki!<3
OdpowiedzUsuńI dobrze, że je uwielbiasz, bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe :-)
Usuńwygląda rewelacyjnie, kolejny super przepis :)
OdpowiedzUsuńDzięki :-) Cieszę się, że trafiłam Ci w gust tą sałatką :-)
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńSuper muszą być takie buraczki
OdpowiedzUsuńSą super :-)
UsuńDokładnie tak samo wykorzystuję kiszone buraki. Wyrzucanie ich po ukiszeniu barszczu wydawało mi się wielkim marnotrawstwem :) / czasem dodaję coś więcej by smak bardziej urozmaicić/
OdpowiedzUsuńTe buraki są pyszne i zdrowe więc szkody by było je tak po prostu wyrzucić :) A tak mogą być bazą do pysznych sałatek :-)
Usuńwszelkie burakowe wariacje biorę w ciemno:D
OdpowiedzUsuńSkoro tak, to częstuję Cię porcją tej pysznej sałatki :-)
Usuńtaka sałatka to jest to:) wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńW prostocie siła! Chętnie spróbowałabym wersji z kiszonych, nigdy ich jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńCałkowicie się z Tobą zgadzam. Warto spróbować :-)
UsuńJaka śliczna ta sałatka! Uwielbiam buraki, muszę zrobić sobie taką :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Madziu :-)
UsuńŁadna :) Szkoda, że u nas nikt prócz mnie nie lubi buraków, bo zaraz bym zrobiła :)
OdpowiedzUsuńA cóż złego w zrobieniu sałatki dla samej siebie...?
UsuńA ja się właśnie zastanawiałam co można zrobić z tych kiszonych, które zostają. Nie lubię kiedy jedzenie się marnuje, więc takie wykorzystanie "resztek" bardzo pasuje
OdpowiedzUsuńNo to dzięki skoraqowi juz wiesz, że buraki można wykorzystać do tej sałatki :-) Ja też nie lubię wyrzucać jedzenia :-)
UsuńPiękna i pyszna!
OdpowiedzUsuńBuraki zimą lubię szczególnie.
Masz całkowitą rację Amber. Buraki najlepiej smakują zimą :-)
UsuńTo zdecydowanie coś dla mnie! Upiekę buraczkii jeszcze dodam serek kozi:)
OdpowiedzUsuńKozi ser będzie świetnym dodatkiem :-)
UsuńChyba wybrałabym wersje z burakami pieczonym, są pyszne.
OdpowiedzUsuńZ pieczonymi smakuje inaczej i z kiszonymi też inaczej. Ja zachęcam spróbować choć raz obu wersji :-)
UsuńWygląda smakowicie! Piękne kolory i pyszny buraczkowy składnik. Bardzo lubię buraczki, tylko coś rzadko je jadam.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia serdeczne:*
Wiem, co masz na myśli Majanko. Tyle jest pysznych ulubionych rzeczy do zjedzenia, a czasu tak mało.
Usuńdokładnie. :*
UsuńCoś dla mnie uwielbiam buraki :D
OdpowiedzUsuńNo to zapraszam na buraczaną ucztę :-)
UsuńSamo zdrowie i moc witamin!
OdpowiedzUsuńDodam jeszcze, że jeszcze jest smak :-)
UsuńTak, ja mam ostatnio pociąg do buraczków, więc zrobię sałatkę.
OdpowiedzUsuńZachęcam!!! :-)
Usuń