Strony

czwartek, 23 stycznia 2014

Sałatka z buraków (pieczonych lub kiszonych) / Baked or sour pickled beet salad


Tę sałatkę można przygotować zarówno z buraków pieczonych jak i kiszonych. Jest pyszna, prosta i zdrowa. Najczęściej przygotowuję ją z buraków kiszonych właśnie, których mam obecnie w nadmiarze, bo nastawiam je na zakwas buraczany do czerwonego barszczu, ale świetnie nadają się do tego i buraki pieczone. Sałatka jest wtedy delikatniejsza w smaku. 

This salad is delicious, simple and healthy. It can be prepared both from baked beets and then it will have more delicate taste or from leftover beets from preparation of sour pickled beet juice. 



Składniki (1 porcja) scroll down for English

ok. 200 g buraków pozostałych po kiszeniu zakwasu na barszcz, drobno i cienko pokrojonych lub buraków upieczonych wcześniej wg tego przepisu

ok. 100 - 150 śmietany (od krowy w wersji wegetariańskiej, sojowej w wersji wegańskiej)

pół pęczka natki pieteruszki drobmo posiekanej
pęczek szczypiorku drobno posiekanego
opcjonalnie można dodać łyżkę majonezu dla ostrzejszego smaku. 

świeżo mielony pieprz oraz sól do smaku


1. Wymieszaj wszystkie składniki poza przyprawami
2. Dopraw solą i pieprzem i podawaj

English version 
Ingredients (1 serving)

around 200 g of sour pickled beets - leftovers from the recipe for sour pickled beet juice, or beets baked according to the this recipe, cut into small and thin pieces

100 - 150 ml of cream (it can be vegetarian if using dairy cream or vegan if using soy cream)

half of a punch of fresh parsley, chopped
bunch of chives, chopped
optionally you can add 1 tablespoon of mayonnaise 

freshly ground pepper and salt to taste



1. Mix all ingredients except spices
2. Season with salt and pepper and serve

43 komentarze:

  1. Wygląda i na pewno smakuje wspaniale :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraki obrzydzono mi w przedszkolu i jakoś do tej pory ich nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha ha, wiem coś o tym. U mnie to były ryby ;-)

      Usuń
  3. uwielbiam buraki :) sałatka wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro uwielbiasz buraki Łucjo, to ta sałatka jest idealna dla Ciebie :-)

      Usuń
  4. Zdecydowanie dla mnie, uwielbiam buraki!<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze, że je uwielbiasz, bo są nie tylko pyszne, ale i zdrowe :-)

      Usuń
  5. wygląda rewelacyjnie, kolejny super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :-) Cieszę się, że trafiłam Ci w gust tą sałatką :-)

      Usuń
  6. Super muszą być takie buraczki

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokładnie tak samo wykorzystuję kiszone buraki. Wyrzucanie ich po ukiszeniu barszczu wydawało mi się wielkim marnotrawstwem :) / czasem dodaję coś więcej by smak bardziej urozmaicić/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te buraki są pyszne i zdrowe więc szkody by było je tak po prostu wyrzucić :) A tak mogą być bazą do pysznych sałatek :-)

      Usuń
  8. wszelkie burakowe wariacje biorę w ciemno:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro tak, to częstuję Cię porcją tej pysznej sałatki :-)

      Usuń
  9. taka sałatka to jest to:) wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. W prostocie siła! Chętnie spróbowałabym wersji z kiszonych, nigdy ich jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całkowicie się z Tobą zgadzam. Warto spróbować :-)

      Usuń
  11. Jaka śliczna ta sałatka! Uwielbiam buraki, muszę zrobić sobie taką :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ładna :) Szkoda, że u nas nikt prócz mnie nie lubi buraków, bo zaraz bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A cóż złego w zrobieniu sałatki dla samej siebie...?

      Usuń
  13. A ja się właśnie zastanawiałam co można zrobić z tych kiszonych, które zostają. Nie lubię kiedy jedzenie się marnuje, więc takie wykorzystanie "resztek" bardzo pasuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to dzięki skoraqowi juz wiesz, że buraki można wykorzystać do tej sałatki :-) Ja też nie lubię wyrzucać jedzenia :-)

      Usuń
  14. Piękna i pyszna!
    Buraki zimą lubię szczególnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz całkowitą rację Amber. Buraki najlepiej smakują zimą :-)

      Usuń
  15. To zdecydowanie coś dla mnie! Upiekę buraczkii jeszcze dodam serek kozi:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chyba wybrałabym wersje z burakami pieczonym, są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pieczonymi smakuje inaczej i z kiszonymi też inaczej. Ja zachęcam spróbować choć raz obu wersji :-)

      Usuń
  17. Wygląda smakowicie! Piękne kolory i pyszny buraczkowy składnik. Bardzo lubię buraczki, tylko coś rzadko je jadam.
    Pozdrowienia serdeczne:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, co masz na myśli Majanko. Tyle jest pysznych ulubionych rzeczy do zjedzenia, a czasu tak mało.

      Usuń
  18. Tak, ja mam ostatnio pociąg do buraczków, więc zrobię sałatkę.

    OdpowiedzUsuń