Strony

niedziela, 25 maja 2014

Zupa z zielonych szparagów z oliwą bazyliową / Green asparagus soup with basil olive oil


Jedliście kiedyś zupę ze szparagów? Jeżeli nie, to koniecznie musicie to nadrobić. Zupa jest niewiarygodnie wręcz aksamitna, pełna smaków i aromatów. Po prostu cudowna, a na dodatek prosta w przygotowaniu. 

If you have never eaten asparagus soup, you'd better try it, cause it's unbelievably smooth, full of flavours and aromas. It's simply delicious and by coincidence pretty easy to prepare. 





Składniki (2 porcje) scroll down to English version
Inspiracja: Food & Friends Kwiecień - Maj 2013
1 pęczek szparagów
1 średnia cebula, drobno posiekana
1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany i roztarty z odrobiną soli 
olej ryżowy 
500 ml wywaru warzywnego (polecam ten domowy, a nie z kostki czy z proszku)
Kilka cienkich plastrów sera cheddar (ok. 40g)
50 g orzechów laskowych
0,5 doniczki bazylii
ok. 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól 

1. Przygotuj oliwę bazyliową mieszając drobną posiekaną bazylię z 2 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Odstaw na czas przygotowywania zupy, aby smaki dobrze się ze sobą połączyły 
2. Na patelni podsmaż cebulę z oleju ryżowym z odrobiną soli. 
3. Po chwili dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilę. 
4. Obierz dolną część szparagów, odetnij główki. Pokrój szparagi na mniejsze kawałki
5. Dodaj pokrojone szparagi (bez główek) do cebuli i podsmażaj jeszcze przez parę chwil
6. Dolej wywar warzywny i gotuj na małym ogniu aż szparagi będą miękkie
7. Zmiksuj zupę na aksamitny krem
8. Dopraw solą 
9. Upraż orzechy laskowe na suchej patelni
10. Podawaj zupę udekorowaną końcówkami szparagów, prażonymi orzechami laskowymi, cienkim plastrami sera cheddar i kilkoma kleksami oliwy bazyliowej. Ja lubię dekorować tę zupę surowymi końcówkami szparagów, ale możesz je delikatnie zblanszować wrzucając na kilka sekund przed podaniem do wrzątku. 

English version
Ingredients (2 servings) 
Inspiration: Food & Friends April-May 2013
1 bunch of asparagus (approximately 20-25 stems) 
1 medium sized onion, chopped 
1 small garlic clove, chopped and smashed with a pinch of salt  
rice oil 
500 ml of vegetable stock (preferably homemade)
few thin slices of cheddar cheese (around 40g)
50 g hazelnuts
0,5 bunch of basil
around 2 tablespoons of extra  virging olive oil
salt

1. Prepare olive oil flavoured with basil. Mix chopped basil with extra virgin olive oil and set aside so that flavours can mix well. 
2. Saute onion with a pinch of salt and rice oil 
3. Add garlic and sautee for few more moments 
4. Peel lower part of asparagus and cut off tips. Chop asparagus stems into smaller pieces. Set aside tips. They will be necessary for decoration. 
5. Add chopped asparagus stems into onion and sautee for few more minutes.  
6. Add vegetable stock and simmer on a low heat until asparagus is tender. 
7. Blend the soup until smooth 
8. Season with salt
9. Roast hazelnuts on dry frying pan 
10. Serve soup decorated with asparagus tips, roasted hazelnuts, thin slices of cheddar and few drops of basil olive oil. I decorate the soup with raw asparagus tips, but you can also blanche them, dropping in boiling water few seconds before serving. 



40 komentarzy:

  1. ostatnio zrobiłam tez taką zupę i bardzo mi smakowała, w sumie pierwszy raz jadłam zielone szparagi, nie mają jakoś specjalnie wyrazistego smaku ale są smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szparagi zyskują charakter, jak się je połączy z innymi dodatkami :-)

      Usuń
  2. łał! jestem pod wrażeniem! świetne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szparagi uwielbiamy...najczęściej podaję je w całości jako honorowy punkt posiłku danie np do pieczonych ryb polane holenderskim sosem z dodatkiem ziół, ale jutro będzie zupa szparagowa !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Twój sposób na szparagi jest wspaniały, ale czasami warto spróbować czegoś innego :-)

      Usuń
  5. Szparagi uwielbiam, a kremu nie jadłam. Musze to jak najszybciej nadrobić!

    OdpowiedzUsuń
  6. och bardzo podoba mi się takie połączanie :) w końcu mam blender, więc zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam tylko krem z białych szparagów, zielony jeszcze przede mną, ale połączenie z prażonymi orzeszkami i bazylią wydaje się bajeczne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma na co czekać, bo ten krem jest przepyszny :)

      Usuń
  8. Robię co sezon, za każdym razem inną :) uwielbiam szparagi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero w tym roku odkryłam zupę szparagową i nie żałuję :-)

      Usuń
  9. szparagi moja miłość:) zawsze i wszędzie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy pomysł na zupę :) Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiedziałaś czego mi trzeba. Taka miseczka potrafi uratować życie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Luuubię zupę ze szparagów. A Twoja jest pięknie podana :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. looks wonderful - as it's asparagus season now this is perfect!
    Mary

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yeah, asparagus season is short so it is wise to eat as much asparagus as possible :-)

      Usuń
  14. Pieknie znowu zaakcentowałaś końcówkę sezonu szparagowego i smacznie bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jadłam takiej zupy,a wygląda świetnie. Piękny kolor, zachęcające zdjęcia. Przyjeżdżam!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mnie się nie udaje zupa szparagowa więc choć popatrzę na Twoją:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja radzę, żebyś popatrzyła, a potem ugotowała według podanego przepisu. Musi się udać :-)

      Usuń

  17. zupa prezentuje się niewiarygodnie pysznie, piękne zdjęcia - pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń