Strony

sobota, 27 września 2014

Kolby kukurydzy na ostro / Spicy corncobs


Uwielbiam jeść kukurydzę, zwłaszcza w kolbach. Uwielbiam wgryzać się w nią i smakować jej słodycz, którą lubię kontrastować z solą.  Najczęściej więc kukurydza pojawia sie w moim menu w najprostszej formie, czyli ugotowana w mocno osolonej wodzie, podawana z odrobiną masła, które topi się na gorących jeszcze kolbach.  Czasami mam jednak ochotę poszaleć i doprawić  ją trochę mocniej niż zwykle. Na własne potrzeby nazywam tę wersję meksykańską, choć dobrze wiem, że to wersja tak samo meksykańska jak hawajska jest pizza z szynką i ananasem. Nie przeszkadza mi to jednak wcale cieszyć się pikantną wersją jednej z moich ulubionych przekąsek.

I really like corncobs. I like, when natural sweetness of corn kernels is contrasted with salt so I usually cook them in quite salty water and serve with just a bit of butter that quickly melts when spread on top of hot cobs. Sometimes however I’m in a mood for something a bit more spicy than the regular version, so I reach for chillies and cheese to add some extra flavours to one of my favourite snacks.

wtorek, 23 września 2014

Grzanki z serkiem i pesto z liści rzodkiewek / Bruschetta with cheese and radish leaves pesto


Pamiętacie pyszne pesto z liści rzodkiewek? Świetnie smakuje z makaronem, jak klasyczne pesto, ale nie tylko. Sprawdza się także idealnie na grzankach :-)

Radish leaves pesto usually works really well with pasta as a lunch option, but it is equally delicious on top of a bruschetta :-)

sobota, 20 września 2014

Hummus z jarmużem i pieczonym czosnkiem / Kale and roasted garlic hummus


Moja miłość do jarmużu wcale nie osłabła przez wakacje. Nieustannie szukam więc coraz to nowych miejsc, w których jarmuż może skończyć. Z tego szukania powstał jasnozielony, mocno czosnkowy hummus. Pyszny, zdrowy i wegański.

It's not a secret that I absolutely adore kale and that I continuously search for different ways to use it in different dishes. Thanks to my quest I've discovered kale hummus with roasted garlic. Hummus  unsurprisingly turned out delicious, healthy and vegan.


wtorek, 16 września 2014

Polenta z kapustą włoską / Polenta with Italian cabbage


Nie wiem dlaczego po tylu latach umiłowania prostoty ciągle się dziwię, że często najprostsze dania składające się z minimalnej ilości składników są przepyszne. Kapusta z polentą to właśnie jedno z takich dań, które odkryłam całkiem niedawno. Jest tak pyszne, że gdyby nie zdrowy rozsądek nakazujący mi pilnowanie zróżnicowanego jadłospisu, jadłabym je codziennie.

I still wonder, why after so many years of admiration of minimalism, I'm amazed that dishes prepared from only a few ingredients can be delicious, full of flavours and textures.  Polenta with stir-fried cabbage, that I have discovered only a few weeks ago, is one of these dishes. It's so good and simple that I could eat it everyday.

piątek, 12 września 2014

Kapusta włoska / Italian cabbage


Dzisiejsza nieprzyzwoicie nieprzyzwoita kapusta włoska to zapowiedź kolejnego, pysznego dania z jej udziałem, które na skoraq cooks pojawi się już bardzo niedługo :-) 

I hope you'll enjoy a bit of foodporn in all its glory. Simple and delicious dish calling for this beauty will be served very soon, so please stay tuned :-) 

wtorek, 9 września 2014

Sałatka panzanella / Panzanella salad


Jeżeli nie chcecie, tak jak ja, wyrzucać czerstwego chleba, to na pewno wykorzystacie przepis na sałatkę panzanella. Przyznam szczerze, że początkowo nie zachwycił mnie wcale pomysł na danie z rozmoczonym w winegrecie chlebem, jednak jak tylko spróbowałam tej sałatki, to szybko zmieniłam zdanie. Stała się ona nawet jednym z moich ulubionych pomysłów na lekki lunch, zwłaszcza po weekendzie, kiedy zalega mi w kuchni dużo czerstwego chleba.

If you're facing stale bread issue, panzanella salad is the perfect choice for you. At first I was not at all convinced that salad with stale bread that is practically soaked in a vinaigrette is a good idea. Still however I've quickly changed my mind as soon as I tasted this salad for the first time. Surprisingly it was delicious, full of flaovours and freshness. It has become one of my favourite lunch option, especially after weekends, when I have loads of bread leftovers for reuse.

niedziela, 7 września 2014

Pudding czekoladowo - figowy z nasionami chia / Chia, chocolate and fig pudding


Sezon na figi można wreszcie oficjalnie uznać za rozpoczęty. Już w ostatnim poście Was nimi kusiłam, ale tylko wizualnie. Dzisiaj czas na kuszenie przepysznym i zdrowym deserem. Serwuję więc Wam wegański, czekoladowo - figowy pudding z nasionami chia, które mieliście już okazję smakować w puddingu z letnimi owocami. Ta wersja jest dużo bardziej wykwintna, choć tak samo prosta do przygotowania, więc na pewno się na nią skusicie :-)

Fig season has just began. That's why in my last post I had already teased you with some photos and now it's time for delicious yet healthy fig dessert. So I'm serving you decadent and vegan fig and chocolate chia pudding, that is accidentaly very easy to prepare, so you can't have any excuses. You simply have to prepare it and I'm sure that you won't regret it :-)

czwartek, 4 września 2014

Figowa pora / Fig season


Sezon figowy uważam za rozpoczęty. Wkrótce pokażę Wam pyszny i megazdrowy figowy deser, więc bądźcie czujni :-)

 Let the fig season begin. Soon I will share with you recipe for delicious and superhealthy fig dessert, so stay tuned :-)