Strony

niedziela, 8 marca 2015

Curry ze słodkich ziemniaków i zielonego groszku / Sweet potato and green peas curry


Uwielbiam warzywne curry za to, że są aromatyczne od przypraw, pełne warzyw a na dodatek treściwe. Takie jest też i curry ze słodkimi ziemniakami i zielonym groszkiem: pyszne, zdrowe i pożywne :-)

I'm a big fan of different varieties of curries. They are full of  healthy vegetables and fragrant spices, and that's what I like the most about them. They are a perfect dinner option as is this sweet potato and green peas curry: delicious and healthy.




Składniki (5 porcji) scroll down to English
Inspiracja: klik
1 duża cebula, pokrojona w cienkie plastry
3 łyżki oleju ryżowego
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 cm kawałek imbiru, starty
1 świeża papryczka chilli, drobno posiekana
2 łyżeczki garam masala
2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka kurkumy
1 duża marchewka, pokrojona na 1 cm plastry
ok. 300 g ugotowanej cieciorki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 duży słodki ziemniak, pokrojony w 1-2 cm kostkę
2-3 szklanki wrzątku 
ok 100 ml mleka kokosowego
ok. 100 g mrożonego zielonego groszku
ugotowany ryż basmati do podania.  
szczypta soli
ok 2 łyżeczek cukru
sok z cytryn

1. Podsmaż cebulę, imbir, chilli i czosnek na oleju ryżowym z odrobiną soli
2. Po około 2-3 minutach dodaj przyprawy i podsmażaj jeszcze przez chwilę, pilnując, żeby przyprawy się nie przypaliły
3. Dodaj marchewkę, koncentrat pomidorowy, cieciorkę, słodkiego ziemniaka i wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną (ok 20 - 30 minut)
4. Dodaj mleko kokosowe, zielony groszek i gotuj jeszcze przez kilka minut
5. Dopraw cukrem i sokiem z cytryny
6. Podawaj z ryżem basmati

English version
Ingredients (5 servings)
Inspiration: click
1 large onion, finely sliced
3 tablespoons of rice oil 
3 cloves of garlic, finely chopped
2 cm piece of fresh ginger, finely grated
1 fresh chilli, finely chopped
2 teaspoon of garam masala 
2 teaspoon of cumin 
1 teaspoon of turmeric
1 large carrot, cut into 1cm slices
around 300 g cooked chickpeas (or canned - rinsed and drained)
2 tablespoons of tomato paste
1 large sweet potato, cut into 1-2 cm pieces
2-3 cups of boiling water
around 100 ml coconut milk
around 100g frozed green peas 
basmati rice for serving  
pinch o salt
around 2 teaspoons of sugar
lemon juice  

1. Fry onion, ginger, chilli and garlic with rice oil and a pinch of salt
2. After 2-3 minutes add spices and fry for a couple of minutes, taking care not to burn spice, cause they will turn bitter
3. Add carrot, tomato paste, chickpeas, sweet potato and water. Bring to a boil, reduce the heat and simmer on a low heat until vegetables are tender (approximately 20-30 minutes)
4. Add coconut milk and green peas and simmer for few more minutes
5. Season with sugar and lemon juice
6. Serve with basmati rice

32 komentarze:

  1. Niech ja tylko dorwę bataty! Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej jak mi się takich batów :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm uwielbiam curry z batatami <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności. Zjadłabym z chęcią miseczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy wcześniej nie łączyłyśmy curry z batatami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne danie, świetne jednym słowem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To lubie Skoraczku, to lubie :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  8. tak apetycznie brzmi, że przez monitor aż prawie czuję to curry :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bataty zdobyły ostatnio wielkie uznanie w mojej kuchni :) Chętnie też wykorzystałabym je w takim przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie moje smaki. Uwielbiam używać i mieszać orientalne przyprawy ze sobą, ich połączneie zawsze jest unikalne; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też uwielbiam takie dania :) Pysznie wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię takie potrawki, świetnie rozgrzewają! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sweet potatoes and curry is a fantastic combination! Looks great!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie aromatyczne dania! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. Język mi zwisa nisko. Idę szukać batatów :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Myślę, że to świetny przepis na warzywne curry. Nie jednokrotnie robiłam już curry z batatów i zawsze spakowało bardzo dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ smacznie to wygląda Joasiu! Mniam, zjadłabym chętnie,. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Już same zdjęcia wołają, zjedz mnie...pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam coś co nazywa się ślinotokiem kiedy czytam taki przepis. Zrobiłas genialne danie i tak kusisz teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  20. To są moje ulubione klimaty. Częstuję się w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  21. I too love curries, and this version with coconut milk, ginger and peas sounds delicious!

    OdpowiedzUsuń
  22. wow... ależ to wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  23. takie lubię, pożywne i zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo dobre danie szczególnie na dzisiejszą ponura i deszczową aurę. Rozgrzeje i rozweseli :)

    OdpowiedzUsuń
  25. wyszła mi całkiem smaczna zupa :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Smaczne i szybkie. Idealne w sezonie jesienno - zimowym do pracy :)

    OdpowiedzUsuń