Strony

piątek, 14 grudnia 2012

Pizza z tortilli ze smażoną brukselką / Superquick pizza with brussel sprouts

O tym, że jestem zakochana po uszy w brukselce pewnie już dobrze wiecie z moich poprzednich postów (klik i klik). Cieszę się, że tak ją uwielbiam, bo jest zdrowa, pyszna i tania. Kilogram najładniejszej  i najzgrabniejszej na całym rynku kosztuje tylko 3 zł, więc można jej jeść ile wlezie, co też Łasuch w wielką przyjemnością czyni przynajmniej dwa razy w tygodniu. Do brukselki dokładam dzisiaj pizzę w dość oryginalnej odsłonie. Niezbyt ona tradycyjna, bo przygotowana z placka tortilli a nie tradycyjnego, drożdżowego ciasta na pizzę, ale za to jest superszybka w przygotowaniu. Do tego jest po łasuchowemu supercienka i chrupiąca, bo podpieczona tortilla ma zupełnie inny smak i strukturę niż tradycyjny spód pizzy.



As you most probably remember I absolutely adore brussel sprouts (click and click). They are delicious, healthy and very cheap. That's why I have it for dinner at least twice during the week. This time brussel sprouts is a topping for an unnusual pizza made from tortilla. A bit of fusion here and there is not a bad thing from time to time ;-)




Składniki (2 porcje) scroll down for English
2 placki tortilli
ok. 300 g brukselki
2 pomidory
ok. 200g żółtego sera startego na tarce (ja użyłam cheddara)
olej ryżowy
odrobina cukru
sól

1. Obierz brukselkę z wierzchnich liści i odkrój dolną część łodygi. Pokrój w ćwiartki
2. Pokrojoną w ćwiartki brukselkę podsmaż kilka minut na oleju ryżowym z odrobiną cukru i soli. Cukier trzeba dodać koniecznie do brukselki, żeby wyciągnął z niej całą gorycz
3. Na papierze do pieczenia rozłóż tortille
4. Na tortille wysyp podsmażoną wcześniej brukselkę oraz pomidory pokrojone na drobne kawałki
5. Posyp startym serem
6. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut.Pilnuj, żeby tortillowa pizza się nie przypaliła


English version
Ingredients (2 servings)
2 tortillas
around 300 g brussel sprouts
2 tomatoes
around 200g of cheddar cheese, grated
rice oil
sugar
salt
1. Peel brussel sprouts from the first layer of leaves, cut the root and cut in halves or quarters depending on their size
2. Fry brussels sprout in rice oil for few minutes with the addition os salt and sugar. Sugar is important ingredients, because thanks to this the bitterness will be removed from the brussel sprouts.  
3. Arrange tortillas on a baking paper
4. Spread fried brussel sprouts and tomato chunks on tortill
5. Sprinkle with grated cheese
6. Bake in the oven at 180 centigrades for a couple of minutes. Take special care not to burn pizza, since it is very thin and can burn easily



30 komentarzy:

  1. O, ten przepis bardzo mi się podoba :) Brukselka to jedna z moich ulubionych warzyw, a tortille - uwielbiam. Z pewnością wypróbuję kiedyś Twojego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna wersja brukselki.
    Lubię takie przepisy,gdzie nie ,morduje się' brukselki rozgotowując ją.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he he z tym mordowanie to masz rację. Ja zdecydowanie nie lubię mordowania ani brukselki ani innych warzyw ;-)

      Usuń
  3. na pizze z brukselką nigdy bym nie wpadła:) choć za nią nie przepadam, to w tym wydaniu wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały pomysł na obiad :) zapisuję sobie ten pomysł

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jakos nie moge sie przekonac... Za to pizze na tortilli uwazam za szalenie dobry pomysl - ratowala mi zycie niejeden juz raz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, tortillowa pizza jest megaszybka i do tego pyszna, tym bardziej, że ja lubię generalnie pizze na cienkim cieście a tortilla jest supercienka :-D

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. ciekawe Justynko, ciekawe i warte spróbowania :-D

      Usuń
  7. Ja właśnie po raz kolejny planuje taką pizzę na tortilli jest mega szybka! Tylko nie z brukselką bo ja akurat za nią nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie megaszybkość przygotowania to jedna w jej zalet :-D

      Usuń
  8. chętnie bym spróbowała, mimo że nie jestem aż tak przekonana do brukselki;) ale tak pięknie to wygląda, że mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj :) nominowałam Twojego bloga, zapraszam do zabawy: http://springplate.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Veronico, to już moja trzecia nominacja:-)

      Usuń
  10. Też bardzo lubię brukselke, ale w moim domu tylko ja darzę ją tym uczuciem:)
    Jeszcze nie wpadłam na taki pomysł, gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pizza czy nie-zwinięta tortilla jak zwał tak zwał, ważne że z brukselką - pychota:) Też jestem zachwycona jej ceną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, nazwa nie jest ważna. Ważny jest smak :-D Cena brukselki jest genialna. Można żywić się zdrowo i tanio :-D

      Usuń
  12. O fajne składniki! spróbuję z pizzą w 5 minut z kaszy manny;) ciekawe jak by wyszło razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pizza z kaszy manny? Zaintrygowałaś mnie Zufik i to bardzo :-)

      Usuń
  13. Ale świetny pomysł! Muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie ;) Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. A do tego ta pizza jest też pyszna. Dzięki za życzenia. Ja też Ci życzę Wesołych Świąt:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. I really like the fusion idea that you have going on here... I would never have thought of brussel sprouts on pizza but it looks like it works well! Lovely pizza!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. It really works well Tessa, so such pizza is worth trying, definitely :-)

      Usuń