Strony

niedziela, 29 czerwca 2014

Koktajl rabarbarowo- truskawkowy z wanilią / Vanilla, rhubarb and strawberry smoothie


Uwielbiam koktajle wszelkiej maści i piję je w ilościach hurtowych, bo są łatwe w przygotowaniu, zdrowe i lekkie. Znam więc wszystkie najlepsze połączenia smakowe, ale zdradzę Wam, że dawno nie piłam koktajlu tak pysznego jak ten. Niby prosty, niby składniki zwyczajne jak na tę porę roku, ale smak i aromat jest genialny, a to wszystko dzięki wanilii, która nadaje temu koktajlowi charrrrrrakteru. Nie warto więc o niej zapominać. 

I love all sorts of smoothies and I drink quite a lot of them, cause they're easy to prepare, healthy and light. Since I'm a heavy smoothie drinker, I know a number of great flavours combinations, but this smoothie is one of the best that I have drunk so far. It seems quite usual for this part of the year, but vanilla transforms otherwise regular smoothie into a great and delish  smoothie. 

czwartek, 26 czerwca 2014

Warsztaty sushi w Zielonym Chrzanie / Sushi workshops


Dobrze wiem, że sushi to przysmak nie dla każdego. Są tacy, którzy je uwielbiają i tacy, którzy patrzeć na sushi nie mogą. Ja zdecydowanie zaliczam się do pierwszej grupy, bo fascynuje mnie wszystko, co japońskie, od filmów o samurajach, przez tajemniczy świat gejsz i kodeks bushidō, na kulinariach kończąc. Sushi uwielbiam i często robię je sama w domu i właśnie dlatego z nieukrywaną przyjemnością wzięłam udział w warsztatach w łódzkim Zielonym Chrzanie. Podczas klimatycznego i, co ważne, kameralnego wieczoru nauczyłam się dużo bardzo ciekawych i ważnych rzeczy, z którymi, jeśli tylko chcecie, wkrótce się podzielę, o ile mój Nauczyciel pozwoli ;-). Choć moje sushi jeszcze długo nie będzie wyglądać tak jak to spod ręki mistrza, to technikę przygotowania klasycznych rodzajów sushi mam już w małym palcu, podobnie jak kilka sprytnych trików. Okazuje się więc, że sushi można zrobić w domu, choć jeżeli macie wbudowanego wewnętrznego lenia, to zawsze można iść na skróty i odwiedzić pobliską "susharnię" :-) Zdradzę Wam w sekrecie, że i ja czasami tak robię.

Na koniec pozostaje mi tylko bardzo podziękować restauracji Zielony Chrzan za świetnie zorganizowane warsztaty, a Was zapraszam do obejrzenia galerii zdjęć dokumentujących skoraqowe poczynania. Oczywiście nie zdradzę, które zdjęcia przedstawiają moje wytwory, a które zdjęcia dokumentują dzieła Szefa kuchni, ale sądzę, że nie trudno będzie rozszyfrować tę zagadkę ;-)

I want to share with you a couple of delicious photos from sushi workshops in Zielony Chrzan restaurant. I love sushi and I like to prepare it at home from time to time, so getting to know a few smart tricks and basic methods of sushi preparation was a great opportunity to revise my knowledge and learn a whole lot of new things. I'll share some of those tricks and recipes with you soon and in the meantime I invite you to browse through photos from workshops.

niedziela, 22 czerwca 2014

Zupa krem z młodej kapusty / Young cabbage soup


Zupa z młodej kapusty gotowana na wywarze z młodziutkiej włoszczyzny to nowa jakość w mojej kuchni. Lekka, mocno cytrynowa i koperkowa świetnie nadaje się na obiad w chłodniejsze wiosenne i letnie dni. Jestem pewna, że będziecie nią zachwyceni :-) 

Young cabbage soup brings new quality to my summer menu. Light, lemony soup with strong flavour of dill is perfect for colder days during spring and early summer. I'm sure that you gonna like it as much as I do :-) 

poniedziałek, 16 czerwca 2014

Czas na obiad / Dinner time and Blog Writing Tour


Dziś przepisu nie będzie, ale w zamian serwuję Wam pyszne zdjęcia :-)

There will be not recipe today, but instead I'm serving you some delicious photos and I'm inviting you join in the fun of blog writing tour. 

I was asked by Derik from magnificent blog House of Bakes to answer a few questions about my blogging. I immediately jump into the occasion, especially since Derik wrote so many nice things about skoraq cooks (you can read his entry in blog writing tour here: click). In this particular moment I want to thank Derik for his invitation to join the Blog Writing Tour and for so many nice words about my work. 

I discovered Derik on Instagram. Photos are usually the thing that is the most captivating for me on Instagram, but Derik amazed me with something more. He shared soooo many pics of his own

sobota, 14 czerwca 2014

Truskawkowe muffinki z lukrem truskawkowym / Strawberry muffins with strawberry icing


Nie byłoby truskawkowego sezonu bez truskawek utopionych w cieście. Tym razem skończyły swój żywot w pysznych, mięciutkich i wilgotnych muffinkach z przesłodkim lukrem truskawkowym. Sprawdzą się idealnie zarówno podane na śniadanie jak i podczas pikniku. To kto ma ochotę?

Strawberry season would not be complete without some baking. This time these little red beauties ended up in delicious, soft and moist  muffins served with strawberry icing. They will be perfect both for breakfast and for picnic. So who wants a muffin?

wtorek, 10 czerwca 2014

Ekspresowa lemoniada miętowa / Superquick mint lemonade



Gorąco? Upalnie? Do kuchni wchodzicie tylko z myślą o schowaniu się w całości do lodówki? Jeżeli tak to ekspresowa lemoniada miętowa to rozwiązanie właśnie dla Was i ... dla mnie też. Ja już popijam i mam nadzieję, że Wy też za chwil parę będziecie cieszyć się pyszną zielonkawą odrobiną cytrsusowo - miętowego orzeźwienia i ochłody.

Is it hot? Do you consider spending some time in a refrigerator? If yes, this superquick lemonade is perfect for you ... and for me. I'm enjoying a big glass of this refreshing and cooling beverage and I hope that you'll join me in a second

niedziela, 8 czerwca 2014

Guacamole z truskawkami / Guacamole with strawberries


Kiedy już nacieszę się pierwszymi truskawkami, zaczynam z nimi eksperymentować. Szukam nowych smaków i niebanalnych połączeń. Tym razem truskawki trafiły do guacamole i całkiem im tam dobrze. Wyszło szybko, pysznie i zdrowo, czyli tak ja lubię najbardziej. 

After I overindulge in first strawberries of the season I start experimenting with them. I search for new and original flavour combinations. Thanks to my quest for novelty I discovered guacamole with strawberries. It turned out easy, delicious and healthy so it's just the way I like it. 

piątek, 6 czerwca 2014

Truskawki z bitą śmietaną / Strawberries with whipped cream


Truskawki z bitą śmietaną są w tym roku tak samo pyszne jak zawsze :-)

Strawberries with whipped cream are as usual superdelicious :-)

środa, 4 czerwca 2014

Kokosowe crumble z rabarbarem i lodami waniliowymi / Coconut crumble with rhubarb and vanilla ice-cream


Wpadłam w rabarbarowy ciąg, więc jeszcze nie raz i nie dwa o nim usłyszycie. A dzisiaj serwuję Wam moje odkrycie tego sezonu, choć Bea odkryła ten deser już rok temu. Połączenia kokosa z rabarbarem nie trzeba chyba zbyt reklamować, bo zdecydowanie obroni się samo. A na dodatek crumble jest megaproste do przygotowania. Może właśnie dlatego ostatnio coś u mnie za często się pojawia, w towarzystwie kulki lodów waniliowych oczywiście. 

I got addicted to rhubarb those days, so you may expect few more recipes coming soon. Today I serve you delicious and easy crumble that marries coconut with rhubarb pretty well. You will be really amazed by its taste and texture and you will get quickly addicted to this lovely dessert, especially if you choose to enjoy it warm with vanilla ice-cream. 

niedziela, 1 czerwca 2014

Kompot truskawkowo - rabarbarowy z miętą / Strawberry and rhubarb compote with mint


Lubicie kompot? Ja przez wiele lat go nie lubiłam i nie piłam. Kojarzył mi się ze słodkim ulepkiem, w którym pływają martwe owoce. Dopiero teraz odkrywam go na nowo. Od jakiegoś czasu zawsze mam dzbanuszek domowego kompotu w lodówce, zwłaszcza kiedy na dworze jest ciepło i słonecznie. Wtedy to idealna alternatywa dla wody, czy ukochanej cytrynowo-limonkowej lemoniady, od której latem jestem uzależniona. Do kompotu też powoli za bardzo się przyzwyczajam i ostrzegam, że Wam też to grozi. 

Do you like compote? Now I love it but I used to have mixed feelings some time ago. I always thought it was too sweet, tasteless and full of "dead" fruits. But now, after I had revamped the recipe I have rediscover it. I keep a jug full of fruity compote in the fridge, especially when it's hot and sunny outdoors. It's perfect alternative for water or my beloved lime and lemon lemonade. It's so good that you can quickly become addicted.