wtorek, 13 stycznia 2015

Tartinki z ostrym hummusem dyniowym / Tartines with spicy pumpkin hummus


Wiem, że karnawał już się rozpoczął, ale ja ciągle pamiętam o swoich postanowieniach, więc będzie u skoraqa nie tylko pysznie, ale i zdrowo i to nie tylko dzisiaj. Tartinki z hummusem dyniowym może i nie są tak kuszące jak słodkie i grzeszne pączuchy i faworki smażone w głębokim tłuszczu, ale warto się na nie skusić, bo smakują rewelacyjnie. Nawet nie zdradzę Wam ile ich pochłonęłam w trakcie sesji fotograficznej, bo wydałoby się, że silna skoraqowa wola nie jest wcale taka silna ;-) 

Zdradzę Wam jeszcze w sekrecie, że hummusy wszelakie idealnie sprawdzają się na imprezach i znikają dość szybko, pałaszowane ze smakiem. Jeżeli więc będziecie organizować karnawałowe domówki, to skuście się na przygotowanie takiej przekąski. Pumpernikel jest idealnym chlebem na tartinki, bo nie rozmięka, hummus z "odrobiną" chilli nadaje przekąsce charakteru, a żagiel z ogórka uroku. I jak tu się nie skusić? 

I know that it's carnival time, but I decided not to follow the indulgence route. I prefer to stick to my resolutions, so I serve not only delicious party snack but also healthy in the same time. I know that such tartines are not so tempting as donuts and other carnival cardinal sins, but they' re worth your attention, cause they are really delicious. I'm sooo not going to confess how many of them I have eaten during the photoshoot, cause it would be a clear evidence that my presumably strong will is not so strong at all ;-)

I'm also going to tell you my little secret. All hummuses are really ideal party food and disappear quickly, so if you plan to organize carnival parties at home, hummus is worth being included on the menu. Pumpernikel works great, cause over the course of the evening it does not get soggy as other breads, spicy hummus gives a bit of a kick and cucumber decorations are not only easy to prepare but visually pleasing.






Składniki scroll down to English version
1 opakowanie pumpernikla party (ok. 30 malutkich, okrągłych kromek) -
150 g ugotowanej do miękkości ciecierzycy (ewentualnie można użyć ciecierzycy z puszki)
125 g musu dyniowego (z puszki lub domowego, przygotowanego według tego przepisu: klik)
ok. 25 g wody z gotowania ciecierzycy lub zalewy z puszki
3 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
pół ostrej, świeżej papryczki chilli (dla odważnych można dodać całą)
opcjonalnie - świeży ogórek
opcjonalnie - wykałaczki do przymocowania ogórka

1. Wrzuć do malaksera ciecierzycę, wodę z gotowania, olej i chilli i miksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem
2. Kromki pumpernikla smaruj grubą warstwą hummusu. Dla super efektu wizualnego możesz wycisnąć hummus szprycą, tak jak ja 
3. Jeżeli dekorujesz tartinki ogórkiem, to pokrój ogórka na skos w długie i cienkie plastry, przekłuj każdy plasterek wykałaczką w dwóch przeciwległych końcach i wbij w tartinkę z hummusem
 
English version
Ingredients
1 pack of party pumpernikel ( around 30 small, round slices) 
150 g well cooked chickpeas ( or canned chickpeas)
125 g of pumpkin puree (canned or homemade prepared according to this recipe: click)
around 25 g water in which chickpeas were cooked or the liquid from the can 
3 tablespoons of flaxseed or rapeseed oil
salt and freshly ground pepper 
half of fresh chilli (for extra hot hummus go for whole chilli)
optionally - fresh cucumber
optionally - toothpicks for securing cucumber slices on tartines  

1. Place chickpeas, cooking water, oil and chilli in a food processor and process until smooth. Season with salt and pepper.
2. Spread hummus on slices of pumpernikel. If you want nice visual effect you may use piping bag, as me.
3. If you decorate your tartines with cucumber, thinly slice it diagonally. Pierce it with toothpick on the opposite sides of each slice and secure on top of each tartine with hummus. 

32 komentarze:

  1. Urocze :) Doskonale się prezentują, świetna przystawka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna przekąska :-) wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne na imprezę, zawsze to coś innego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hummus jadłam w tym miesiącu pierwszy raz i się zakochałam! :D Dyniowy musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest noc, jestem głodna. Taka żaglóweczka by mogła do mnie przypłynąć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna propozycja Asiu. Ja tam wolę takie przekąski od pączków i chrustów:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zakochałam się nie tylko w ich wyglądzie (bo są prześliczne) ale także w smaku, który zapowiada się doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To, że są pyszne to ja wiem, już patrząc na nie można tak pomyśleć; )

    OdpowiedzUsuń
  9. zdrowa przekąska, a do tego pięknie podana! Pozdrawiam i zapraszam w moje skromne progi;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Powiem Ci, że Twoje tartinki są wystarczającą kuszące by się skusić i przygotować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie to wygląda. Świetny pomysł na przekąskę na przyjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialna przekąska, wygląda zachwycająco ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie to wymyśliłaś! Dla mnie hummus i chrupiące warzywa to podstawa każdej imprezy, więc na pewno ten oryginalny pomysł wykorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. super. takich jeszcze nie jadłam, wyglądają bardzo smakowicie, mniam : )

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wyglądają te przekąski. Takie małe co nieco świetnie ozdabia stół.

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny i bardzo efektowny pomysł na przekąskę.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  17. Wszystko co dyniowe bierzemy w ciemno! :D Te przekąski wyglądają uroczo, w sam raz, żeby na szybko coś pysznego przekąsić :) Pozdrawiamy cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  18. These tartines look like a little sailing boats - so lovely :)
    If not the whole recipe, I must try soon the spicy hummus, it sounds delicious!

    OdpowiedzUsuń
  19. nie miałam okazji próbować smakowego hummusu, ale powiem Ci, że podałaś go świetnie!
    Dla mnie bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam takie maleństwa na jeden kęs!
    Pięknie podane i z dynią, więc mogłyby być nawet niezdrowe...

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają wspaniale i idealnie ;) Z pewnością musiały być przepyszne patrząc z jakich składników zostały stworzone ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Śliczne i pysznie wyglądają. Taka przekąska .... mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pięknie się prezentują! Aż szkoda jeść;)

    OdpowiedzUsuń