 
Wielu ludzi boi się gotowania risotto myśląc, że jego przygotowanie jest dla nich zbyt skomplikowane I nawet nie starają się spróbować. W rzeczywistości risotto jest więcej niż łatwe w przygotowaniu trzeba tylko mu poświęcić trochę czasu, wysiłku i przede wszystkim cierpliwości ponieważ podczas gotowania trzeba cały czas mieć risotto na oku. W tym cała trudność. Najlepszej jakości składniki i trochę wysiłku naprawdę się opłacą. Risotto jest przepyszne i warto spróbować przygotować je samemu w domu. 
 
Risotto jest gotowane używając specjalnej odmiany ryżu Arborio I proszę Was nie próbujcie przygotowywać prawdziwego risotto z ryżu basmati, parboiled, jaśminowego czy zwykłego. To już nie będzie risotto tylko ryżowe danie.
 
 
 
Składniki (2 porcje):
1 kubek ryżu Arborio
1 cebulka
200-300g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej w 2cm kawałki 
50g startego parmezanu 
Oliwa z oliwek 
Sól
Pieprz
1 łyżeczka masła 
1 szklanka białego wina dobrej jakości 
ok. 0,5 L wywaru warzywnego
 
1. Posiekaj drobno cebulę 
2. Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek  
3. Dodaj ryż I kontynuuj smażenie jeszcze przez 2 minuty na wolnym ogniu 
4. Dodaj wina, zamieszaj i czekaj aż ryż wchłonie całe wino 
5. Dodaj mniej więcej 100ml wywaru, mieszaj I czekaj aż ryż wchłonie porcję wywaru. Kontynuuj dolewanie po 100 ml wywaru pamiętając o tym by dodać kolejną porcję dopiero jak poprzednia zostanie prawie całkowicie wchłonięta 
6. Po mniej więcej 5 minutach gotowania pomiędzy dodawaniem porcji wywaru warzywnego dodaj fasolkę 
7. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 10-15  minut aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany 
8. Dodaj masło, starty parmezan, sól, pieprz i od razu podawaj.