sobota, 30 sierpnia 2014

Pesto z liści rzodkiewek / Radish leaves pesto


Po raz kolejny chcę Was przekonać, że nie warto wyrzucać liści rzodkiewek, bo mogą się przydać nie tylko do przygotowania pysznej zupy, ale i charakternego, zadziornego pesto pistacjowego.  Jest tak pyszne, że przygotowywałam je już kilka razy w tym sezonie i podawałam najczęściej z makaronem, choć nie tylko, ale o tym wkrótce :-) 

Once again I want to convince you that you don't really have to discard radish leaves, cause they can be used to prepare either delicious soup, or spicy and very original pistachio pesto. It is so good that I have already prepared it a couple of times during this season and have used it as a quick sauce for my spaghetti.

środa, 27 sierpnia 2014

Waniliowy pudding chia z letnimi owocami / Vanilla chia pudding with summer fruits


Nasiona chia to zdecydowanie odkrycie tego sezonu, choć świat odkrył je już dużo wcześniej. Jestem pewna, że podobnie jak ja, zakochacie się w nich po uszy, bo nie dość, że są megazdrowe, to jeszcze na dodatek desery z nimi w roli głównej przygotowuje się w dosłownie kilka minut . Muszą co prawda potem odsiedzieć swoje w lodówce, ale nie trzeba ich podczas leżakowania pilnować. No i ta konsystencja. Ni to kisiel, ni to budyń. Zresztą musicie się po prostu przekonać sami jak to smakuje :-) Na koniec muszę przyznać, że nasiona chia są trochę drogie, warto więc sprawdzić ofertę różnych sklepów, żeby znaleźć najbardziej optymalna ofertę cenową. Znalezienie dostawcy, który oferuje je w miarę rozsądnej cenie zajęło mi kilka ładnych tygodni, ale jak już znalazłam to zaczęłam z nimi szaleć, więc spodziewajcie się wkrótce kilku ciekawych pomysłów na zdrowe i pyszne desery z nasionami chia.   

Chia seeds have become discovery of the season for me, although I'm well aware of the fact, that the world had discovered this superhealthy superfood long before me. I'm more than sure that, similarly to me, you will fall in love with desserts prepared from these little seeds, cause they are not only healthy but also extremely easy to make. They require a bit of refrigeration before serving but otherwise they can be prepared in minutes.


niedziela, 24 sierpnia 2014

Prosta kawa mrożona / Simple iced coffee


Przed nami najpewniej ostatnie ciepłe dni, choć dzisiejszy dzień wcale tego nie zapowiada, więc pora na jedną z ostatnich bardzo zimnych propozycji. Pyszna i prosta kawa mrożona nie tylko pobudzi Was do życia, ale i przyjemnie ochłodzi.

Summer heat is slowly coming to an end so I'm serving the last cold beverage during this season. Easy, delicious and refreshing iced coffee, flavoured with vanilla, will make waking up sooooo much easier.


środa, 20 sierpnia 2014

Domowe mleko migdałowe / Home-made almond milk


Znowu jestem na siebie zła, bo dopiero teraz odkryłam jak łatwo robi się mleko migdałowe. To sklepowe nie dość, że jest drogie, to jeszcze naładowane wieloma niepożądanymi składnikami. Domowe wymaga co prawda odrobiny czasu na przygotowanie, ale jest pyszne, tańsze i mocno migdałowe. Nie warto więc zwlekać tak jak ja, tym bardziej, że w weekend pokażę Wam pomysł na pyszny, prosty i zdrowy deser z mlekiem migdałowym właśnie :-)

Store-bought almond milk is not only a bit pricey but also loaded with unwanted ingredients, so I want to show you that it can be pretty easily and almost effortlessly prepared at home. Home-made version is delicious, has strong almond flavour and its taste and thickness can be controlled and adjusted according to your likings. I want to encourage you to prepare it at home, so during the weekend I will show you delicious, easy and superhealthy recipe calling for almond milk, so buy almonds and stay tuned :-)

niedziela, 17 sierpnia 2014

Musli Birchera / Overnight Bircher muesli


Kiedyś moje śniadaniowe płatki owsiane miały postać słodkiej i suchej karmy dla ptaków. Wierzyłam, że tak jest zdrowo, więc pochłaniałam takie poranne posiłki dość często. Z czasem przekonałam się jednak, że mój żołądek nie był tym zachwycony. Zaczęłam więc odkrywać świat aromatycznych, rozgrzewających i pysznych  gotowanych owsianek, które jednak sprawdzają się tylko jesienią i zimą. Ostatnio odkryłam jednak pomysł na zimne śniadanie z płatków owsianych, które jest bardzo przyjazne dla mojego żołądka i dla kubków smakowych. Początki nie były łatwe, ale jak już udało mi się znaleźć właściwe proporcje i odpowiednie składniki, to okazało się, że powoli zaczynam się od tego sposobu na płatki owsiane uzależniać. Wyszło z tych moich poszukiwań i eksperymentów proste i pyszne śniadanie, dzięki któremu aż chce się wstać z łóżka i biec czym prędzej do lodówki z nadzieją, że nie zapomniało się wieczorem nastawić płatków ;-)

Hot and aromatic porridge is perfect breakfast choice for autumn and winter, but summer calls for something colder yet equally delicious and easy to digest. Bircher overnight muesli is a perfect choice. It can be quite tricky, cause not all proportions and ingredients match one another equally well, but if  you stick to my recipe, you won't be disappointed. You will be, on the other hand, pretty happy to get up in the morning and you will run to the fridge quickly, hoping that you had not forgotten to prepare muesli the night before ;-)


środa, 13 sierpnia 2014

Ciastka z dżemem rabarbarowym / Rhubarb jam cookies



Zrobiło się odrobinę chłodniej, więc najpewniej z większym entuzjazmem spojrzycie na przepis, który wymaga włączenia piekarnika, tym bardziej, że mam dla Was przepis na pyszne, letnie ciastka z dżemem rabarbarowym. Przypominają trochę ciastka z dżemem z dzieciństwa, ale są o niebo lepsze. Zdecydowanie warto się więc na nie skusić :-)

Scorching hot days are gone, so I believe that will be more enthusiastic about turning on your oven and baking these delicious, summery cookies with rhubarb jam. They are really worth giving a try :-)
 

niedziela, 10 sierpnia 2014

Lody jabłkowo - rumowo - waniliowe / Rum, vanilla and apple ice-cream


W wielu miejscach na Ziemi upał zwalcza się upałem, czyli gorącymi i pikantnymi daniami i napojami. Ja jednak wciąż nie mogę się do tego sposobu przekonać i upał skutecznie pokonuję lodami i to nie byle jakimi, bo rumowo-waniliowo-jabłkowymi. To wersja alkoholowa, dla dorosłych. Wersja przyjazna dzieciom niech będzie bez alkoholu, ale za to z większą ilością wanilii. Obie wersje są pyszne i wspaniale poradzą sobie z upałem :-)

Some of you beat scorching heat with...scorching heat such as hot and spicy food and beverages. But I still opt for cold solutions. Let vanilla, darm rum and apple ice-cream be a perfect example, also available without dark rum in child-friendly version. Both versions are delicious and both will tackle hot weather efficiently :-)

środa, 6 sierpnia 2014

Francuskie ciasto jabłkowo - rumowe / French apple and rum cake


W poszukiwaniu przepisów na jabłka, które dzięki Putinowi są obecnie w modzie, sięgnęłam po przepis mojego mistrza, Davida Lebovitza. Ciasto wyszło po prostu boskie, jak wszystkie smakowitości przygotowywane z jego przepisów. Bez charakterystycznego dla jabłek cynamonu, ale za to z rumem, którego nie warto pominąć, bo nadaje ciastu charakteru. Najlepszą recenzją niech będzie fakt, że zjadłam to ciasto całe, sama, w jeden krótki wieczór, więc Wam też to grozi. Było pyszne, mocno jabłkowe, wilgotne, z lekko chrupiącą skórką na wierzchu. Było tak rewelacyjne, że już planuję następne, tylko tym razem upiekę w większej foremce i podzielę się z innymi :-) 

David Lebovitz recipes are the best and this apple and rum cake is no exception. It's deliciously moist, full of apples and aromatic, with delicate crispy top. I'm a bit ashamed to admit that I have eaten the entire cake by myself, during one short evening, but I promise that I will bake this cake again very soon in a bigger baking dish and I will share it with others :-)

niedziela, 3 sierpnia 2014

Affogato


Letnie desery muszą być pyszne i megaproste, na wypadek gdybyście nie mieli ochoty na przesiadywanie w kuchni podczas upałów. Właśnie dlatego serwuję Wam dzisiaj affogato, czyli klasyczny włoski deser, który Was pobudzi dzięki mocnej kawie i orzeźwi dzięki kulce waniliowych lodów. Prościej i pyszniej się już nie da :-) 

Summer desserts have to be delicious and supereasy to prepare, just in case you prefer not to spend your precious time in the kitchen during scorching hot day. That's why I'm serving you today affogato, a classic Italian dessert, that will wake you up and refresh a bit.