Po długiej przerwie powracam z serią przepisów na proste i zarazem przepyszne lody, do których przygotowania nie potrzebujecie skomplikowanych sprzętów, czy maszyn do robienia lodów. No prawie, ale o tym za chwil parę. Robi się je ekstremalnie szybko i tak samo ekstremalnie szybko gotowe lody zostają pożarte.
Na początek serwuję Wam coś ekstremalnie odświeżającego, czyli moje ukochane lody cytrynowe. Ze względu na sporą zawartość soku z cytryny nie będą to najbardziej aksamitne lody na świecie, tak jak pozostałe trzy przepisy, którymi podzielę się z Wami już wkrótce. To tu, to tam będzie można wyczuć delikatne kryształki soku z cytryny. Jeżeli Wam to przeszkadza, zalecam użyć przy zamrażaniu maszynki do lodów. Moim zdaniem jednak naprawdę nie jest to konieczne :-) Ja te lody po prostu wrzucam do zamrażarki i potem prawie cierpliwie czekam te parę godzin na ich zamrożenie.
Na początek serwuję Wam coś ekstremalnie odświeżającego, czyli moje ukochane lody cytrynowe. Ze względu na sporą zawartość soku z cytryny nie będą to najbardziej aksamitne lody na świecie, tak jak pozostałe trzy przepisy, którymi podzielę się z Wami już wkrótce. To tu, to tam będzie można wyczuć delikatne kryształki soku z cytryny. Jeżeli Wam to przeszkadza, zalecam użyć przy zamrażaniu maszynki do lodów. Moim zdaniem jednak naprawdę nie jest to konieczne :-) Ja te lody po prostu wrzucam do zamrażarki i potem prawie cierpliwie czekam te parę godzin na ich zamrożenie.
After a really long break I'm back with new recipes for easy and delicious homemade ice-cream. For starters I want to show you today the recipe for my absolute favourite, refreshing lemon ice-cream but stay tuned, cause there are more recipes for no-churn ice-cream to come.
If you care for really smooth consistency I suggest you use ice-cream maker. If you do not care that much or if you are as lazy as I am, you can only mix all the ingredients in accordance with the recipe and freeze.
If you care for really smooth consistency I suggest you use ice-cream maker. If you do not care that much or if you are as lazy as I am, you can only mix all the ingredients in accordance with the recipe and freeze.
Składniki: scroll down to English version
przepis własny
500 ml tłustej śmietany (36%)
puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
skórka i sok z cytryn (4-9 szt. w zależności od upodobań. Ja użyłam 5 szt.)
Przepis dla osób nie używających maszyny do robienia lodów
1. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło 2. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
3. Stopniowo wmieszaj w masę skórkę i sok z cytryn aż do osiągnięcia pożądanego poziomu kwaśności.
4. Umieść masę pojemniku i włóż do zamrażarki na minimum 8 godzin
Przepis dla osób używających maszynę do robienia lodów
1. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
2. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
3. Stopniowo wmieszaj w masę skórkę i sok z cytryn aż do osiągnięcia pożądanego poziomu kwaśności.
4. Umieść masę w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów
2. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
3. Stopniowo wmieszaj w masę skórkę i sok z cytryn aż do osiągnięcia pożądanego poziomu kwaśności.
4. Umieść masę w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów
English version
Ingredients:
my own recipe
500 of double cream (preferably 36% fat content)
530g of sweetened condensed milk
lemon zest and juice (4-9 lemons depending in your desired level of tartness. I used 5 lemons)
Version for those of you who do not use ice-cream maker
1. Whip double cream until stiff, but be carefull not ot overwhip it
2. Add sweetened condensed milk and mix thoroughly
3. Mix in lemon zest and lemon juice (mix the juice gradually to adjust the level of tartness to your preferences)
4. Place the mixture in a container and freeze
Version for ice-cream maker users
1. Whip double cream until stiff, but be carefull not ot overwhip it
2. Add sweetened condensed milk and mix thoroughly
3. Mix in lemon zest and lemon juice (mix the juice gradually to adjust the level of tartness to your preferences)
4. Place the mixture in the cooling bowl of your ice-cream maker and proceed according to the user manual
No to ja poprosze porcje :) Dzis u nas tak cieplo, ze chetnie bym zjadla takie pyszne lody :)
OdpowiedzUsuńFajny prosty przepis. A niektórzy mówią żeby mieszać parę razy w trakcie zamrazania.Myślisz że to ma znaczenie? Moja zamrażalka mrozi na kamień nie wiem co z tego wyjdzie:-) Miło że jesteś znowu na blogu:-)
OdpowiedzUsuńZuzanno, ja już przerabiałam milion teorii w praktyce i w przypadku tych konkretnych lodów moim zdaniem nie ma sensu aż tak się męczyć, bo efekt Twoich starań będzie znikomy, choć z drugie strony zawsze warto spróbować :-) A na blogu jestem, mam nadzieję, że zabawię dłużej ;-) Pozdrowienia ślę :-)
UsuńMniam, nie ma jak super orzeźwiające lody na takie ciepłe dni :)
OdpowiedzUsuń