środa, 31 maja 2017

Szybkie lody kajmakowe / No-churn dulce de leche ice-cream


Lody kajmakowe to sama słodycz. Coś dla miłośników wysokiej zawartości cukru w cukrze i ekstremalnie prostych przepisów. Pomijając czas zamrażania, lody przygotowuje się w maksymalnie 10 minut i to naprawdę nie jest przesada. Zresztą przekonajcie się sami :-)  

If you like extremely sweet desserts, dulce de leche ice cream is exactly what you are searching for. It's one of the easiest and fastest recipe to prepare, not counting the freezing time, and also the sweetest. 



Składniki scroll down to English version
Przepis własny
500 ml tłustej śmietany (najlepiej 36%)
510 g masy kajmakowej z puszki (1 duża puszka) 
szczypta soli

1. Ubij śmietanę na sztywno, ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
2. Dodaj masę kajmakowa i szczyptę soli i szybko ale i dobrze wymieszaj mikserem
3. Umieść gotową masę lodową w pojemniku do zamrażania i wstaw do zamrażarki na około 12 godzin.

English version
Ingredients
My own recipe 
500 ml double cream (preferably 36% fat content)
510 g canned dulce de leche (1 large can) 
a pinch of salt

1. Whip double cream until stiff, but be carefull not ot overwhip it 
2. Add dulce de leche and a pinch of salt and mix quickly but thoroughly 
3. Place the mixture in a container and freeze for approximately 12 hours

5 komentarzy: