niedziela, 15 lutego 2015

Czekośliwka z marcepanem / Prunes and marzipan bonbons






W niedzielne popołudnie mam dla Was jeden z moich hitów nad hitami. Coś pysznego i słodkiego, ale jednocześnie zdrowego i prostego w przygotowaniu. Skutecznie podniesie Was poziom cukru, wprawi w bardzo dobry nastrój, ale nie zagrozi aż tak bardzo figurze jak pączki, którymi opychaliśmy się wszyscy w ubiegły czwartek. Na taki grzeszek możecie sobie spokojnie pozwolić, nawet będąc na diecie :-)

This beautiful Sunday afternoon calls for sth delicious and sweet, yet healthy and easy to prepare, so that you can enjoy good company of your family and friends rather than spending lots of time in the kitchen. That's why I prepared for you bonbons that you gonna love for sure. These little sweet treats will sucessfully elevate your blood sugar level and will make you happy without any serious threats to your figure and your guest gonna love them as much as you will :-)








Składniki (ok. 20 szt.) scroll down to English version

ok. 50 g marcepanu (opcjonalnie)
ok. 20 mięsistych suszonych śliwek, dla dodatkowego efektu smakowego można użyć śliwek wędzonych
100 g gorzkiej czekolady
opcjonalnie: wykałaczki

1. Do wnętrza każdej śliwki wepchnij malutką kuleczkę ulepioną z masy marcepanowej
2. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali
3. W każdą śliwkę nadzianą marcepanem wbij wykałaczkę
4. Zanurzaj śliwki w roztopionej czekoladzie
5. Odłóż do zastygnięcia na kratkę lub papier do pieczenia



English version
Ingredients (around 20 pc)

around 50 g marzipan (optionally)
around 20 dried prunes, for extra flavour you can use smoked prunes
100 g dark chocolate
optionally: toothpicks 

1. Stuff each prunes with a bit of marzipan 
2. Melt chocolate in water bath or in microwave oven
3. Stick a toothpick in each prune
4. Dip prunes in melted chocolate
5. Set aside on a cooling rack or baking paper, so that the chocolate can set


35 komentarzy:

  1. ale genialne domowe słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  2. śliwki w czekoladzie - pycha :) dla mnie bez marcepanu bo nie lubię :P

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne połączenie smaków, super miałaś pomysł, na niedzielne popołudnie będzie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomity deser, niedawno robiłam podobny, ale bez marcepanu, z jego dodatkiem śliwki to już w ogóle muszą obłędnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i doczekałam się Twojej cudownej wersji, następnym razem koniecznie zaopatrzę się w marcepan i patyczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Marcepan nie dla mnie ale cała reszta nawet bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś nienawidziłam śliwek w czekoladzie, ale teraz je uwielbiam! Te są jeszcze z marcepanem? O mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma czego sobie żałować, bo to wszystko pyszne rzeczy są :D

    OdpowiedzUsuń
  9. No to zaszalałaś! Tyle słodkości i pyszności w jednym deserze :) Niby takie małe kuleczki a jednak.... potrafią ucieszyć, bo z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smacznie :) i bardzo ładne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I bet these bon bons are delicious! Looks fantastic Joanna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliwki w czekoladzie!
    Wspaniałe rozpoczęcie dnia...

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojeeej jakie to musi być boskie!! :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Marcepan, czekolada ^^ Wygląda bajecznie i porwałbym je wszystkie ^^

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny deser! Urocze czekoladowe lizaczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wyglądają nieprzyzwoicie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowne zdjęcia! Przepyszny deser! Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj zjadłabym, nie zostałoby dla nikogo nawet jednej sztuki...

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj zjadłabym, nie zostałoby dla nikogo nawet jednej sztuki...

    OdpowiedzUsuń
  20. Podoba mi się ten dodatek marcepanu!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow, te śliweczki muszą być cudowne! *.*
    Piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam, śliwki w czekoladzie to jeden z moich ulubionych łakoci :D

    OdpowiedzUsuń
  23. marcepan, suszone śliwki, czekolada... to musi być pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
  24. o matko.. najlepsze ^^ <3 ale bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  25. Wyglądają obłędnie! Tak elegancko że aż szkoda by je było jeść! Świetny przepis i taki prosty :)
    Pozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  26. Mnaim porywam!! Smaka sobie narobiłam!

    OdpowiedzUsuń
  27. Such a decadent dessert - I love it!

    OdpowiedzUsuń