Uwielbiam crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Od zawsze ten deser jawi mi się jako zdrowsza wersja tradycyjnych słodkości. Dzisiaj mam dla Was wersję nie tylko pyszną i zdrową, ale i całkowicie wegańską i bezglutenową. Na takie jabłka pod kruszonką możecie sobie od czasu do czasu pozwolić nawet będąc na diecie.
I love different varieties of crumbles, cause I believe that they're much healthier than regular, traditional cakes. They have lots of fruits and just a hint of crumbs on top. This crumble is no exception. It's not only healthy and delicious but also vegan and gluten free. Almost sinless so you can enjoy it even when being on a diet :-)
Składniki scroll down to English version
przepis własny
4 duże jabłka (najlepsze będą słodkie odmiany)
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
3 łyżki cukru brązowego (można białym cukrem)
4 łyżki cukru muscovado (można białym cukrem)
1/2 kubka oliwy w oliwek
1 kubek płatków gryczanych
garść migdałów
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki
(ja używam do tego tarki lub malaksera, co ułatwia i przyspiesza cały proces)
2. Dodaj do jabłek cynamon, imbir, 3 łyżki cukru brązowego i wymieszaj
3. Jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym, w którym powstanie Twój deser
4. W osobnej misce wymieszaj płatki gryczane, oliwę z oliwek, cukier muscovado i migdały.
5. Wyłóż cienką warstwę kruszonki na jabłka
6. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeżeli chcesz, żeby
jabłka były "al dente" to piecz deser przez 25 minut. Jeżeli natomiast chcesz, żeby jabłka były bardziej miękkie to piecz deser 40.
English version
Ingredients
my own recipe
4 big apples (sweet varieties are the best)
3 teaspoons of cinnamon
1 teaspoon of ginger
3 tablespoons of brown sugar
4 tablespoons of muscovado sugar
1/2 cup of olive oil
1 cup of buckwheat flakes
handfull of almonds
1. Peel apples, remove seeds and cut into thin, small slices
2. Add cinnamon, ginger and 3 tbsp of brown sugar to apples. Stir well
3. Place apples in the dish in which you will prepare the dessert.
4. In a separate bowl mix buckwheat flakes, olive oil, muscovado sugar and almonds - these are your crunchy crumbs.
5. Spread crumbs on top of apples
uwielbiam crumble :) podoba mi się ta wersja :)
OdpowiedzUsuńSuper smakowita przekaska
OdpowiedzUsuńUwielbiam crumble! Czy latem czy zimną, czy jesienią zawsze jest wspaniałe :) Z kulką lodów oczywiście!
OdpowiedzUsuńMniam, w sam raz dla naszej bezglutenowo-wegańskiej rodzinki :-)
OdpowiedzUsuń... i mam wszystkie składniki, :) aaaa nie, migdały zjadłam;)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię crumble, szczególnie w zimę, bo jest tym deserem, który cudownie rozgrzewa- zawsze jem crumble na ciepło, właściwie to na gorąco musiałabym powiedzieć; D
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy deser :-) zjadłabym teraz porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne, idealne na słodki podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńMniam, cóż za pychotka Joasiu! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJabłka i migdały ^^ Wygląda fantastycznie :) świetny deser :)
OdpowiedzUsuńKocham crumble, również wersję z płatkami owsianymi (a może nawet szczególnie tę). Widzę, że zas poeksperymentować z innymi typami płatków, dzięki za inspirację :).
OdpowiedzUsuńAchhhhhh, ile tu zdrowia!
OdpowiedzUsuńA owoce pod kruszonką to idealny deser do szybkiego przygotowania.
Takie desery mogłabym jeść bez końca :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy smak gryki, więc ten przepis jest dla nas wprost idealny! xD
OdpowiedzUsuńTo jest to, co mogła bym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńLooks fantastic Joanna!
OdpowiedzUsuńooo.. nie miałam okazji jeść prawdziwego, dobrego crumble.. czas zatem to zmienić! :) wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńzdrowy deser - perfect combo :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na zdrowy deser, pycha :)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie słodkości :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie! kocham takie desery!
OdpowiedzUsuńDeser idealny, w sam raz na sobotnie popołudnie :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł - wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńsmakowite crumble mniam : )
OdpowiedzUsuńCzęsto zapiekam jabłka, ale bez kruszonki, w zamian za to podaję z gęstym, kwaśnym jogurtem! Spodobał mi się Twój pomysł, więc chętnie spróbuję czegoś innego ;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bomba :) Lubię takie desery a moje dzieci zajadają się płatkami gryczanymi :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo!
OdpowiedzUsuńPatrz, właśnie mi się przypomniało, że mam w szafce jeszcze nigdy nieużywane płatki gryczane! Już wiem co zjem jutro na śniadanie :D
OdpowiedzUsuń