piątek, 22 grudnia 2017

Wegańskie kulki kakaowe z whisky


Pomysł na świąteczny prezent last minute, który w prosty sposób i na dodatek szybko przygotujecie ze składników, które w wegańskiej kuchni znajdą się bez problemu. Kulki są mocno kakaowe a charakteru dodaje im kilka (no trochę więcej niż kilka) kropel whisky. Mnie zauroczyły i jestem przekonana, że i Wy obok nich nie przejdziecie obojętnie.





Składniki (ok. 20-30 kulek w zależności od rozmiaru)
Inspiracja: klik
200 g płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
100 g ciemnego cukru trzcinowego muscovado
3 łyżki kakao
szczypta soli
110 - 130 g oleju kokosowego - w zależności ile masa "zabierze". (Ja użyłam 110 g)
2 łyżki whisky (w wersji dla dzieci whisky można zastąpić mlekiem roślinnym)
ok. 40 g wiórków kokosowych do dekoracji kulek

1. Umieść w malakserze suche składniki czyli płatki, cukier, kakao i sól i włącz najwyższe obroty tak, żeby zmielić płatki owsiane prawie na mąkę
2. przesyp suche składnik z malaksera do dużej miski
3. Dodaj roztopiony olej kokosowy oraz whisky
4. Formuj kulki
5. Obtaczaj w wiórkach kokosowych
6. Przechowuj w lodówce
7. Przed podaniem trzymaj w temperaturze pokojowej około pół godziny. Wtedy będą najsmaczniejsze

2 komentarze: