czwartek, 15 marca 2018

Japońska herbata matcha


Latem częstowałam Was lodami z japońską zieloną sproszkowaną  herbatą matcha a dzisiaj wreszcie czas na kilka słów o samej herbacie i jej właściwościach zdrowotnych, tym bardziej, że zbliża się Dzień Św. Patryka, czyli czas zieloności wszelakiej. 

Matcha to zielona herbata używana do tradycyjnej japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Rośnie tylko i wyłącznie w Japonii. Jest w odpowiedni sposób zbierana, żeby zachować w niej jak najwięcej zielonego chlorofilu a potem mielona i spożywana w całości. Wszystkie inne herbaty zaparza się a następnie usuwa fusy. W przypadku matchy pije się tak naprawdę całe sproszkowane liście, więc jedna porcja takiej herbaty ma tyle właściwości co dziesięć porcji klasycznej zielonej herbaty. 

Herbata matcha jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych:
  • jest napakowana antyoksydantami
  • uspokaja umysł i relaksuje ciało
  • zawiera błonnik i chlorofil 
  • poprawia nastrój i pomaga w koncentracji
  • zawiera w sobie witaminę C, magnez, cynk, chrom i selen
  • obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi
  • naturalnie oczyszcza organizm
 Jak widzicie warto pokochać matchę i dodać ją do swojej codziennej diety.



Składniki 1 porcja
200 ml wody, najlepiej o temperaturze ok. 90 stopni
zielona sproszkowana herbata matcha - zgodnie z upodobaniami 0,5 - 1 łyżeczki

Tradycyjny, japoński sposób przygotowania z użycie bambusowej miotełki chasen
1. Do czarki do zielonej herbaty nasyp przez drobne sitko zieloną, sproszkowaną herbatę 
2. Zalej herbatę 200 ml wody 
3. Energicznie mieszaj bambusową miotełką wykonując ruchy jak po ósemce
4. Pij herbatę prosto z miseczki

Mniej tradycyjny sposób przygotowania
1. Do filiżanki nasyp herbatę
2. Nalej kilka ml wody i dobrze wymieszaj łyżeczką lub trzepaczką do ubijania białek
3. Dolej resztę wody i wypij jeszcze ciepłą


2 komentarze:

  1. wstyd sie przyznac, ale nigdy nie probowalam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, chociaż raz w życiu :-)

      Usuń