Wydawałoby się, że to zwyczajne i nudne połączenie. Ale to tylko wrażenie. To połączenie jest po prostu idealne, zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają łączyć kontrasty. Miękka dojrzała gruszka, bardziej kwaskowa niż słodka, której miąższ delikatnie rozpływa się w ustaw w połączeniu z niezwykle słodkimi chrupkimi orzechami w karmelu. Jak dla mnie połączenie idealne, przygotowanie takiego deseru trwa dosłownie chwilę a efekt naprawdę niezwykły. Do tego jak pięknie wygląda. Prawdziwe połączenie kolorów jesieni.
Orzechy w karmelu można nabyć drogą kupna, co ja uczyniłam lub przygotować samemu w domu.
Gruszka a orzechami w karmelu to moja propozycja na Orzechowy Tydzień zorganizowany przez Elę z My Best Food.
Składniki (2 porcje):
1 dojrzała gruszka
2 garście (lub więcej) orzeszków ziemnych w karmelu
1 dojrzała gruszka
2 garście (lub więcej) orzeszków ziemnych w karmelu
1. Przekrój gruszkę na pół i łyżeczką delikatnie wyjmij gniazda nasienne z obu połówek
2. Pokrój grubszą część gruszki wzdłuż w cienkie paseczki tak, aby węższa część gruszki pozostała w całości
3. Naciśnij delikatnie dłonią z wierzchu na gruszkę tak, aby rozłożyć pokrojoną część w wachlarzyk, tak jak na zdjęciu
4. Posyp gruszkę orzeszkami i podawaj
I was lucky to find carmelized peanuts in shop but if you can’t find any in your local store feel frez to prepare carmelized unsalted (!!!) peanuts on your own at home.
2. Cut the thicker parto f pear in thin slices in such a way that the thinner parto f pear is untouched by knife.
3. Press down the pear slightly in order to make a small fan out of it as on my photos
4. Sprinkle with carmelized peanuts and serve
2. Pokrój grubszą część gruszki wzdłuż w cienkie paseczki tak, aby węższa część gruszki pozostała w całości
3. Naciśnij delikatnie dłonią z wierzchu na gruszkę tak, aby rozłożyć pokrojoną część w wachlarzyk, tak jak na zdjęciu
4. Posyp gruszkę orzeszkami i podawaj
English version
Carmelized peanuts and pear
Combination
of soft and a bit sour pear and sweet crispy carmelized peanuts is
realny great. This dessert is perfect for those who like to have a
contracting tastes on one plate. It is more than extrememly simple to
prepare and it looks so elegant served on a big white plates. Great way
to impress your guests.
I was lucky to find carmelized peanuts in shop but if you can’t find any in your local store feel frez to prepare carmelized unsalted (!!!) peanuts on your own at home.
Ingredients (2 servings):
1 ripe pear
2 handfuls (or more) of carmelized peanuts
1. Cut pear in half and spoon out the pits1 ripe pear
2 handfuls (or more) of carmelized peanuts
2. Cut the thicker parto f pear in thin slices in such a way that the thinner parto f pear is untouched by knife.
3. Press down the pear slightly in order to make a small fan out of it as on my photos
4. Sprinkle with carmelized peanuts and serve
Slicznie wyglądają na zdjęciu. Pewnie bardzo pyszne :))
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ładnie razem się prezentują. : ) Ja bym pewnie tam jeszcze kawałek gorgonzoli wcisnęła. :)
OdpowiedzUsuń