Kilka tygodni temu wpadło mi w ręce zimowe wydanie przepysznego jak zawsze kwartalnika Food & Friends (za co serdecznie dziękuję Redakcji), a w nim przepis na zupę, której po prostu nie mogłam nie ugotować. Nie dość, że zdrowa i pożywna, to na dodatek zawierała moje ukochane masło orzechowe. Zupa okazała się nie tylko aksamitnie gładka i przepyszna, choć piekielnie ostra, ale na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. No i ten piękny słoneczny kolor. Jak dla mnie jest to więc idealna zimowa zupa, którą będę gotować jeszcze nie raz :-)
When I was browsing Polish edition of Food & Friens magazine I found recipe for this soup and I immediately knew that I would cook it. It is not only healthy and nutritious but it also includes my beloved peanut butter on the list of ingredients. The soup turned out superdelicious and smooth and surprisingly quite easy to prepare. It is perfect winter soup that I will keep preparing this season.
Składniki (3 - 4 porcje) scroll down to English version
Inspiracja: Food&Friends Listopad 2014 - Styczeń 2015
1 duża cebula, pokrojona w cienkie plastry
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
pół świeżej papryczki chilli
ok 125 ml przecieru pomidorowego
1 marchewka średniej wielkości, pokrojona w plasterki
1 duży batat (ok. 300g), pokrojony w dużą kostkę
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła orzechowego (ja użyłam domowego, przygotowanego według tego przepisu: klik) - można dodać więcej.
sól
olej ryżowy do smażenia
ok. 1 L wrzątku
1. Podsmaż cebulę na oleju ryżowym
2. Pod koniec smażenia cebuli dodaj posiekany czosnek
3. Dodaj przecier pomidorowy oraz wrzątek. Do garnka dodaj też chili, marchewkę i batata.
4. Gotuj przez około 5-10 minut na wolnym ogniu
5. Dodaj paprykę i gotuj jeszcze przez 15 - 20 minut aż wszystkie warzywa zmiękną.
6. Zmiksuj zupę na aksamitny krem
7. Dodaj masło orzechowe i dobrze wymieszaj. Po dodaniu masła orzechowego nie doprowadzaj już zupy do wrzenia. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej wody.
8. Dopraw solą i podawaj.
English version
Ingredients (3 - 4 servings)
Inspiration: Food&Friends, Polish edition, November 2014 - January 2015
1 big onio, thinly sliced
1 red ball pepper, cubed, seeds removed
half of fresh chilli
ok 125 tomato sauce
1 carrot, medium sized, sliced
1 large sweet potatoe (around 300g), cubed
3 cloves of garlic
3 tablespoons of peanut butter (I used homemade, prepared according to this recipe:click) - you can add a bit more if you like
salt
rice oil
around 1L of boiling water
1. Saute onion with rice oil
2. Just before the end of sauteing add chopped garlic
3. Add tomato sauce and boiling water. Add also chilli, carrot and sweet potato
4. Simmer for around 5-10 minutes
5. Add ball pepper and simmer for 15 - 20 minutes or until all vegetables are soft
6. Blend until smooth
7. Add peanut butter and mix well. After adding peanut butter do not bring to boil again, but if you think that the soup is too thick, you can add more water
8. Season with salt and serve
Ojej jaki piękny kolor i konsystencja! Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńta zupa ma tak kremową konsystencję, że musi po prostu być przepyszna!
OdpowiedzUsuńFantastycznie to wygląda, gratuluję. Poza tym składniki są niezwykle obiecujące ;)
OdpowiedzUsuńboski kolorek!:) zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńWspaniała konsystencja :) Takie kremy uwielbiam! Jak tylko dostanę bataty to sobie taką ugotuję :D
OdpowiedzUsuńCo za kolor i konsystencja! Nigdy nie jadłam batata :(
OdpowiedzUsuńkonsystencję ma idealną, a smak pewnie jeszcze lepszy - uwielbiam bataty w połączeniu z masłem orzechowym! :)
OdpowiedzUsuńI ta konsystencja,,,<333
OdpowiedzUsuńMniam, teraz jest najlepszy czas na takie pyszne zupki!
OdpowiedzUsuńOj ale musi być pyszna. I ten kolor. Jestem na tak :-)
OdpowiedzUsuńKolor zabójczo piękny :)
OdpowiedzUsuńKolor przepyszny!
OdpowiedzUsuńBataty to moja wielka sympatia.
Jednak orzechy musiałabym z tej cudnej zupy wyłuskać...
Przepis na pewno wykorzystamy tylko batat musimy dostać :) Też kochamy masło orzechowe dlatego ta zupa jest wprost idealna :D
OdpowiedzUsuńBoska!
OdpowiedzUsuńAle kolor i konsystencja, doskonała zupa! :)
OdpowiedzUsuńCudowna na tą niepogodę :D
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor ta zupka. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńO ... jaki kolor! Fantastyczny!
OdpowiedzUsuńjestem szalenie ciekawa smaku, zupełnie nie potrafię sobie wyobrazić połączenia batatów z masłem orzechowym. chyba trzeba będzie wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńZobaczyłam i przepadłam! Do tej pory jadłam tylko pieczonego batata, z innymi warzywami w towarzystwie łososia - po prostu bajka, ale zupa? Dlaczego ja o tym nie pomyślałam.... W każdym razie - dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńTo musiało smakować magicznie !! :) W takiej wersji batata jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńWystarczyło, że przeczytałem listę składników i już wiem, co robię w sobotę na obiad. Brzmi ultrapysznie! :D
OdpowiedzUsuńKolor ma niesamowity:)i bardzo kuszący skład:)
OdpowiedzUsuńZgadnij co dziś jadłam na obiad :) Pyszna zupka!! Nie dodałam do niej ani szczypty soli, tylko tyle ile było w orzeszkach ziemnych które zmiksowałam! :)
OdpowiedzUsuń