niedziela, 22 lutego 2015

Bezglutenowe, gryczane crumble z jabłkami / Gluten free apple crumble with buckwheat flakes



Uwielbiam crumble, czyli owoce zapiekane pod kruszonką. Od zawsze ten deser jawi mi się jako zdrowsza wersja tradycyjnych słodkości. Dzisiaj mam dla Was wersję nie tylko pyszną i zdrową, ale i całkowicie wegańską i bezglutenową. Na takie jabłka pod kruszonką możecie sobie od czasu do czasu pozwolić nawet będąc na diecie. 

I love different varieties of crumbles, cause I believe that they're much healthier than regular, traditional cakes. They have lots of fruits and just a hint of crumbs on top. This crumble is no exception. It's not only healthy and delicious but also vegan and gluten free. Almost sinless so you can enjoy it even when being on a diet :-)




Składniki scroll down to English version
przepis własny
4 duże jabłka (najlepsze będą słodkie odmiany)
3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
3 łyżki cukru brązowego (można białym cukrem)
4 łyżki cukru muscovado (można białym cukrem)
1/2 kubka oliwy w oliwek
1 kubek płatków gryczanych
garść migdałów 

1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne  i pokrój w cienkie plasterki (ja używam do tego tarki lub malaksera, co ułatwia i przyspiesza cały proces)
2. Dodaj do jabłek cynamon, imbir, 3 łyżki cukru brązowego i wymieszaj
3. Jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym, w którym powstanie Twój deser
4. W osobnej misce wymieszaj płatki  gryczane, oliwę z oliwek, cukier muscovado i migdały.
5. Wyłóż cienką warstwę kruszonki na jabłka
6. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeżeli chcesz, żeby jabłka były 
"al dente" to piecz deser przez 25 minut. Jeżeli natomiast chcesz, żeby jabłka były bardziej miękkie to piecz deser 40.

English version
Ingredients 
my own recipe
4 big apples (sweet varieties are the best) 
3 teaspoons of cinnamon
1 teaspoon of ginger
3 tablespoons of brown sugar
4 tablespoons of muscovado sugar
1/2 cup of olive oil
1 cup of buckwheat flakes 
handfull of almonds

1. Peel apples, remove seeds and cut into thin, small slices
2. Add cinnamon, ginger and 3 tbsp of brown sugar to apples. Stir well
3. Place apples in the dish in which you will prepare the dessert.
4. In a separate bowl mix buckwheat flakes, olive oil, muscovado sugar and almonds - these are your crunchy crumbs.
5. Spread crumbs on top of apples
6. Bake at 180 centigrades. If you want your apples to be slightly "al dente", bake for 25 minutes. If however you want your apples softer, then bake the dessert for 40 minutes.

30 komentarzy:

  1. uwielbiam crumble :) podoba mi się ta wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam crumble! Czy latem czy zimną, czy jesienią zawsze jest wspaniałe :) Z kulką lodów oczywiście!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, w sam raz dla naszej bezglutenowo-wegańskiej rodzinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ... i mam wszystkie składniki, :) aaaa nie, migdały zjadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też bardzo lubię crumble, szczególnie w zimę, bo jest tym deserem, który cudownie rozgrzewa- zawsze jem crumble na ciepło, właściwie to na gorąco musiałabym powiedzieć; D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny i zdrowy deser :-) zjadłabym teraz porcyjkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie apetyczne, idealne na słodki podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, cóż za pychotka Joasiu! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jabłka i migdały ^^ Wygląda fantastycznie :) świetny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kocham crumble, również wersję z płatkami owsianymi (a może nawet szczególnie tę). Widzę, że zas poeksperymentować z innymi typami płatków, dzięki za inspirację :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Achhhhhh, ile tu zdrowia!
    A owoce pod kruszonką to idealny deser do szybkiego przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie desery mogłabym jeść bez końca :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiamy smak gryki, więc ten przepis jest dla nas wprost idealny! xD

    OdpowiedzUsuń
  14. To jest to, co mogła bym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ooo.. nie miałam okazji jeść prawdziwego, dobrego crumble.. czas zatem to zmienić! :) wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. zdrowy deser - perfect combo :)

    OdpowiedzUsuń
  17. W sam raz na zdrowy deser, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygląda świetnie! kocham takie desery!

    OdpowiedzUsuń
  20. Deser idealny, w sam raz na sobotnie popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. super pomysł - wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Często zapiekam jabłka, ale bez kruszonki, w zamian za to podaję z gęstym, kwaśnym jogurtem! Spodobał mi się Twój pomysł, więc chętnie spróbuję czegoś innego ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak dla mnie bomba :) Lubię takie desery a moje dzieci zajadają się płatkami gryczanymi :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Patrz, właśnie mi się przypomniało, że mam w szafce jeszcze nigdy nieużywane płatki gryczane! Już wiem co zjem jutro na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń