środa, 8 listopada 2017

Mleko z kurkumą na ból gardła



Parę lat temu z okazji zimy i przychodzących wraz z nią przeziębień i gryp pokazywałam już przepis na napar z kurkumy, który niezmiennie polecam popijać w okresie jesienno-zimowym.  Teraz czas na napój o jeszcze większej mocy działania, pomagający przede wszystkim pozbyć się bólu gardła. Jest prosty i tani do przygotowania a naprawdę potrafi czynić niezłe cuda. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł i sprawdza się zawsze. Uprzedzam jednak, że smak nie powala na kolana, ale w końcu ma Wam pomóc zwalczyć ból gardła i to jest jego podstawowe zadanie. 

Mleko z kurkumą można przygotować zarówno ze świeżej, startej na tarce kurkumy, takiej jaką widzicie na zdjęciach, ale dokładnie tak samo działa tańsza wersja, czyli kurkuma sproszkowana, którą bez problemu znajdziecie w każdym lub prawie każdym sklepie spożywczym. Uprzedzam tylko, że obie wersje brudzą trwale i na żółto wszystko co ma z nimi kontakt, więc warto uważać. Pamiętajcie też, żeby po wypiciu mleka koniecznie umyć szybko zęby.

Na koniec dodam, że weganie nie będą zachwyceni, bo najbardziej skuteczna jest wersja z krowim mlekiem. Na sobie testowałam napój przygotowany na bazie mleka roślinnego i niestety nie był już tak samo skuteczny.
 





Składniki (1 porcja)
200  - 250 ml mleka krowiego
płaska łyżeczka kurkumy
szczypta pieprzu

1. Podgrzej mleko, ale pilnuj, żeby nie doprowadzić do wrzenia
2. Podczas podgrzewania mleka dodaj kurkumę  i dobrze wymieszaj

3. Posyp pieprzem
4. Pij możliwie jak najcieplejsze, ciągle mieszając, żeby to co najlepsze nie zostało na dnie. 
5. Pij 3-4 razy dziennie, upewniając się, że przez jakiś czas po wypiciu nie będziesz nic jeść ani pić. Ostatnią porcję wypij tuż przed snem.

1 komentarz: