wtorek, 15 października 2013

Napar z kurkumy / Turmeric infusion


Kurkuma nadaje potrawom optymistycznie żółty kolor, ale nie tylko. Jest też dobrze znana ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybicznych. Kurkumę doradza się też w profilaktyce choroby alzeheimera, przy nowotworach oraz reumatoidalnych zapaleniach stawów. Warto ją więc posiadać w przyprawowych zasobach i korzystać z niej tak często jak tylko się da. Można ją dodawać to wszelkiego rodzaju sosów, zup i innych potraw, ale ja od pewnego czasu przyjmuję ją w bardziej skoncentrowanej formie herbaty kurkumowej, która może i nie jest najsmaczniejsza, ale naprawdę potrafi zdziałać cuda. Rewelacyjnie daje sobie radę z bólem gardła i odstrasza dość skutecznie wszystkie grypopodobne potworki, które chciałyby mnie, skoraqa, zarazić.

Turmeric not only gives wonderful, yellow colour to all the dishes, but it is well known as antibacterial, antivirus and antifungal spice. It is also recommended in alzheimer's disease, cancer and arthritis. So it is wise to have some turmeric in your pantry and use it whenever possible. Majority of soups, stews and curries can be spiced with this yelow powder, but if you search for more intense version I can strongly recommend turmeric tea that I discovered not so long time ago. I admit that this is not the tastiest of teas, but it can really work wonders with all common autumnal and wintery ailments. 





Składniki / Ingredients
ok. 0,5 szklanki miodu dobrej jakości / around 0,5 cup of good quality, raw honey
3 łyżeczki kurkumy / 3 teaspoons turmeric powder
sok z cytryny / lemon juice
świeżo mielony pieprz / freshly ground pepper

1. Dobrze wymieszaj miód z kurkumą. Najlepiej robić to w moździeżu, ale nie jest to konieczne / Mix well honey together with turmeric.
2. Umieść w słoiczku i trzymaj w lodówce / Place in a jar and keep refrigerated for further use
3. Herbatę przygotowuj z 250 ml wody ciepłej, ale nie wrzącej wody  i 1 łyżeczki mieszaniny kurkumowo miodowej. Dodaj sok z cytryny i odrobinę świeżo mielonego pieprzu / Whenever tea is to be prepared pour over warm and not boiling water over 1 teaspoon of honey and turmeric mixture. Season with lemon juice and freshly ground pepper.

Inspiracja / Inspiration: klik/click

27 komentarzy:

  1. Lubię eksperymentować z herbatami oraz kawami. Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować zwłaszcza, jak Cię zaczyna łamać w kościach i nadchodzi jakieś choróbsko :-)

      Usuń
  2. Częstuję się!
    Uwielbiam kurkumę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, zapraszam w takim razie na filiżankę tego cudownego napoju :-)

      Usuń
  3. Ja leczyłam się rosołkiem z kurkumą, ale gdy zabraknie mi składników, skorzystam z dobroci herbaty! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A rosołek też dobry, ale mniej wegetariański niż ta herbata ;-)

      Usuń
  4. Ty to masz pomysły :) w razie choróbska wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie lepsze od Twoich bezjajecznych bez :-P

      Usuń
  5. nigdy nie próbowałam:) kolor zachwycający i na pewno miała piękny aromat:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolor i aromat cudowne. Ze smakiem trochę gorzej, ale to w końcu bardziej lekarstwo niż coś pysznego ;-)

      Usuń
  6. podoba mi się, zapisuję do eksperymentów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisz Dusiu, zapisz, bo warto o tej herbatce pamiętać, zwłaszcza jeżeli łapie ból gardła :-)

      Usuń
  7. U mnie kurkuma na co dzień w herbacie ajurwedyjskiej
    Twoja wersja bardzo mi sie podoba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do swojej herbatki ajurwedyjskiej nie zwykłam dodawać kurkumy akurat. Ciekawa więc jestem strasznie Twojej wersji :)

      Usuń
  8. Troszkę mnie przeraża perspektywa kurkumowego smaku w miodku z cytryną...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale się nie dziwię, ale działa cuda, więc warto się troszkę pomęczyć ;-)

      Usuń
  9. O właściwościach kurkumy wiem i do herbatki postaram się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się przekonać. U mnie w pracy wszyscy chorują a mnie udaje się prześlizgnąć nawet bez kataru ;-)

      Usuń
  10. What a pretty colored tea! I use alot of turmeric in my kitchen but never as a beverage. It's a must try!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. It's worth giving a try especially when some infection is just around the corner. It will boost your immune system significantly :-)

      Usuń
  11. Wiem, że kurkuma ma mnóstwo cennych właściwości. Herbatka wygląda świetnie, ale obawiam się że chyba nie dałabym rady tego wypić :D .
    Ja wolałabym tabletki tylko muszę rozejrzeć się za takimi które się dobrze wchłaniają.
    Ciekawi mnie czy będą tak samo skuteczne jak Herbatka :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O wiele lepiej jakbyś piła taką Herbatkę niż łykała suplementy które i tak mają znikome przyswajanie . Mówię ci spróbować nie zaszkodzi . I tak bedzie lepiej dla twojego zdrowia i budżetu :P

      Usuń
    2. mam hindusa pacjenta i od niego uslyszalam dobra rade na bol gardla; kurkume rozpuscic z letnia woda i dodac soli i wyplukac gardlo - super dziala osobiscie wyprobowalam

      Usuń
    3. Sam fakt , że sama taka herbatka nie wystarczy aby dostarczyć leczniczą dawkę kurkuminy do organizmu , jeżeli tak to musielibyśmy chyba pić taką herbatkę litrami :P
      Jeżeli chodzi o te tabletki , to dobrze ci radze odpuść sobie , nie warto z dwóch powodów :
      1. Takiego nie ma :D
      2. Szkoda pieniędzy , bo jednak te suple nie są takie tanie
      No i napewno nie będą tak skuteczne jak ta herbatka :)

      Usuń
  12. Hej, użyłaś świeżej czy proszkowan kurkumy? Ja sobie przywiozłam świeżą z wojaży i szukam dobrego przepisu na jej wykorzystanie

    OdpowiedzUsuń