Kurkuma nadaje potrawom optymistycznie żółty kolor, ale nie tylko. Jest też dobrze znana ze swoich właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybicznych. Kurkumę doradza się też w profilaktyce choroby alzeheimera, przy nowotworach oraz reumatoidalnych zapaleniach stawów. Warto ją więc posiadać w przyprawowych zasobach i korzystać z niej tak często jak tylko się da. Można ją dodawać to wszelkiego rodzaju sosów, zup i innych potraw, ale ja od pewnego czasu przyjmuję ją w bardziej skoncentrowanej formie herbaty kurkumowej, która może i nie jest najsmaczniejsza, ale naprawdę potrafi zdziałać cuda. Rewelacyjnie daje sobie radę z bólem gardła i odstrasza dość skutecznie wszystkie grypopodobne potworki, które chciałyby mnie, skoraqa, zarazić.
Turmeric not only gives wonderful, yellow colour to all the dishes, but it is well known as antibacterial, antivirus and antifungal spice. It is also recommended in alzheimer's disease, cancer and arthritis. So it is wise to have some turmeric in your pantry and use it whenever possible. Majority of soups, stews and curries can be spiced with this yelow powder, but if you search for more intense version I can strongly recommend turmeric tea that I discovered not so long time ago. I admit that this is not the tastiest of teas, but it can really work wonders with all common autumnal and wintery ailments.
Składniki / Ingredients
ok. 0,5 szklanki miodu dobrej jakości / around 0,5 cup of good quality, raw honey
3 łyżeczki kurkumy / 3 teaspoons turmeric powder
sok z cytryny / lemon juice
świeżo mielony pieprz / freshly ground pepper
1. Dobrze wymieszaj miód z kurkumą. Najlepiej robić to w moździeżu, ale nie jest to konieczne / Mix well honey together with turmeric.
2. Umieść w słoiczku i trzymaj w lodówce / Place in a jar and keep refrigerated for further use
3. Herbatę przygotowuj z 250 ml wody ciepłej, ale nie wrzącej wody i 1 łyżeczki mieszaniny kurkumowo miodowej. Dodaj sok z cytryny i odrobinę świeżo mielonego pieprzu / Whenever tea is to be prepared pour over warm and not boiling water over 1 teaspoon of honey and turmeric mixture. Season with lemon juice and freshly ground pepper.
Inspiracja / Inspiration: klik/click
Lubię eksperymentować z herbatami oraz kawami. Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować zwłaszcza, jak Cię zaczyna łamać w kościach i nadchodzi jakieś choróbsko :-)
UsuńCzęstuję się!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurkumę.
Amber, zapraszam w takim razie na filiżankę tego cudownego napoju :-)
UsuńJa leczyłam się rosołkiem z kurkumą, ale gdy zabraknie mi składników, skorzystam z dobroci herbaty! :)
OdpowiedzUsuńA rosołek też dobry, ale mniej wegetariański niż ta herbata ;-)
UsuńTy to masz pomysły :) w razie choróbska wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWcale nie lepsze od Twoich bezjajecznych bez :-P
Usuńależ ma kolor:D boski!
OdpowiedzUsuńOch tak, kolor jest cudny :-)
Usuńnigdy nie próbowałam:) kolor zachwycający i na pewno miała piękny aromat:)
OdpowiedzUsuńKolor i aromat cudowne. Ze smakiem trochę gorzej, ale to w końcu bardziej lekarstwo niż coś pysznego ;-)
Usuńpodoba mi się, zapisuję do eksperymentów
OdpowiedzUsuńZapisz Dusiu, zapisz, bo warto o tej herbatce pamiętać, zwłaszcza jeżeli łapie ból gardła :-)
UsuńU mnie kurkuma na co dzień w herbacie ajurwedyjskiej
OdpowiedzUsuńTwoja wersja bardzo mi sie podoba
Ja do swojej herbatki ajurwedyjskiej nie zwykłam dodawać kurkumy akurat. Ciekawa więc jestem strasznie Twojej wersji :)
UsuńTroszkę mnie przeraża perspektywa kurkumowego smaku w miodku z cytryną...
OdpowiedzUsuńWcale się nie dziwię, ale działa cuda, więc warto się troszkę pomęczyć ;-)
UsuńO właściwościach kurkumy wiem i do herbatki postaram się przekonać :)
OdpowiedzUsuńWarto się przekonać. U mnie w pracy wszyscy chorują a mnie udaje się prześlizgnąć nawet bez kataru ;-)
UsuńWhat a pretty colored tea! I use alot of turmeric in my kitchen but never as a beverage. It's a must try!
OdpowiedzUsuńIt's worth giving a try especially when some infection is just around the corner. It will boost your immune system significantly :-)
UsuńWiem, że kurkuma ma mnóstwo cennych właściwości. Herbatka wygląda świetnie, ale obawiam się że chyba nie dałabym rady tego wypić :D .
OdpowiedzUsuńJa wolałabym tabletki tylko muszę rozejrzeć się za takimi które się dobrze wchłaniają.
Ciekawi mnie czy będą tak samo skuteczne jak Herbatka :P
O wiele lepiej jakbyś piła taką Herbatkę niż łykała suplementy które i tak mają znikome przyswajanie . Mówię ci spróbować nie zaszkodzi . I tak bedzie lepiej dla twojego zdrowia i budżetu :P
Usuńmam hindusa pacjenta i od niego uslyszalam dobra rade na bol gardla; kurkume rozpuscic z letnia woda i dodac soli i wyplukac gardlo - super dziala osobiscie wyprobowalam
UsuńSam fakt , że sama taka herbatka nie wystarczy aby dostarczyć leczniczą dawkę kurkuminy do organizmu , jeżeli tak to musielibyśmy chyba pić taką herbatkę litrami :P
UsuńJeżeli chodzi o te tabletki , to dobrze ci radze odpuść sobie , nie warto z dwóch powodów :
1. Takiego nie ma :D
2. Szkoda pieniędzy , bo jednak te suple nie są takie tanie
No i napewno nie będą tak skuteczne jak ta herbatka :)
Hej, użyłaś świeżej czy proszkowan kurkumy? Ja sobie przywiozłam świeżą z wojaży i szukam dobrego przepisu na jej wykorzystanie
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam do czynienia z takim naparem. Z chęcią go przetestuje. Dzięki:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie trafiłam na przepis i herbata już zrobiona, polecam sceptykom spróbować bo jest nawet niezła a na pewno do przyzwyczajenia! Ja mam nadzieje wyleczyć przeziębienie oraz przyjmować regularnie w celu oczyszczenia organizmu np z aluminium - obecne we wszystkim i odpowiedzialne m.in za Alzhaimera! Dzieki za przepis, wracajmy do natury, nie do apteki��
OdpowiedzUsuń