Mój angielski blog bierze udział w bardzo ciekawym evencie “Eat to the beat” zaproponowanym przez Elly z Elly Sas Opa!. Żeby jednak było sprawiedliwie z Wami też się podzielę tym fantastycznym deserem. Jest wspaniały. Jego smak jest niejednoznaczny poprzez połączenie maślanego serka masarpone ze świeżym i ostrym sokiem z cytryny oraz z goryczką skórki cytrynowej. Chociaż niezwykle prosty w przygotowaniu jest zdecydowanie niebanalny w smaku. Jest niesamowicie lekki, orzeźwiający, wspaniały zwłaszcza latem.
Składniki (2 porcje)
100 g serka mascarpone
40 g cukru pudru
100ml śmietanki 30-36%
50 ml soku z cytryny
skórka z 2 cytryn
skórka cytryny do dekoracji
1. Wymieszaj cukier z sokiem z cytryny aż cukier się rozpuści
2. Dodaj serek mascarpone i skórkę cytrynową
3. Ubij śmietanę na sztywno
4. Dodaj ubitą śmietanę do masy z mascarpone i delikatnie wymieszaj
5. Przełóż parfait do kieliszków lub miseczek, w których będzie podawane
6. Schładzaj przez minimum 6 godzin w lodówce szczelnie przykryte, żeby nie pożyczyło zapachu od czegoś innego
7. Przed podaniem udekoruj skórką z cytryny
2. Dodaj serek mascarpone i skórkę cytrynową
3. Ubij śmietanę na sztywno
4. Dodaj ubitą śmietanę do masy z mascarpone i delikatnie wymieszaj
5. Przełóż parfait do kieliszków lub miseczek, w których będzie podawane
6. Schładzaj przez minimum 6 godzin w lodówce szczelnie przykryte, żeby nie pożyczyło zapachu od czegoś innego
7. Przed podaniem udekoruj skórką z cytryny
English version:
Eat (Lemon parfait) to the beat
Eat to the beat is really a fantastic blogging event created by Elly from Elly says Opa!.
When I saw it on the net I knew for sure I will participate. And
actually I didn’t had any problem with finding the right song and the
right food. “Lemon tree” by Fool’s Garden is one of myvery favourites.
Whenever I hear this song I always see a huge (titanic !!) tree with
loads of bright and yellow lemons. And from that picture I go directly
to the most lemony dessert I could think of. I do not know any other
dessert that would have such a gorgeously fresh taste and would be so
simple to make.
If you consider
it as a regular dessert without thinking about the meme for the
blogging event I can assure you that this lemon parfait is very good for
any parties. You can prepare it long before the party gets started and
store in the fridge until the right moment.
Ingredients (2 servings)
100 g mascarpone cheese
40 g caster sugar
100ml heavy cream 30-36%
50 ml lemon juice
rind from 2 lemons
lemon rind for decoration
1.Mix sugar and caster sugar until sugar is slightly dissolved
2. Add mascarpone cheese and lemon rind
3. Whip cream
4. Add whipped cream o mascarpone and mix carefully
5. Refrigearte for at least 6 hours or overnight
6. Before serving garnish with lemon rind.
This recipe comes from “Twój Styl”
100 g mascarpone cheese
40 g caster sugar
100ml heavy cream 30-36%
50 ml lemon juice
rind from 2 lemons
lemon rind for decoration
1.Mix sugar and caster sugar until sugar is slightly dissolved
2. Add mascarpone cheese and lemon rind
3. Whip cream
4. Add whipped cream o mascarpone and mix carefully
5. Refrigearte for at least 6 hours or overnight
6. Before serving garnish with lemon rind.
This recipe comes from “Twój Styl”
mmm... jakie ładne :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda... Takie świeże, wiosenne :)
OdpowiedzUsuńOch jej, wyglądają REWELACYJNIE! Już sobie wyobrażam jak smakują mniam! Niestety ;) nie powstrzymam się i zrobię takie parfait na zbliżającą się imprezę :) Będzie pysznie, pięknie i kalorycznie :) Ale co tam, niech się martwią inni w końcu życie musi mieć smak.
OdpowiedzUsuńŁasuszku - piękny, piękny, piękny deser i jaki smakowity!
A próbowałaś kiedyś użyć limonek? Wydają się bardziej aromatyczne ale może będzie wtedy aż nadto aromatów w jednym małym pucharku?
Jeszcze nie próbowałam innych wersji, bo przepis znalazłam i wypróbowałam całkiem niedawno. A poza tym nie wiem czemu, ale jakoś nie darzę limonek wielką miłością. Może dlatego, że w moich sklepie i na moim bazarku próżno ich szukać a ja się ostatnio straszny leniuch zrobiłam;-) Ale to ciekawy pomysł. Na pewno będzie tu ładnie wyglądał zielony akcent kolorystyczny. Jak tylko upoluję "zieloną cytrynę" to przetestuję.
OdpowiedzUsuńbardzo lubie takie desery :) i tez polecam limonki do przetestowania ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie takie desery :) i tez polecam limonki do przetestowania ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam w sobotę :) parafait wyszedł rewelacyjnie!!! Zrobiłam na próbę trzy małe porcje, jedną z pomarańcza, jedną z cytryną i jedną z limonką. Sama nie mogę się zdecydować, która jest najsmaczniejsza. Próbowały deser cztery osoby i każda miała inne zdanie. Ale nie ma co ukrywać - deser prosty, smaczny, piękny jak dla mnie BOMBA!!!!
OdpowiedzUsuńNo to super Oluś. Cieszę się, że smakowało.
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że pomysł z pomarańczami też jest świetny. Planuję przygotować to parfait na święta, więc dla odmiany użyję pomarańczy.
Poza tym tak to już jest. Ile osób to próbowania, tyle opinii ;-)