Tak przygotowane puree ziemniaczane odkryłam przez zupełny przypadek. Musiałam wyczyścić lodówkę z resztek przed dłuższym wyjazdem wakacyjnym. Jedyne, co miałam jeszcze w lodówce to była kilka ziemniaków i malutki kawałek parmezanu. Zdecydowałam się wiec przygotować puree i wzbogacić je o tarty parmezanem. To, co otrzymałam to niewiarygodnie serowe, aksamitne i aromatyczne puree. Od tego dnia ziemniaki często przygotowuję w ten sposób, mimo iż generalnie nie jestem wielką fanką tego warzywa.
Składniki (2 porcje):
0,5 kg ziemniaków dobrej jakości
20 – 50 g parmezanu
tymianek suszony lub świeży
1. Obierz ziemniaki, pokroj w kostkę i gotuj przez 10- 20 minut.
2. Odcedź, kiedy ziemniaki są miękkie
3. Ubij ziemniaki tłuczkiem
4. Dodaj starty parmezan i tymianek
5. Podawaj jako dodatek do dania głównego
English version:
Indulgent mashed potatoes
1. Peel potatoes cut them in squares and cook for 10-20minutes.
2. Strain
3. Mash potatoes
4. Add grated parmesan cheese and thyme and continue to mash until everything is well incorporated
5. Serve as a side dish.
2. Odcedź, kiedy ziemniaki są miękkie
3. Ubij ziemniaki tłuczkiem
4. Dodaj starty parmezan i tymianek
5. Podawaj jako dodatek do dania głównego
I
have discovered this side dish by chance. I was clearing up the fridge
before holidays and what I had left in the fridge were a couple of
potatoes and a small piece of parmesan cheese. So I decided to mash the
potatoes and add grated cheese. It resulted in unbelievably cheesy,
smooth and aromatic mashed potatoes ever. From that day on I prepare
potatoes in this way quite often although in general I’m not a big fan
of this starchy vegetable.
If you feel that you need more or less parmesan cheese, feel free to play with the ingredients amount.
Ingredients (2 servings):
0,5 kg potatoes
20 – 50 g parmesan cheese
thyme fresh or dried
0,5 kg potatoes
20 – 50 g parmesan cheese
thyme fresh or dried
2. Strain
3. Mash potatoes
4. Add grated parmesan cheese and thyme and continue to mash until everything is well incorporated
5. Serve as a side dish.
Jakie cudne! Nie lubie puree, ale podobają mi się Twoje zdjęcia, bardzo.
OdpowiedzUsuńUwielbiam puree , szczegolnie jedzone z ogromnymi ilosciami creme fraiche ...niebo w gebie. Pozostale skladniki tez bardzo lubie , choc tymianek pasuje mi jedynie w swiezej wersji, w kazdym razie przepis do wyprobowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne ziemniaczki i na pewno smaczne. Bardzo lubię zestawienie sera z ziemniakami, a jak do tego skapnie jeszcze troszkę śmietanki to już pełnia szczęścia! A w taki sposób podane dodatkowo zdobią stół. A tak się zastanawiałam, jak uformowałaś te kosteczki i obstawiałam ręczne formowanko i pot na czole, a u proszę - świetnie wykombinowałaś z maszynką do formowania kostek ryżu. Rewelacyjny pomysł i świetny efekt!
OdpowiedzUsuń