Olga Smile zaprosiła Wszystkich chętnych blogowiczów na tydzień pomidorowy. Uwielbiam pomidory, więc nie może mnie zabraknąć w tej zabawie.
Dzisiaj propozycja niezwykle prosta, ale jaka smaczna. Odkryłam ją będąc na warsztatach jogowych w Brzozówce. Przyznam szczerze, że najbardziej smakowało mi z prawdziwym wiejskim twarogiem, który mi tam zaserwowano, ale zwykły kupny twaróg też nie jest zły.
Składniki (1 porcja):
250g sera białego lub twarogu
1 duży, dojrzały pomidor
Garść kiełków lucerny
Sól do smaku
1. Pokrój pomidora w kostkę
2. Wymieszaj pomidora z serem i z kiełkami
3. Dopraw solą do smaku
English version:
Ingredients (1 serving):
250g cottage cheese or white cheese
1 big ripe tomato
Handful of lucerne (alfalfa) sprouts
Salt up to taste
1. Dice tomato
2. Combine cheese with tomato and spouts
3. Season with salt
2. Wymieszaj pomidora z serem i z kiełkami
3. Dopraw solą do smaku
English version:
tomato in a cottage cheese
Today I would like to present you another easy yet delicious recipe. Great breakfast option. I discovered this dish when I was in yoga resort in Brzozówka in Poland and since then it often appears on my table.
Ingredients (1 serving):
250g cottage cheese or white cheese
1 big ripe tomato
Handful of lucerne (alfalfa) sprouts
Salt up to taste
2. Combine cheese with tomato and spouts
3. Season with salt
Odkąd tylko zamieściłaś ten przepis, chodzę i myślę kiedy by tu spróbować. I wymyśliłam ;) To będzie moje pierwsze śniadanie w nadchodzącym roku akademickim :) Z racji, że pewnie nie będę wtedy miała czasu na pichcenie co rano, będę bazować na pastach itp robionych wieczór wcześniej. A propos - jak się ten serek przechowuje? Myślisz, że wytrzyma spokojnie noc w lodówce?
OdpowiedzUsuńWg mnie takie serek powinien wytrzymać noc w lodówce, ale ja na Twoim miejscy wykroiłabym wtedy z pomidorka gniazda nasienne, które mają zbyt dużo wody. Ja osobiście nigdy nie próbowałam przetrzymywać tak przygotowanego serka, ale zawsze można spróbować:-) Daj mi znać, czy dobrze się przechował.
OdpowiedzUsuńA to to wiem, ostatnio robiłam pimidorowo-jajeczną pastę i praktycznie po kilku minutach się rozpłynęła ;)
OdpowiedzUsuńPewnie, że dam znać :)
Wyglada smakowicie.
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi sniadania z dziecinstwa. Moja mama uwielbiala serek pomidorowy. Wtedy, wolalam jednak serek z cukrem i zoltkiem. Z czasem dorasta sie do tradycji i teraz preferuje z pomidorem ;)
Pozdrawiam, Grazyna Szombara
Smaczne i zdrowe :-)
OdpowiedzUsuń