poniedziałek, 5 października 2009

Pieczona figa / Baked fig


Pieczona figa to po prostu czar prostoty. Żaden wysiłek a deser przepyszny.
Składniki (1 porcja)
1 świeża dojrzała figa

1. Natnij figę od ogonka do mniej więcej 1/3 wysokości na krzyż i rozchyl ćwiartki
2. Piecz figę w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10 – 20 minut
3. Podawaj gorącą prosto z piekarnika. 













English version:

Baked fig

Baked fig is the power of simplicity. No effort and what a perfect dessert

Ingredients (1 serving)
1 raw and ripe fig

1. Cut fig making a cross starting from the top and finish just above the bottom of the fig
2. Bake the fig at 180ºC for 10 – 20 minutes
3. Serve hot straight from the oven

5 komentarzy:

  1. przyznam szczerze ża jadłam tylko figi suszone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubie figi w polaczeniu tych Twoich dwoch figowych przepisow : zapieczone z miodem i odrobinka masla, rowniez z kilkoma kroplami czegos mocniejszego ewentualnie ;) i potem do nich serek mascarpone troche 'podrasowany', pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie wiem jak postąpić z figą, najczęściej wcinam ją na surowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, Joanno, ależ u Ciebie się ostatnio figowo zrobiło... :) Bardzo lubię jeść te owoce, ale chyba jeszcze większą frajdę sprawia mi po prostu patrzenie na ich piękny kształt i ciekawe wnętrze. :) Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hoh hop Lasuchu!!!

    Mam nadzieje, ze jeszcze tu zagladasz ;)

    Wesolych i pogodnych Swiat zycze! I smakowitych rowniez :)

    OdpowiedzUsuń