Jest niewyobrażalnie gorąco i właśnie w takich chwilach jak ta nachodzi mnie ochota na mocno schłodzony słodki budyń z tapioki. Tutaj w wersji egzotycznie (kokos) nieegzotycznej (powidła śliwkowe z domowej spiżarni). Sposób przyrządzenia tapioki podpowiedział dawno temu Pascal Brodnicki a powidła śliwkowe to moja własna inwencja twórcza.
Składniki (4 porcje):
- 200 ml wody
- 400 ml mleka kokosowego
- 50 - 70 g drobnych perełek tapioki
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 80 g cukru
- 4 łyżki powideł śliwkowych lub jakichkolwiek innych
1. Zagotuj mleko kokosowe z wodą
2. Dodaj tapiokę i gotuj około 10 15 minut aż perełki zrobią się miękkie
3. Dodaj cukier i wiórki kokosowe
4. Jeszcze gorące przelej do naczyń, w których będziesz podawać i wstaw do lodówki
5. Przed podaniem udekoruj powidłami śliwkowymi
English version:
exotic, non-exotic tapioca pudding
It's
incredibly hot in here and exactly in such moments like this I desire
properly chilled and sweet tapioca pudding. Here in exotic (coconut)
non-exotic (home made plum jam) version. The way to cook tapioca was
suggested long ago by Pascal Brodnicki and the idea of serving it with a plum jam is my creative invention.
Ingredients (4 servings):
- 200 ml water
- 400 ml coconut milk
- 50 - 70 g small tapioca pearls
- 4 tbs shredded coconut - fresh or dried
- 80 g sugar
- 4 tbs of plum jam (or any other jam)
- 200 ml water
- 400 ml coconut milk
- 50 - 70 g small tapioca pearls
- 4 tbs shredded coconut - fresh or dried
- 80 g sugar
- 4 tbs of plum jam (or any other jam)
1. Bring water and coconut milk to a boil
2.
Add tapioca pearls and boil for arund 10 - 15 minutes stirring from
time to time until tapioca pearls become soft and translucent
3. Add sugar and shredded coconut
4. Pour into serving bowls and refrigerate
5. Decorate with plum jam just before serving
Super opcja na deser. Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń