Każdy szanujący się dietetyk powie, że śniadanie, to jeden z najważniejszych posiłków dnia. Ja tę wiedzę posiadłam już dawno, bardzo dawno temu. Każdego dnia, pierwszą rzeczą jaką robię po wstaniu z łóżka to marsz w kierunku kuchni. Może się walić, może się palić, ale śniadanie musi być. Zawsze lub prawie zawsze celebrowane i nie byle jakie. Wolę wstać, z trudem, pół godziny wcześniej, ale śniadaniem lubię się cieszyć. No i musi być pyszne i pożywne, żebym miała siłę i energię na resztę dnia a przy tylu obowiązkach jakie mam, tej siły i energii potrzebuję dość sporo. Dzisiejsza propozycja to może nie najzdrowszy sposób na rozpoczęcie dnia i może nie najmniej kaloryczny, ale zdecydowanie jeden z najpyszniejszych i z bardziej pożywnych. Polecam przygotować takie smarowidło jajeczno-serowe wieczorem, żeby przez noc smaki się przegryzły. Smarowidło będzie wtedy jeszcze lepsze. Najlepiej będzie smakować z ostrym w smaku pumperniklem lub z chrupkim chlebkiem tekturkowym. I aż się nie będzie chciało wstać od stołu :-).
Podobną pastę przygotowała też Śliwka na blogu Burczy mi w brzuchu, tylko że śliwkowa wersja nie przewiduje oliwek, więc będzie miała zupełnie inny smak. Zapewniam Was, że obie i moja i śliwkowa są pyszne, tylko moja bardziej charrrakterna jest i tyle :-)
Składniki (2 porcje)
2 jajka ugotowane na twardo
około 100 g ostrego sera żółtego (proponuję cheddar lub morski)
1 łyżka majonezu
garść oliwek zielonych (bez pestek)
sól i pieprz do smaku
1. Obierz jajka ze skorupki
2. zetrzyj ser żółty na tarce (cienkie oczka)
3. rozgnieć jajka na twardo widelcem
4. posiekaj drobno oliwki
5. Wymieszaj jajko, starty ser i oliwki
6. Dodaj majonez i wszystko starannie wymieszaj
7. Dopraw solą i pieprzem
8. Pozostaw na noc w lodówce, żeby smaki się przegryzły
English version
Eggs and cheese sandwich spread
Every proffesional dietician should confirm that breakfast is the most important meal of the day providing you with strenght and energy to conquer all challenges throughout the day. For me this is obvious so breakfasts usually get my undivided attention both during preparation and during consumption. My morning meals are usually nutritious and of course delicious. In other words, a perfect start of my hectic days.
It's worth mentioning that this spread can be prepared in the morning but it will be even more delicious if you prepare it the evening before so that the flavours can have the chance to combine well while refirgerated overnight.
Ingredients (2 servings)
2 hard boiled eggs
around 100g of cheddar cheese
1-2 tbsp of mayonaise
handful of green olives
salt and pepper to taste.
1. Peel eggs
2. Finely grate the cheddar cheese
3. Smash eggs by means of a fork
4. Chop olives
5. Combine eggs, grated cheese and olives
6. Add mayonaise and mix well
7. Season with salt and pepper
8. Set aside in the fridge overnight so that the flavours can combine well
Joanno, u mnie tak samo- śniadanie święta rzecz!
OdpowiedzUsuńAle skąd wiedziałaś,że uwielbiam tę pastę? I już mi się jej chce!
Świetne jest to smarowidełko. Zjadłabym sobie na takim świeżym chrupiącym chlebku:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bardzo mi odpowiada!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pasty! polecam dodać posiekanego pora, jeśli lubisz. Pycha
OdpowiedzUsuńMhmh.. podoba mi się. Zbytnio nie przepadam za oliwkami, także tutaj musiałabym je czymś zastąpić.. może ogórkiem kiszonym? ;-) Może..
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
O super! Z oliwkami pasta nabiera charakteru :)
OdpowiedzUsuńJoanno! Jakie zmiany u Ciebie - fiu, fiu! Pięknie!
OdpowiedzUsuńA pasta wspaniała - u mnie na kolację, bo ze śniadaniami to u mnie na bakier;)
Uściski:)
@Anno-Mario,
OdpowiedzUsuńNo wreszcie ktoś zauważył to moje wiosenne blogowe porządki i odświeżanie :-) Cieszę się, że Ci się podoba :-)
Pozdrowionka cieplutkie
Pasta jajeczna, zmora mojej zerówkowej przeszłości... Teraz często nie mogę się nią najeść:)
OdpowiedzUsuńlubię takie smarowidła na kanapki :)
OdpowiedzUsuń