czwartek, 22 lipca 2010

Egzotycznie nieegzotyczny budyń z tapioki / Tapioca pudding

Jest niewyobrażalnie gorąco i właśnie w takich chwilach jak ta nachodzi mnie ochota na mocno schłodzony słodki budyń z tapioki. Tutaj w wersji egzotycznie (kokos) nieegzotycznej (powidła śliwkowe z domowej spiżarni). Sposób przyrządzenia tapioki podpowiedział dawno temu Pascal Brodnicki a powidła śliwkowe to moja własna inwencja twórcza.


Składniki (4 porcje):
- 200 ml wody
- 400 ml mleka kokosowego
- 50  - 70 g drobnych perełek tapioki
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 80 g cukru
- 4 łyżki powideł śliwkowych lub jakichkolwiek innych

1. Zagotuj mleko kokosowe z wodą
2. Dodaj tapiokę i gotuj około 10  15 minut aż perełki zrobią się miękkie
3. Dodaj cukier i wiórki kokosowe
4. Jeszcze gorące przelej do naczyń, w których będziesz podawać i wstaw do lodówki
5. Przed podaniem udekoruj powidłami śliwkowymi


English version:

exotic, non-exotic tapioca pudding

It's incredibly hot in here and exactly in such moments like this I desire properly chilled and sweet tapioca pudding. Here in exotic (coconut) non-exotic (home made plum jam) version. The way to cook tapioca was suggested long ago by  Pascal Brodnicki and the idea of serving it with a plum jam is my creative invention.

Ingredients (4 servings):
- 200 ml water
- 400 ml coconut milk  
- 50  - 70 g small tapioca pearls  
- 4 tbs shredded coconut - fresh or dried
- 80 g sugar
- 4 tbs of plum jam (or any other jam)

1. Bring water and coconut milk to a boil
2. Add tapioca pearls and boil for arund 10 - 15 minutes stirring from time to time until tapioca pearls become soft and translucent
3. Add sugar and shredded coconut
4. Pour into serving bowls and refrigerate
5. Decorate with plum jam just before serving

1 komentarz: