Do tej pory surówka z marchewki mi się zdarzała, w istocie, ale zawsze w wersji słodkiej lub słodko-kwaśnej, tej zaproponowanej przez Davida Lebovitza, która notabene jest zniewalająco pyszna. Wytrawna wersja od zawsze była absolutnie nie do pomyślenia. Pewnego dnia z czystej ciekawości (i lenistwa) postanowiłam przekroczyć granicę swoich surówkowych wyobrażeń smakowych. Zaskoczyłam swoje kubki smakowe wytrawną marchewką i pokochałam tę surówkę już po pierwszym kęsie zarówno za jej prostotę jak i wspaniały smak.
Składniki (2 porcje)
2 duże marchewki
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju lnianego (można też użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, surówka będzie jeszcze bardziej wytrawna)
sól
1. Zetrzyj obraną marchewkę na tarce na grubych oczkach
2. Posiekaj natkę pietruszki, ale nie za drobno
3. Wymieszaj wszystkie składniki
English version:
Savoury carrot salad
I know sweet and David Lebovitz's
sweet & sour sides of the carrot but savoury was total stranger
to me. One day, hopefully thanks to my curiosity (and also my laziness)
I discovered this delicious, healthy and extremely easy recipe.
Ingredients (2 servings)
2 big carrots
bunch of parsley leaves
flaxseed oil (you can also use extra virgin olive oil as well)
salt to taste
1.grate carrots (the most coarse as possible)
2. Mix in chopped parsley, oil and salt
Do tej surówki bardzo pasuje uprażona na odrobinie oleju czarna gorczyca i sok z cytryny :)
OdpowiedzUsuńNo skoro jak mowisz jest zniewalajaco pyszna to trzeba bedzie sprobowac!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię olej lniany, czasem mieszam z oliwą aby trochę złagodzić specyficzny smak. A jest szalenie zdrowy, bo zawiera dwa razy więcej kwasów tłuszczowych omega-3 niż jakakolwiek ryba. W dodatku tani i prosto z Polski, czyli to ekologiczny slow food, cud a nie olej :)
OdpowiedzUsuńpochwała prostoty- to lubię w kuchni
OdpowiedzUsuńJoanno,ona już wygląda zniewalająco.
OdpowiedzUsuńWkrótce poznam jej smak.
wygląda pysznie i proste zarazem , trzeba robić
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna i zdrowa salatka:)
OdpowiedzUsuńw prostocie tkwi dostojeństwo :)
OdpowiedzUsuńjak zwyczajnie, a jak smacznie :)
OdpowiedzUsuńnatkę pietruszki dodaję już chyba do wszystkiego ;) więc taką surówką bym się zajadała :-) z olejem lnianym musi mieć fajny posmak.
OdpowiedzUsuńo tak przepyszna :D ja dodaje właśnie soku z cytryny i czasem jakiś nasionek, pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń