niedziela, 29 maja 2011

Truskawkowe lody na patyku / Strawberry popsicles


Pamiętacie moją płynną truskawkę sprzed trzech lat? Teraz taka rozmiksowana z cukrem truskawka, przemieniona w sorbet ratuje mi mój wegański komfort życia podczas upałów. 

Sorbet truskawkowy to nie tylko wspaniały smak podkręconej cukrem truskawki, ale także wspomnienia z dzieciństwa. Do dziś pamiętam wakacje w Dźwirzynie. Byłam malutka, miałam obowiązkową  chustkę na głowie, chroniącą mnie przed słońcem a w małych rączkach trzymałam plastikowy kubek wypełniony truskawkowym dobrodziejstwem. Dopóki w pojemniku była choć odrobina czerwonych lodów, świat wokół mnie nie istniał. Co ciekawe, żadne inne lody nie zapadły mi w pamięć tak bardzo jak ten truskawkowy sorbet. Najwidoczniej już od dzieciństwa przejawiałam nieświadome zainteresowanie weganizmem ;-)

Do you remember my  strawberry coulis? When freezed it becomes delicious, healthy and refreshing sorbet, that I can eat guilt-free, because it's both vegan and healthy (well healthier than any ice-cream containing a lot of fat) and of course extremely easy to prepare.

Składniki / Ingredients
Truskawki / Strawberries
cukier do smaku / Caster sugar up to taste
opcjonalnie odrobina soku z cytryny / optionally few drops of lemon juice

1. Zmiksuj truskawki, dosładzając je do smaku cukrem / Blend strawberries together with sugar in a blender
2 . Opcjonalnie możesz do sorbetu dodać kilka kropel soku z cytryny / Optionally you can add few drops of lemon juice
3. Zamroź z zamrażarce, nie krócej niż 4 godziny / Freeze for at least 4 hours 

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie nieskomplikowane desery. Kiedy mam taki sorbet, lody moga dla mnie nie istniec.

    OdpowiedzUsuń
  2. truskawkowe najlepsze! tez jako dziecko bylam w tej nadmorskiej miejscowosci ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem zdecydowanie ZA :) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy cokolwiek jeszcze zostało? Mopgłabym sorbety jeść bez końca!

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, a jakie smaczne! :) idealne na upały. A dziś zapowiada się barrdzo gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to szybkie.
    Gdy nadejdą wielkie upały to zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste i pyszne, prawda :)? I bardzo ładnie Ci zdjęcie wyszło, dodam link z mojego wpisu o weganizmie do tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  8. Lody truskawkowe to moje ulubione, a teraz w te upały taki sorbet to niebo w gębie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham sorbety, dziekuje za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na upalne dni:) Truskawkowe - mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapraszam Cię do mnie na bloga do konkursu, w którym do wygrania super piekarnik w zamian za przepis na zupkę http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/05/Konkurs-z-firma-Amica.html
    Pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę wreszcie zainwestować w foremki do lodów!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niedawno robiłam sorbet truskawkowo-arbuzowy w bardzo podobny sposób, ale nie posiadam niestety takich patyczków, a sorbet na patyku wygląda rewelacyjnie, więc już wiem w co muszę zainwestować z najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń