Pamiętacie moją płynną truskawkę sprzed trzech lat? Teraz taka rozmiksowana z cukrem truskawka, przemieniona w sorbet ratuje mi mój wegański komfort życia podczas upałów.
Sorbet truskawkowy to nie tylko wspaniały smak podkręconej cukrem truskawki, ale także wspomnienia z dzieciństwa. Do dziś pamiętam wakacje w Dźwirzynie. Byłam malutka, miałam obowiązkową chustkę na głowie, chroniącą mnie przed słońcem a w małych rączkach trzymałam plastikowy kubek wypełniony truskawkowym dobrodziejstwem. Dopóki w pojemniku była choć odrobina czerwonych lodów, świat wokół mnie nie istniał. Co ciekawe, żadne inne lody nie zapadły mi w pamięć tak bardzo jak ten truskawkowy sorbet. Najwidoczniej już od dzieciństwa przejawiałam nieświadome zainteresowanie weganizmem ;-)
Do you remember my strawberry coulis? When freezed it becomes delicious, healthy and refreshing sorbet, that I can eat guilt-free, because it's both vegan and healthy (well healthier than any ice-cream containing a lot of fat) and of course extremely easy to prepare.
Do you remember my strawberry coulis? When freezed it becomes delicious, healthy and refreshing sorbet, that I can eat guilt-free, because it's both vegan and healthy (well healthier than any ice-cream containing a lot of fat) and of course extremely easy to prepare.
Składniki / Ingredients
Truskawki / Strawberries
cukier do smaku / Caster sugar up to taste
opcjonalnie odrobina soku z cytryny / optionally few drops of lemon juice
1. Zmiksuj truskawki, dosładzając je do smaku cukrem / Blend strawberries together with sugar in a blender
2 . Opcjonalnie możesz do sorbetu dodać kilka kropel soku z cytryny / Optionally you can add few drops of lemon juice
3. Zamroź z zamrażarce, nie krócej niż 4 godziny / Freeze for at least 4 hours
Uwielbiam takie nieskomplikowane desery. Kiedy mam taki sorbet, lody moga dla mnie nie istniec.
OdpowiedzUsuńtruskawkowe najlepsze! tez jako dziecko bylam w tej nadmorskiej miejscowosci ;]
OdpowiedzUsuńJestem zdecydowanie ZA :) pychota!
OdpowiedzUsuńCzy cokolwiek jeszcze zostało? Mopgłabym sorbety jeść bez końca!
OdpowiedzUsuńProste, a jakie smaczne! :) idealne na upały. A dziś zapowiada się barrdzo gorąco :)
OdpowiedzUsuńAle to szybkie.
OdpowiedzUsuńGdy nadejdą wielkie upały to zrobię.
przepysznie truskawkowo!
OdpowiedzUsuńProste i pyszne, prawda :)? I bardzo ładnie Ci zdjęcie wyszło, dodam link z mojego wpisu o weganizmie do tego przepisu
OdpowiedzUsuńLody truskawkowe to moje ulubione, a teraz w te upały taki sorbet to niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
kocham sorbety, dziekuje za przepis ;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na upalne dni:) Truskawkowe - mniam:)
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię do mnie na bloga do konkursu, w którym do wygrania super piekarnik w zamian za przepis na zupkę http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/05/Konkurs-z-firma-Amica.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia :)
Muszę wreszcie zainwestować w foremki do lodów!:)
OdpowiedzUsuńNiedawno robiłam sorbet truskawkowo-arbuzowy w bardzo podobny sposób, ale nie posiadam niestety takich patyczków, a sorbet na patyku wygląda rewelacyjnie, więc już wiem w co muszę zainwestować z najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuń