Lody z czarnych porzeczek to jedne z lepszych, które jadłam. Są bardzo charakterne, wyraziste i dość kwaskowe więc nie jest to propozycja dla fanów słodkich ulepków. W moim osobistym rankingu plasują się bardzo wysoko, bo na podium, tuż obok lodów cytrynowych i z zieloną herbata matcha. Próbowałam robić podobne lody z czerwonej porzeczki, z zachowaniem tych samych proporcji, ale to już niestety nie to samo. Efekt był co najwyżej zadowalający. Czarna porzeczka zatem rządzi, pod warunkiem, że macie na tyle energii życiowej żeby ją najpierw obrać z szypułek, co w przypadku czarnej porzeczki wcale nie jest łatwe. (Czerwoną porzeczkę obiera się o niebo lepiej i szybciej.) To zadanie z kategorii "dla kopciuszka". Najlepsza nauka cierpliwości, ale zdecydowanie warto się pomęczyć. Spieszcie się jednak, bo sezon na porzeczki szybko się kończy.
A i jeszcze jedna ważna uwaga. Ze względu na sporą soku z owoców nie będą to najbardziej
aksamitne lody na świecie. To tu, to tam będzie można wyczuć
delikatne kryształki porzeczkowego soku. Jeżeli Wam to przeszkadza, zalecam
użyć przy zamrażaniu maszynki do lodów. Moim zdaniem jednak naprawdę nie
jest to konieczne :-) Ja te lody po prostu wrzucam do zamrażarki i
potem prawie cierpliwie czekam te parę godzin na ich zamrożenie.
If you search for more sophisticated ice-cream flavours than chocolate of salted caramel flavours (salted caramel was sophisticated ages ago, not anymore), black currant ice-cream is a perfect option for you. Fruity and refreshing, it is a perfect choice for those of you that like to steer away from total sweetness in the direction of tartness.
If
you care for really smooth consistency I suggest you use ice-cream
maker. If you do not care that much or if you are as lazy as I am, you
can only mix all the ingredients in accordance with the recipe and
freeze.
Składniki: scroll down to English version
przepis własny
500 ml tłustej śmietany (36%)
puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
600 g czarnych porzeczek (oskubanych z szypułek)
Przepis dla osób nie używających maszyny do robienia lodów
1. Zmiksuj porzeczki 2. Opcjonalnie możesz przetrzeć porzeczki przez sitko, żeby pozbyć się pestek i skórek. Pamiętaj, że będziesz wtedy potrzebować więcej porzeczek niż jest w przepisie
3. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
4. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
5. Dodaj zmiksowane porzeczki
4. Umieść masę pojemniku i włóż do zamrażarki na minimum 8 godzin
Przepis dla osób używających maszynę do robienia lodów
1. Zmiksuj porzeczki
2. Opcjonalnie możesz przetrzeć porzeczki przez sitko, żeby pozbyć się pestek i skórek. Pamiętaj, że będziesz wtedy potrzebować więcej porzeczek niż jest w przepisie.
3. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
4. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
5. Dodaj zmiksowane porzeczki
6. Umieść masę w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów
2. Opcjonalnie możesz przetrzeć porzeczki przez sitko, żeby pozbyć się pestek i skórek. Pamiętaj, że będziesz wtedy potrzebować więcej porzeczek niż jest w przepisie.
3. Ubij śmietanę na sztywno ale uważaj żeby jej nie przebić, bo zrobi się masło
4. Dodaj słodzone mleko skondensowane i dobrze wymieszaj
5. Dodaj zmiksowane porzeczki
6. Umieść masę w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z instrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów
English version
Ingredients:
my own recipe
500 of double cream (preferably 36% fat content)
530g of sweetened condensed milk
600 g of black currants
Version for those of you who do not use ice-cream maker
1. Blend black currants2. Optionally you can sieve it through a strainer to remove pits and skins, but be aware that you will need more black currants than in this recipe
3. Whip double cream until stiff, but be carefull not ot overwhip it
4. Add sweetened condensed milk and mix thoroughly
5. Add blended black currants
6. Place the mixture in a container and freeze
Version for ice-cream maker users
1. Blend black currants2. Optionally you can sieve it through a strainer to remove pits and skins, but be aware that you will need more black currants than in this recipe
3. Whip double cream until stiff, but be carefull not ot overwhip it
4. Add sweetened condensed milk and mix thoroughly
5. Add blended black currants
6. Place the mixture in the cooling bowl of your ice-cream maker and proceed according to the user manual
Mmm, aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń