Jedzenie to nie tylko smak, wygląd i zapach, ale także a może i przede wszystkim wspomnienia. Ta pasta kanapkowa jest właśnie takim wspomnieniem z jednej z najważniejszych podróży mojego życia, niedalekiej, nieegzotycznej, nieoryginalnej, ale najważniejszej. Niby nic, paluszki krabowe z majonezem, ulepszone przeze mnie kawałkami świeżego ogórka, ale ładunek emocjonalny zawarty w tym prostym przepisie sprawia, że z chęcią pałaszuję ją na śniadanie. Wracają wspomnienia letnich, upalnych poranków i od razu jest mi lepiej, weselej i cieplej, mimo, że za oknem znienawidzony śnieg i mróz.
Składniki
paluszki krabowe mrożone lub z zalewy
majonez
ogórek
sól i pieprz do smaku
1. Pokroić paluszki krabowej na bardzo drobne kawałki
2. Pokroić ogórka na małe kawałki
3. wymieszaj paluszki krabowe z ogórkiem i majonezem
4. Dopraw solą i pieprzem
takie szybkie pasty do chleba są wspaniałe.
OdpowiedzUsuńPiękne kanapeczki! Tylko sięgnąć po jedną.Akurat mały głodek mnie dopadł,więc pognam do kuchni,przez Ciebie!!!
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo apetyczne kanapki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, szybki i prosty przepis :-)
OdpowiedzUsuńapetyczne przekaski:) chetnie bym sprobowala:)
OdpowiedzUsuńKulinarne wspomnienia to coś, co kocham :)
OdpowiedzUsuńJa też mam takie dania, które wywołują u mnie wspomnienia i emocje. Uwielbiam je, szczególnie wtedy, gdy natychmiast potrzebuję poprawy humoru!
OdpowiedzUsuńCzęsto robię sałatkę z tych składników, z dodatkiem makaronu ryżowego. Również jest pyszna i bardzo prosta :) Teraz na pewno spróbuję i pasty kanapkowej.
OdpowiedzUsuńna takie ekspresowe pyszności to ja się zawsze piszę :)
OdpowiedzUsuńliczne, kolorowe kanapki. Na pewno zrobie sobie takie bo paluszki krabowe uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMialo byc sliczne, a nie liczne :D
OdpowiedzUsuńFajna pasta - cos podobnego jadlem w Venecji. :)
OdpowiedzUsuńChyba kupie paluszki krabowe przy okazji najblizszej bytnosci w sklepie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie pasty na kanapki;) szczególnie te podawane na pumperniklu:)- Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPychotka ! sprawdzę ten przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dzisiaj rano zastanawiałam się jak wykorzystać surimi- pasta czy sałatka? Zrobiłam w końcu sałatkę
OdpowiedzUsuńhttp://wbrzuchu.blogspot.com/2011/02/saatka-z-surimi.html
a tu natkęłam się na pastę, co za zbieg okoliczności!:)
Śliwka
bardzo smaczne i daje wiele możliwości do kombinowania. robiłem je też np z papryką ze słoika, ale myślę że tu można zmienić/dodać wiele rzeczy. np zamienić majonez na coś zdrowszego :)
OdpowiedzUsuń@ Eryk2k1
OdpowiedzUsuńz papryką jeszcze nie próbowałam, ale w istocie jest to bardzo elastyczna pasta, którą można jeszcze poprzerabiać, żeby się nie znudziła :-)