niedziela, 5 grudnia 2010

pasta kanapkowa z paluszków krabowych


Jedzenie to nie tylko smak, wygląd i zapach, ale także  a może i przede wszystkim wspomnienia. Ta pasta kanapkowa jest właśnie takim wspomnieniem z jednej z najważniejszych podróży mojego życia, niedalekiej, nieegzotycznej, nieoryginalnej, ale najważniejszej. Niby nic, paluszki krabowe z majonezem, ulepszone przeze mnie  kawałkami świeżego ogórka, ale ładunek emocjonalny zawarty w tym prostym przepisie sprawia, że z chęcią pałaszuję ją na śniadanie. Wracają wspomnienia letnich, upalnych poranków i od razu jest mi lepiej, weselej i cieplej, mimo, że za oknem znienawidzony śnieg i mróz.

Składniki
paluszki krabowe mrożone lub z zalewy
majonez
ogórek
sól i pieprz do smaku

1. Pokroić paluszki krabowej na bardzo drobne kawałki
2. Pokroić ogórka na małe kawałki
3. wymieszaj paluszki krabowe z ogórkiem i majonezem
4. Dopraw solą i pieprzem

18 komentarzy:

  1. takie szybkie pasty do chleba są wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne kanapeczki! Tylko sięgnąć po jedną.Akurat mały głodek mnie dopadł,więc pognam do kuchni,przez Ciebie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny, szybki i prosty przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. apetyczne przekaski:) chetnie bym sprobowala:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kulinarne wspomnienia to coś, co kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też mam takie dania, które wywołują u mnie wspomnienia i emocje. Uwielbiam je, szczególnie wtedy, gdy natychmiast potrzebuję poprawy humoru!

    OdpowiedzUsuń
  7. Często robię sałatkę z tych składników, z dodatkiem makaronu ryżowego. Również jest pyszna i bardzo prosta :) Teraz na pewno spróbuję i pasty kanapkowej.

    OdpowiedzUsuń
  8. na takie ekspresowe pyszności to ja się zawsze piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. liczne, kolorowe kanapki. Na pewno zrobie sobie takie bo paluszki krabowe uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mialo byc sliczne, a nie liczne :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna pasta - cos podobnego jadlem w Venecji. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chyba kupie paluszki krabowe przy okazji najblizszej bytnosci w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam wszystkie pasty na kanapki;) szczególnie te podawane na pumperniklu:)- Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Pychotka ! sprawdzę ten przepis
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzisiaj rano zastanawiałam się jak wykorzystać surimi- pasta czy sałatka? Zrobiłam w końcu sałatkę
    http://wbrzuchu.blogspot.com/2011/02/saatka-z-surimi.html
    a tu natkęłam się na pastę, co za zbieg okoliczności!:)
    Śliwka

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo smaczne i daje wiele możliwości do kombinowania. robiłem je też np z papryką ze słoika, ale myślę że tu można zmienić/dodać wiele rzeczy. np zamienić majonez na coś zdrowszego :)

    OdpowiedzUsuń
  17. @ Eryk2k1

    z papryką jeszcze nie próbowałam, ale w istocie jest to bardzo elastyczna pasta, którą można jeszcze poprzerabiać, żeby się nie znudziła :-)

    OdpowiedzUsuń