poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Jabłka pod kołderką z pysznej i zdrowej kruszonki / Healthy apple crumble


Jak pewnie pamiętacie, całkiem niedawno  jabłka przykrywałam kruszonkową kołderką. Dziś dużo zdrowsza wersja tego deseru i oczywiście, jak wszystko ostatnio, wegańska. W porównaniu z poprzednim przepisem dużo łatwiejsza w przygotowaniu no i pyszna. Zajadam się tym deserem ostatnio permanentnie i zaczynam się powoli uzależniać, ale wyjątkowo mnie to nie martwi, bo poza cukrem w tym deserze nie ma nic niezdrowego, więc pałaszuję (prawie) bez poczucia winy.


Składniki (8 małych porcji lub 4 normalne)
5 - 8 jabłek (najlepsze będą słodkie i soczyste)
cynamon
około 7 łyżek cukru
1/3 kubka oliwy z oliwek
3/4 kubka płatków owsianych
łyżka mąki z pełnego przemiału
garść pestek słonecznika (mogą być też dowolne orzechy)
opcjonalnie rodzynki lub suszona żurawina

1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne  i pokrój w cienkie plasterki (ja używam do tego tarki, co ułatwia i przyspiesza cały proces)
2. Dodaj do jabłek cynamon i 3 łyżki cukru i wymieszaj. Możesz też dodaj rodzynki lub suszone żurawiny jeśli lubisz.
3. Jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym, w którym powstanie Twój deser
4. W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane, oliwę z oliwek, pozostały cukier, cynamon, mąkę z pełnego przemiału - to jest Twoja kruszonka
5. Wyłóż cienką warstwę kruszonki na jabłka
6. Posyp pestkami słonecznika
7. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeżeli chcesz, żeby jabłka były al dente to piecz deser przez 30 minut. Jeżeli natomiast chcesz, żeby jabłka były bardziej miękkie to piecz deser 40 - 45 minut.


English version:

Apples covered with cozy, crunchy crust

It sounds unbelievable, but this dessert is not only delicious but also healthy, so it's pure pleasure, guilt free. 

Ingredients (8 small servings, 4 normal)
5 - 8 apples (sweet and juicy are the best)
cinnamon
around 7 tbsp of sugar
1/3 cup of olive oil
3/4 cup of oats
1 tbsp of whole wheat flour
handful of sunflower seeds (you can also use any nuts, chopped)
optionally raisins or dried cranberries

1. Peel apples, remove seeds and cut into thin, small slices
2.  Add cinnamon and 3 tbsp of sugar to apples. At this stage you can also add raisins or dried cranberries. Stir well
3. Place apples in the dish in which you will prepare the dessert.
4. In a separate bowl mix oats, olive oil, remaining sugar, cinnamon, whole wheat flour - this is your crunchy crust.
5. Spread the crust on your apples
6. Sprinkle with sunflower seeds
7. Bake at 180 centigrades. If you want your apples to be slightly al dente, bake for 30 minutes. If however you want your apples softer, then bake the dessert for 40-45 minutes.

14 komentarzy:

  1. Łasuchu nie jadłam jeszcze jabłek pod taką kołderką - świetna i bardzo mnie kusi, by wskoczyć pod nią z łyżeczką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuszący ten wegański deser.Jabłka przykryte pyszną kołderką. I proszę,nie miej wyrzutów sumienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny deserek :) Bardzo zachęcająca propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi sie taki deserek:) Mniam:)) I z chęcią w wegańskiej wersji bym pojadła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie ,ale i zdrowo, więc przepis doskonały.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo jestem ciekawa jak ta kruszonka smakuje :) zrowy i fajny pomysł na deser

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna kłoderka:). Robiłam jabłkowe crumble zmieniając zawartośc tzw kruszonki. Ale ta wersja to nowość dla mnie i mam poczucie, zę to samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie zapiekane jabłka ale jeszcze nie znalazłam idealnej posypki może to będzie ta :-)
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  9. oj tak, taka kruszonka rzeczywiście kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak sie okazuje - mozna lasuszyc po wegansku, do czego to doszlo - haha! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetyczny deserek. Pewnie skuszę się i zrobię go na przyjazd syna na święta .:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z wielką chęcią wypróbowałabym takiej kołderki ;-DD



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Całkiem niezłe, jabłka w środku były takie mięciutkie bardzo. Troszkę mi to może za płynne wyszło chyba, że tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
  14. @ Eryk2k1
    Wszystko zależy od jabłek. Przyznam szczerze, że mnie te jabłka pod kołderką za każdym razem wychodzą inaczej. Zawsze mi smakują, ale zawsze mają ciut inny smak, ciut inną konsystencję :-)

    OdpowiedzUsuń