środa, 27 kwietnia 2011

prosta i pyszna tarta z cukinią i tofu / Tart with tofu and zucchini

 

Tarta z ciasta francuskiego to kulinarny prościuch absolutny, tym bardziej, że w przepis wykorzystuje gotowe ciasto, które nabyć drogą kupna można w każdym szanującym się supermarkecie. Wspaniałe zarówno na obiad, na ciepło jak i na zimno w formie przekąski, więc jak zwykle można mój przepis dostosować do swoich potrzeb i zachcianek. Ja, z racji posiadania dwóch lewych rąk, niezdolnych do formowania skomplikowanych i wymyślnych kształtów,  ciasto uformowałam w dwa spore prostokąty, ale to najprostsza z wielu możliwości.

Składniki (3 porcje)
opakowanie gotowego ciasta francuskiego 
3 małe cukinie pokrojone w kostkę
200 g twardego tofu pokrojonego w kostkę
oregano
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

1. Płat ciasta pokrój na trzy duże prostokąty. Zawiń krańce ciasta i mocno przyklej do "spodu" tarty
2. Na oliwie podsmaż cukinię pokrojoną w kostkę
3. Pod koniec smażenia cukinii dodaj tofu i smaż jeszcze przez chwilkę. 
4. Dopraw solą, pieprzem i oregano
5. Jeżeli to konieczne, odsącz płyn z mieszanki tofu u cukinii, żeby nie rozmoczyć ciasta 
6. Przełóż cukinie i tofu na przygotowane wcześniej tarty
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 do 30 minut, uważając, żeby nie przypalić brzegów tarty.


English version:

Simple and delicious tart with tofu and zucchini

For those lovely and delicious tarts I use store-bought french pastry so preparing them is more than simple. I like it served warm, for dinner but also served sold as a snack.Simple yet soooo delicious. 

Ingredients (3 servings)
store bought french puff pastry
3 small zucchinis, cubed
200 g of tofu, cubed
oregano, salt and pepper to taste
oil for sauteeing

1. Cut french puff pastry into three rectangles. Wrap the edges and press them to the bottom of the tart
2. Using oil saute zucchini. After few minutes add tofu
3. Add oregano, salt and pepper to taste
4. If necessary remove liquid that was created during sauteeing in order not to soak the puff pastry
5. Place zucchini on prepared puff pastry rectangles
6. Bake for around 20 - 30 minutes and 200 centigrades taking care not to burn the edges.

13 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie...! /a smakuje pewnie jeszcze lepiej/ :)
    Po świątecznym przejedzeniu mam ochotę tylko na lekkie warzywne dania :-)

    Jak tylko dorobię się piekarnika.. ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. No faktycznie lekkie i zdrowe, po świętach idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. cukinia i tofu- zapowiada się smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to połączenie.Ale zaprzeczam- ciasto francuskie nie jest lekkie,tylko tak wygląda.
    Całość pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł! Naprawdę mi się podoba...do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. z takimi dodatkami bardzo mi się podoba taka wiosenna tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie wygląda !
    u mnie tez cukinia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Joasiu, tarta wygląda wspaniale! tofu to dla mnie ciągle jeszcze nie do końca zbadany teren. nie wiedziałam, że pasuje do cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mhmhmh.. przecie to samo zdrowie! ;-))) Aż ślinka leci ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. wow! swietnie wyglada ta tarta, tylko schrupac, kolory prawdziwie wiosenne, niepasujace do dzisiejszej zimowej niestety aury :( swietny blog, swietne przepisy, w wolenj chwili koniecznie musze przejrzec wszystkie, bo na razie stanelam na salatce farmerskiej z lidla, zupelnie nie wiedzialam o jej istnieniu i musze sie wybrac i poszperac, w ktorym miejscu ja znajde :)?

    OdpowiedzUsuń
  11. mam taką ochotę na cukinię... w jakiejkolwiek postaci :) a tofu? wiesz, że nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Składników nie jest dużo, ale akurat wszystkie te, które bardzo lubię :)
    ciasto francuskie to świetny wynalazek ;)

    OdpowiedzUsuń