środa, 6 kwietnia 2011

Kapuściana sałatka coleslaw / Vegan coleslaw

Całkiem niedawno moja przypadkowa wizyta w Lidlu skończyła się jednym z ważniejszych odkryć sezonu. Mowa o sałatce wiejskiej, czyli poszatkowanej białej kapuście z niewielką ilością marchewki i pora. Można tę mieszankę spożywać rękoma, prosto z torebki, w wersji najzdrowszej, albo przygotować z niej pyszną sałatkę coleslaw. Jedynym jej minusem jest to, że jest złośliwa i nie bywa we wszystkich lidlach w mieście, więc trzeba ją sobie upolować. Oczywiście coleslawa można też przygotować samemu, bez pomocy sałatki wiejskiej, ale ta opcja już jest dużo bardziej pracochłonna. 

Składniki (1 porcja)
1/3 opakowania sałatki farmerskiej z lidla lub posiekane najdrobniej jak tylko można kapusta i szczątki marchewki i pora
1 łyżka majonezu sojowego
sól i pieprz do smaku

1. Wyjmij pożądaną ilość sałatki farmerskiej z torebki
2. Dodaj majonez, sól i pieprz i dobrze wymieszaj

A oto sprawczyni dzisiejszego postu:



English version:

The easiest vegan coleslaw on earth 

It cannot be more simple than to unpack the store bought shredded cabbage and prepare the basic coleslaw out of it.

Ingredients (1 serving)
Shredded cabbage (with small addition of carrot and leeks) - preferably store bought for simplicity
1 tbsp of soy mayonaise
salt and pepper to taste

1. Take as much of shredded cabbage as you need
2. Add soy mayonaise, salt and pepper to taste, Mix well and serve


13 komentarzy:

  1. Surówka czysta,nieskazitelnie wegańska.
    Czyli jesteś wege...

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna sałatka:))
    Oooo to teraz całkiem wege?
    Fajnie bedzie popatrzeć,bo się całkiem nieznam na wege.

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a sama robisz ten majonez ?
    Ja uwielbiam kuchnie wegańską , sama używam jajka i masło(inny nabiał zdecydowanie sporadycznie) oraz miód w swojej kuchni ,ale bardzo , ale to bardzo cenię taką w pełni roślinną kuchnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Łasuchu! Jakie ładne zmiany, u mnie Cię nie poznałam, dopiero tu:)
    Pozdrawiam i skubię sałatkę, bo wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie widziałam tej surówki w Lidlu. będę musiała się rozejrzeć. jak najbardziej moje smaki- w końcu wszystko wege;D

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności! na dodatek zdrowo i szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto, szybko, zdrowo-podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  8. @ Amber, Majana

    Zawsze daleko mi było do mięsa, zawsze miałam wegetariańskie ciągoty, co zresztą widać po moim blogu, gdzie mięso pojawiało się bardzo, bardzo rzadko.
    Ale świat do mnie przemówił i najpierw powoli, a potem już ostatecznie zostałam weganką :-)

    @ Margot
    majonez sojowy szczęśliwie jest do nabycia w sklepie, więc tam się zaopatruję :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam coleslawa :)
    I hurra, że jesteś weganką! Ja wegetarianką. Laktoowowegetarianką :)
    pozdrawiam sobotnio!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale fajna ta kapucha w woreczku! Nie widziałam jej w Lidlu.

    Sałatka super, lubię takie :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratuluję przemiany :-)
    Bardzo lubię tą surówkę ale rzadko robię, nie wiedziałam że w lidlu sprzedają taką surówkę, może się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie sałatki :)
    Ale takiej mieszanki to ja w lidlu nie widziałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealny dodatek do obiadu.. do mięs.. i do pojadania ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń