Bardzo oliwkowe farfalle to pochwała prostoty, składników najwyższej jakości ale i wyrazistości w sam raz dla tych, którzy uwielbiają oliwki tak jak ja. Dzisiejsza propozycja wymaga najlepszej, najbardziej aromatycznej oliwy z oliwek, z pierwszego tłoczenia oczywiście i najlepszych oliwek, możliwie jak najmniej przetworzonych. Tylko wtedy eksplozja smaków i aromatów pozwoli cieszyć się w pełni tym jakże prostym i szybkim w przygotowaniu obiadem. Mnie smakowało wyśmienicie w odrobiną lekkiego, niezobowiązującego, czerwonego wina.
Składniki (2 porcje)
200 g makaronu - ja użyłam kokardek farfalle, ale można też użyć wegańskiej wersji orecchiette lub innych w zależności od makaronowych upodobań
2-3 porządne chlusty oliwy w oliwek z pierwszego tłoczenia
150g wypestkowanych zielonych oliwek, pokrojonych w niezbyt drobne półplasterki. (Moje oliwki giganty były dodatkowo wypchane zieloną ostrą papryczką, więc moje oliwkowe farfalle było wyraziste i pikantne)
sól
1. Do gotującej, osolonej wody wrzuć makaron i gotuj zgodnie z czasem gotowania podanym na opakowaniu
2. Po odcedzeniu makaronu umieść do z powrotem w jeszcze ciepłym od gotowania garnku
3. Zalej oliwą, wrzuć pokrojone oliwki
4. Wymieszaj i natychmiast podawaj
English version:
Farfalle pasta with green olives
I
absolutely adore olives so they frequently appear on the menu. This
time they go with farfalle to create simply easy and delicious pasta
dinner. I only recommend to use the best olive oil , extra virgin of
course, that you can buy and the best olives according to my golden rule
that the simplier the recipe and the less ingredients you need, the
better quality of ingredients is necessary to enjoy all the flavours and
taste. It's best with light, red wine.
Ingredients (2 servings)
200 g of farfalle pasta (you can also use vegan orecchiette or any other vegan pasta according to your preferences)
2-3 tbsp of extra virgin olive oil
150
g of pitted and chopped green olives (my gigantic olives well pitted
and stuffed with small green chilli peppers so my pasta was sharp and a
bit spicy)
salt
1. Place pasta in boiling water and cook until al dente (according to cooking time on the packaging)
2. Drain pasta and place once again in the pot in which you boiled it - it will be still warm
3. Mix in olive oil and green olives and serve immediately
To jest dla mnie - oliwa i oliwki.Połączenie idealne w smaku i prostocie!
OdpowiedzUsuńolikwi i makaron. uwielbiam takie polaczenia. pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńsuper danie, proste, ale jakie smaczne:) ja bardzo lubie wlasnie taka prostote w daniach z makaronem:)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne:)) Po prostu:)
OdpowiedzUsuńProste, oczywiste i niezawodne a zwlaszcza ze szklanka niezobowiazujacego czerwonego wina. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam lekki makaron, uwielbiam oliwki, więc jestem pewna, że będę uwielbiała ten przepis :) Wędruje do zakładek :)
OdpowiedzUsuńmakaron i oliwki to jest cos co chyba lubi wiekszosc ludzi :)!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię makarony z prostymi dodatkami, więc ten by mi na pewno posmakował :)
OdpowiedzUsuńPiękna kombinacja :D Bardzo lubię i farfalle, i dobre oliwki i czerwone wino, którego - jak by inaczej - muszę często unikać z powodu surowej diety. Farfalle to w ogóle wdzięczy rodzaj makaronu włoskiego, ładny kształt i uniwersalność użycia z wieloma sosami, jako zapiekanki, sałatki itp, nie to samo co spaghetti :)
OdpowiedzUsuńSuper! Uwielbiam takie proste połączenia, makaron z oliwą bardzo się lubią :)
OdpowiedzUsuńdomyślam się, że to danie musi mieć fantastyczny aromat :) nie jestem fanką oliwek,ale w połaczeniu z makaronem (i winem) uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńCiekawe ^^ W ogóle makarony na słodko to istna poezja :D
OdpowiedzUsuń