Sezon rabarbarowy w pełni więc korzystam z niego jak tylko mogę. Eksperymentuję z nowymi smakowymi mariażami i ciągle odkrywam coś nowego. Tak jest i tym razem. Zainspirowana poczynaniami Heidi z 101cookbooks do zwykłego "szybkiego" dżemu rabarbarowego postanowiłam dodać wody różanej. Na początku trochę nieśmiało, kropla po kropli, wszystko próbując, czy aby nie za dużo, czy aby niezbyt aromatyczne. Skończyło się jednak na sporym chluście i na uzależnieniu od tego połączenia smaków i zapachów. Warto jednak być uważnym przy dodawaniu wody różanej, bo bardzo łatwo można z dżemu zrobić perfumy. Dżem wyszedł niezbyt gęsty, nieziemsko aromatyczny i słodki. Jest tak dobry, że nie potrzebuję do niego zbyt wielu dodatków. Wystarczy dobra herbata i poręczna łyżeczka;-) Ja postanowiłam przy tej okazji wyciągnąć z najwyższej półki, z najbardziej zapomnianej szafki w kuchni stary serwis do herbaty, który dostałam od mojej babci. Zaparzyłam sobie herbatę w czajniczku, położyłam dżem na talerzyku i przeniosłam się do przeszłości, kiedy do herbaty właśnie serwowało się dżemy i konfitury domowej roboty. Dobrze jednak wiem, że dżem również świetnie się też sprawdzi w dużo mniej staroświeckim wydaniu, czyli na kanapce z białym serem. Można też takim dżemem polać naleśniki lub lody śmietankowe.
Składniki
ok. 0,5 kg rabarbaru
ok. 1,5 kubka cukru
sok z cytryny
woda różana
1. Pokrój rabarbar na kawałki, wymieszaj z cukrem i odstaw na około godzinę, żeby puścił sok
2. Wszystko podgrzewaj na wolnym ogniu aż do utworzenia dżemu (mniej więcej 0,5 godziny w zależności od pożądanej konsystencji)
3. Dopraw sokiem z cytryny
4. Na samym końcu, po skończonym gotowaniu przypraw wodą różaną.
English version
Rhubarb and rosewater jam
Currently I enjoy rhubarb season at its best. I experiment with new flavors and I discover new tastes and aromas. This time I was inspired by Heidi of 101cookbooks and prepared simple, "quick" rhubarb jam with an addition of rose water. At the beginning I added rosewater carefully, drop by drop, tasting all the time and taking care not to add to much. But I ended up adding quite a generous splash. While experimenting with rosewater it is advised to be very careful. Otherwise it can easily turn into perfume. The jam came out not so thick, unimaginably fragrant and sweet. It is so good that I only need a good cup of tea and a handy teaspoon to go along with it but I know that the jam is also great on a sandwich with while cheese or on pancakes or ice-cream.
Ingredients
0.5 kgof rhubarb
approximately 1.5 cups of sugar
lemon juice
rose water
1. Cut rhubarb into chunks, mix with sugar and allow to sit for about an hour
2. Slowly simmer the rhubarb and sugar on a low heat (approximately 30 minutes or so, depending on the desired consistency)
3. Season with lemon juice
4. At the very end, after finishing simmering season with rose water.
0.5 kgof rhubarb
approximately 1.5 cups of sugar
lemon juice
rose water
1. Cut rhubarb into chunks, mix with sugar and allow to sit for about an hour
2. Slowly simmer the rhubarb and sugar on a low heat (approximately 30 minutes or so, depending on the desired consistency)
3. Season with lemon juice
4. At the very end, after finishing simmering season with rose water.
Fantastyczny!
OdpowiedzUsuńU mnie w tym roku rabarbaru w kuchni mniej...
A cóż to się stało Aniu? Jakaś kłótnia? Niesnaski z panem rabarbarem? ;-)
UsuńJoasiu! Cudowny! Brzmi jak bajka!
OdpowiedzUsuńDzięki Anno-Mario:-)
UsuńO, świetny pomysł! Mam wodę różaną.Może kupię rabarbar i zrobię taki dżemik? Czekam też na truskawki, chętnie zrobię znowu dżem z rabarbaru i truskawek, coś wspaniałego:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia Joasiu:)
Oj tak, dżem z truskawek i rabarbaru to też pyszności, tylko tych truskawek prawdziwych jeszcze brak. Ja też czekam na nie z niecierpliwością, bo to moje ukochane owoce. Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńMmm... aż zapachniało rabarbarem przy czytaniu tego wpisu! Domyslam się, że już niewiele go zostało... ;)
OdpowiedzUsuńSmaczny Kąsku, w istocie ostało się prawie nic :-)
UsuńWhat lovely jam! I love rhubarb but I've never cooked with rose water. I'm now on the hunt for my new ingredient! Thank you!
OdpowiedzUsuńMy pleasure Tessa :-D
UsuńWodę różaną b. lubię. Wyobrażam sobie jak pięknie pachnie i smakuje Twój dżem;)
OdpowiedzUsuńPachnie przecudnie Panno Malwinno :-D
UsuńDo naleśników w sam raz :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :-)
UsuńWłasnie sobie uświadomiłam, że chyba nigdy nie jadłam rabarbarowego dżemu:)
OdpowiedzUsuńAciri, no to do dzieła :-)
UsuńRóżane akcenty w deserach mnie zawsze ekscytują :)
OdpowiedzUsuńMnie też i to jak ;-)
Usuńoj, to może dzięki temu przepisowi przekonam się do rabarbaru
OdpowiedzUsuńPrzekonaj się Veggie, bo warto :-)
UsuńUwielbiam wiosnę.. m.in. wtedy można zjeść rabarbar ;-D A ten dżem? Mhmh.. ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Ja też uwielbiam wiosnę, ale jednak kocham lato :-)
UsuńFajny pomysł z tą wodą. Musi świetnie pasować
OdpowiedzUsuńW istocie Natalio, pasuje genialnie :-)
UsuńRhubarb is such a great in spring! But it doesn't grow here, it's too hot for it...
OdpowiedzUsuńWhat a pity then. You can't enjoy its taste. But then on the other hand you have lots of other possibilities that I don't have here in Poland :-)
UsuńI found rhubarb! I am making it!!!!! I don't have rose water but it's ok, Thanks for the recipe!! :)
UsuńGreat!!! I can assure you that it will be equally good without rosewater :-) Trust me :-D
UsuńNiestety dżemu z rabarbaru jeszcze nie robiłam i pewnie to błąd!
OdpowiedzUsuńBon Appetit, jeszcze zdążysz:-)
UsuńJust mouthwatering...looks so easy to prepare and delicious!
OdpowiedzUsuńKalyan, I confirm it is in fact easy to prepare and soooo delicious. Definitely worth a try :-)
UsuńRobiłam podobny ale bez róży i był zbyt słodki. Fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńZgadzam się, że to fajny pomysł :-)
Usuńuwielbiam rabarbar, kojarzy mi się z dzieciństwem:)
OdpowiedzUsuńPaulino, skoro uwielbiasz rabarbar, to i ten dżem na pewno Ci zasmakuje :-)
UsuńNie robiłam jeszcze ani dżemu rabarbarowego, ani konfitury różanej, więc najwyższa pora na połączenie :)
OdpowiedzUsuńBeatrice, koniecznie :-)
UsuńO taaak! Rabarbar i roza bardzo sie lubia, eksperymentowalam w zeszlym roku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Joanno!
I milej niedzieli zycze :)
Cieszę się, że trafiłam Ci w smak. Pozdrawiam Cię również cieplutko Bea :-D
UsuńZ dżemami rabarbarowymi polubiłam się dwa lata temu, teraz jakoś wolę kompocik i ciacha rabarbarowe, ale Twoja propozycja z wodą różana intrygująca;)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, niekoniecznie w dżemie. Można dodać kilka kropel do innych rabarbarowych deserów:-)
Usuń